Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

6.3.5. Ігри за столом з кінця в початок

Ведучий називає яке-небудь слово, наприклад, “весна”. Кожний з учасників гри записує це слово двічі ось так:

В

Е

С

Н

А

А

Н

С

Е

В

Задача гравців: у кожному рядку дописати до поданих букв ще якісь, щоб вийшли слова, котрі складатимуться не менше ніж з 4 букв. Коли один із гравців першим допише слова в усіх рядках, він сповіщає про це іншим і всі припиняють складання слів. Учасник, що закінчив складання першим, починає зачитувати свої слова. Якщо якесь з названих слів є в інших гравців, вони його викреслюють. Виграє той, у кого залишиться найбільша кількість невикреслених слів.

П’ятірки

Гравці беруть аркуші паперу. Ведучий пропонує їм написати на аркушах слово з п’яти букв (кожен учасник може обрати будь-яке). Це ж слово пишуть по вертикалі, перша буква – однакова. Наприклад:

БАНАН

А...

Н...

А…

Н…

Тепер треба записати у рядки нові слова, у яких теж по 5 букв, як і в першому слові. Перша буква цих слів – буква задуманого слова, написаного вертикально. Закінчивши першу “п’ятірку”, беруться за складання нової (але з тим самим, першим задуманим словом). Переможцем вважається той гравець, що за певний час напише таких п’ятірок якнайбільше.

Складовий аукціон

Ведучий називає будь-який склад. А гравці повинні придумати слова, які б починалися з цього складу. Наприклад, ведучий говорить: “Придумайте слова, які б починалися зі складу “рі”. Гравці: “Ріка, ріпа, рівчак, рілля, ріг”. Переможе той, хто придумає найбільшу кількість слів.

Чарівний ланцюжок

Ведучий називає будь-яке слово. А гравці повинні придумувати слова, які б починалися з останньої букви попереднього. Наприклад, ведучий говорить: “Рот”. Перший гравець продовжує: “Тир”, другий: “Рис” і т. д. Перемагає той, хто придумає найбільшу кількість слів.

Хто більше придумає

Гравці придумують речення зі словами, які називає ведучий. Не повторювати того, що вже сказали товариші. Ті, хто правильно придумає, одержує фішку. Наприклад, ведучий каже: “Весняне сонце”. Діти до цього додають: “Весняне сонце дуже гріє”, “Від весняного сонця біжать струмочки”, “Весняне сонце світить яскраво, нагріває землю”. Потім ведучий говорить: “Весняні квіти”, “Весняні птахи”, “Зелена трава”. Можна придумувати про інші пори року: осінь, зиму, літо. Виграє той, у кого буде найбільша кількість фішок.

Закресли швидше

Для цієї гри знадобляться два гральних кубики, олівець, аркуш паперу для кожного гравця. Кожен гравець записує на своєму аркуші цифри від 1 до 12. Гра полягає в тому, щоб викреслити всі цифри на аркуші швидше за всіх. Це можна зробити так:

1. Кинути 2 кубики одночасно і скласти 2 числа, що випали (якщо випало З і 5, то гравець викреслює число 8).

2. Можна викреслити на аркуші дві цифри, що випали на кубиках (З і 5). Однак, якщо випало 3 і 5, а 5 уже було викреслено раніше, то можна викреслювати тільки 3.

Кожен гравець кидає кубики за 1 хід тільки 1 раз. Якщо випадає так, що випали цифри, котрі вже були викреслені, хід переходить до наступного гравця. Перемагає той, хто швидше за всіх закреслить цифри на своєму аркуші паперу.

Морський бій

Грають у цю гру парами. Кожен із гравців має два ігрових поля 10x10 клітинок на аркуші в клітинку. На одному з них гравець розташовує свій “флот”, що складається із шести кораблів. Кораблі відрізняються один від одного розмірами (ширина однакова, у 1 клітинку, а довжина різна – у 1 клітинку, 2, 3, 4). Зазвичай малюють один “чотирипалубний” корабель, два “трьохпалубних”, три “двопалубних” і чотири “однопалубних”. Прямокутники таких розмірів треба розташувати на першому гральному полі. Креслити їх можна в будь-яких місцях, але вони не повинні стикатися один з одним. Розташування “флоту” ведеться потай від супротивника! Кожна клітинка поля має свої координати, що визначаються перетинанням вертикальної лінії клітин (позначені цифрами) і горизонтальної лінії клітин (позначені буквами), тобто клітини позначають (А-2, Г-4 і т. п.). Гравці по черзі “стріляють”. “Стріляючи”, гравець називає будь-яку клітинку. Інший гравець, якщо на його полі ця клітинка вільна, говорить: “Мимо”, якщо ж клітинка зайнята кораблем – “Влучив”. Після влучення в корабель гравець може ходити доти, доки знову не промахнеться. Коли “пробиті” всі частини корабля, “потерпілий” гравець повинен сказати про корабель: “Убитий”. Друге поле у кожного гравця призначене для того, щоб відзначати свої постріли, влучення та промахи.

Гра продовжується до “перемоги” – поки один із гравців не знищить цілком весь “флот” супротивника. Розміри грального поля можна зробити більшими або меншими запропонованих, а також можна змінювати кількість і розміри кораблів – за домовленістю, в залежності від бажання – грати довше або прискорити гру.