Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

4.3. Правила поведінки дітей на пляжі і порядок купання в басейні

Загартовування

З перших днів перебування в таборі з дітьми доцільно проводити загартовування. Повітряні ванни влаштовуються в тіні при температурі повітря не нижче 18-19 градусів, і їхня тривалість поступово доводитися до 1-2 год. на день для дітей основної групи і 30 хв.-1 год. для дітей підготовчої і спеціальної груп.

Загартовування сонцем необхідно починати при температурі в тіні не нижче 18 градусів, без вітру, з 4-5 хв., поступово доводячи час прийняття цієї процедури до 50-60 хв. у день.

Загартовування водою варто починати з обтирання вологим рушником після ранкової оздоровчої гімнастики. Температура води для обтирання поступово знижується з 30 до 20-15 градусів.

Купання на морі

Починати купання дітей бажано в безвітряний сонячний день при температурі повітря 24 градуса і температурі води не нижче 20 градусів. Через 1-2 тижні дозволяється купання при температурі повітря 22 градуса і температурі води 19 градусів. Час перебування у воді щодня збільшується на 1-2 хв.

Вихід дітей на пляж здійснюється організовано, в супроводі співробітників табору, які відповідають за дітей (педагоги загону, керівники гуртків, фізорги й ін.).

На пляжі діти займають свої загонові місця під навісами, надягають головні убори і з дозволу вихователя чи вожатих приступають до сонячних ванн. Щоб уникнути опіків час перебування дітей на сонці регламентується лікарями і відслідковується загоновими педагогами.

Купання дітей у морі і басейні повинне проходити в присутності представників адміністрації табору, вихователів і вожатих, медичних працівників, інструкторів з фізичного виховання.

Інструктор з фізичного виховання перевіряє готовність пляжу і місця купання, проводить інструктаж дітей щодо правил поведінки на воді, порядку купання. Не дозволяється купання дітей відразу після прийняття їжі і фізичних вправ з великим м’язовим навантаженням. На березі повинні знаходитися рятувальні приналежності, сумка першої медичної допомоги. Вихователі і вожаті повинні бути ознайомлені з методикою порятунку і надання першої допомоги потерпілим на воді.

Купання у басейні

Купання дітей у басейні здійснюється в суворо відведений для цього час, відповідно до режиму дня, погодженим з головним лікарем і затвердженим начальником ДОТ.

Купання дітей здійснюється позагоново.

Для організації контролю за купанням дітей басейн повинен бути розділений на зони купання плавальними доріжками. Кількість дітей в одній зоні купання не повинне перевищувати 10 чоловік.

Для контролю за поведінкою дітей у воді з метою забезпечення безпеки купання необхідна присутність 2-х загонових педагогів, один із яких знаходиться безпосередньо у воді, а інший – на бортику ванни басейну.

Загони запрошуються для купання керівником плавання. Вхід на ванну басейну здійснюється групою дітей у кількості 10 чоловік у супроводі 2-х педагогів. Вхід у басейн здійснюється через душові.

Контроль за поведінкою і процесом миття дітей у душових покладається на загонових педагогів.

Порядок заходу дітей у воду і виходу дітей з води:

1) за командою керівника плавання група дітей вишиковується на бортику басейну в одну лінію на відстані не менше 1 метра від краю басейну;

  1. за командою педагога діти розподіляються за порядком номерів у групі з поворотом голови у бік наступного номера. Остання у шерензі дитина називає свій номер, робить крок уперед і доповідає педагогу про закінчення розрахунку словами “Розрахунок закінчено” і повертається в шеренгу;

3) один із двох загонових педагогів спускається в зону купання, відведену для його загону, по спеціально обладнаним сходам для входу у ванну басейну і займає місце з дальнього від дітей краю зони купання обличчям до дітей;

4) після цього діти сідають на бортик ванни басейну обличчям у бік води;

5) за командою керівника плавання “Можна в воду” діти спускаються у ванну басейну і починають купання;

6) вихід з води здійснюється за командою керівника плавання “… (№ загону) загін вийти з води” по спеціально обладнаним сходам. Останнім виходить загоновий педагог, що знаходився з дітьми у воді;

7) після виходу з води група вишиковується на бортику ванни басейну в одну лінію і робить розрахунок за порядком номерів у групі з поворотом голови у бік наступного номера. Остання за розрахунком дитина називає свій номер, робить крок у перед і доповідає педагогу про закінчення розрахунку словами: “Розрахунок закінчено” і повертається в шеренгу;

8) вихід дітей з басейну здійснюється через душові.

Під час купання дітей у басейні категорично забороняється:

– стрибати у ванну басейну з бортика басейну;

– пірнати у ванні басейну;

– грати в ігри, у процесі яких голови граючих дітей занурюються у воду;

– усі види дитячих витівок на воді.

Купання дітей у вечірній час здійснюється тільки з дозволу директора табору. Для контролю за проведенням вечірнього купання необхідна робота всіх систем зовнішнього і підводного освітлення ванни басейну.

Порядок купання дітей у басейні у вечірній час такий, як і в денний час.

Самовільний вихід дітей з ванни басейну не допустимий. Вихід дитини до туалетної кімнати допустимий тільки з дозволу вихователя і тільки у спеціальному взутті.