Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

6.3.3. Рухливі ігри на вулиці………………………………………..

6.3.4. Ігри на воді……………………………………………………

6.3.5. Ігри за столом…………………………………………………

6.3.6. Ігри в приміщенні…………………………………………….

6.3.7. Ігри-конкурси…………………………………………………

6.3.8. Ігри, спрямовані на згуртування дитячого колективу…….. Розділ vіі. Сценарний відділ……………………………………………

Пізнавально-конкурсна програма “Знавці природи”……………………

Заочна подорож “У країні Добрих і Ввічливих Людей”…………………

Конкурс “Чудо Казка”……………………………………………………..

Спортивно-козацькі змагання “Козаченьки молоденькі”……………….

Ігрова програма “Екологічна подорож навколо світу”………………….

Конкурсна програма “Магія акторської майстерності”………………….

Українські вечорниці………………………………………………………

Пізнавальна гра “Давайте зробимо відкриття!”………………………….

Приключенческая игра “Остров сокровищ”…………………………….

Використана література…………………………………………………

Рекомендована література………………………………………………

Додатки…………………………………………………………………….

Додаток А

Назви загонів та девізи…………………………………………………….

Спортивні назви загонів та девізи…………………………………………

Кричалки та речівки………………………………………………………..

Додаток Б

Зразки заяв батьків…………………………………………………………

Додаток В

Тест для вихователя (вожатого) щодо перевірки знань нормативних

документів, які регламентують діяльність оздоровчого табору…………

Вступ

Особистісно орієнтований підхід до виховання в умовах літного дозвілля пов’язаний з ідеєю захисту дитини, зі створенням умов для її саморозвитку та входження дитини в культуру. Отже, завдання дорослих полягає у забезпеченні здорового, повноцінного життя в умовах літнього табору: захист від сваволі однолітків і дорослих, охорона від агресивних проявів соціуму, забезпечення правил взаємодії з природою тощо.

Дитячі оздоровчі табори відіграють значну роль у вихованні підростаючого покоління. Вони сприяють створенню найефективніших умов для професійної орієнтації та самовизначення особистості, а також задовольняють потреби особистості у творчій самореалізації та реалізації змістовного дозвілля.

У науково-методичних джерелах наголошується, що до дитячого оздоровчого табору необхідно підходити як до педагогічної установи, включеної в загальну систему освіти з урахуванням специфічних умов, у яких вона функціонує (тимчасові дитячі колективи, канікулярний час, природні умови тощо).

Водночас такі специфічні особливості життя в колективі табору створюють прекрасні умови для різнобічного розвитку дітей. Перетворити це теоретичне положення в реальність, на наш погляд, допоможуть підготовлені кадри вожатих.

Виховний процес у сучасному дитячому оздоровчому закладі настільки складний, що в ньому може брати участь не кожний – необхідна спеціальна підготовка, потрібні досвід і щире бажання працювати з дітьми. У педагогічних навчальних закладах традиційно ведеться підготовка студентів до роботи в дитячих оздоровчих таборах. Однак в останні роки далеко не всі студенти, які бажають працювати з дітьми в таборі, можуть підготуватися до цього в стінах вузу. Короткострокові семінари, епізодичні заняття і навіть інструктивні збори для вожатих літніх таборів не забезпечують високого рівня готовності до роботи з дітьми.

Це обумовлює чимало прикладів низького рівня ефективності системи організованого літнього відпочинку дітей і підлітків у масовій практиці таборів. У ній відсутня збалансованість різних видів і напрямків виховних впливів як за змістом, так і за часом; недостатньо використовується своєрідність навколишнього середовища і природи; не завжди дотримується принцип єдності виховання й оздоровлення; недостатньо організована трудова участь дітей у житті табору. Також існує ще один важливий недолік: у багатьох випадках не враховуються і не задовольняються потреби і соціальні очікування підлітків, пов’язані з поїздкою до табору. Часто у виховну роботу табору механічно переносяться форми шкільної роботи.

Ось чому метою даного посібника є розкриття окремих теоретичних та практичних питань щодо організації літнього відпочинку школярів.

Посібник складається з семи розділів.

Перший розділ розглядає основні вимоги до організації діяльності вожатого, подає характеристику особистісних якостей вожатого, окреслює функції та обов’язки вожатого і вихователя ДОТ, розкриває правила оформлення звітної документації щодо планування та виконання роботи вожатого (вихователя) ДОТ.

У другому розділі розкриваються нормативно-правові аспекти роботи вожатого у дитячому оздоровчому таборі. Особливої уваги надається: питанням кримінальної відповідальності за злочини у сфері взаємостосунків між вожатим (вихователем) та вихованцями; особливостям кримінальної відповідальності неповнолітніх, що перебувають у ДОТ; адміністративній відповідальності працівників табору; економічним правам дитини; етичним зобов’язанням дорослого перед дитиною. Також пропонуються витяги з державних документів та посадових інструкцій, з положеннями яких вожатому бажано ознайомитися перед від’їздом до табору.

Третій розділ звернений до теорії та практики відпочинку й дозвілля дітей, що знаходяться в ДОТ: розглядаються нормативно-правові основи роботи дитячих оздоровчих таборів, їх виховні можливості, педагогічні засади режиму дня, планування виховної роботи у ДОТ; розкриваються питання щодо логіки розвитку табірної зміни, її складових частин; подаються методичні рекомендації щодо організації дитячого самоврядування в літньому таборі.

Четвертий розділ присвячений проблемі охорони життя та безпеки життєдіяльності дітей в ДОТ. Тут надаються чіткі інструкції щодо правил техніки безпеки при виконанні суспільно-корисної праці, проведенні спортивних заходів, походів, загонових багать, поведінки на пляжі та під час купання дітей і т. ін.

П’ятий розділ включає в себе основні питання щодо організації виховної роботи у дитячому загоні ДОТ. Одночасно з розкриттям прогнозованих труднощів у виховній роботі вожатого, подаються діагностичні методики (наприклад, задля виявлення міжособистісних стосунків у загоні, структури колективу, його лідерів тощо), розглядаються методики проведення деяких форм виховної роботи у таборі (такі як вогник, збір, лінійка та ін.).

У шостому розділі пропонуються методичні рекомендації щодо використання ігрових методів під час виховної роботи вожатого у дитячому загоні. Розділ містить приклади ігор-знайомств, ігор-криголамів, рухливих ігор, ігор на воді, ігор за столом, у приміщенні, ігор-конкурсів, ігор, спрямованих на згуртування дитячого колективу.

Сьомий розділ уявляє собою сценарний відділ, в якому пропонуються матеріали щодо організації різноманітних виховних заходів у дитячому загоні літнього табору.

Посібник включає список використаної та рекомендованої літератури, а також додатки, в яких подаються такі корисні для вожатого матеріали, як назви загонів та девізи, кричалки та речівки, зразки заяв батьків, тест для вихователя (вожатого) щодо перевірки знань нормативних документів, які регламентують діяльність оздоровчого табору.

Зважаючи на існування у межах України дитячих оздоровчих таборів міжнародного рівня (“Артек”, “Аврора”, “Жемчужный берег”, “Мандарин” та ін.), спілкування в яких відбувається російською мовою, деякі методичні матеріали у посібнику подаються російською мовою (розробка виховного заходу, назви та девізи загонів, кричалки та речівки).

Таким чином, читач знайде у даному посібнику відповіді на питання, пов’язані з організацією виховного процесу в дитячому оздоровчому таборі під час літнього відпочинку школярів.