Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Прищіпочки

Ціль: зняття агресивності, сексуальної напруги.

Гравцям треба знайти і зібрати всі прищіпки в кімнаті. Прищіпки можуть бути будь-якими: пластмасовими, дерев’яними, кольоровими, прозорими, старими, новими. Головний принцип: що більше, то краще. Гравці розбиваються на пари. Парі видається пов’язка і певна кількість прищіпок. Завдання дуже просте. Одна дитина зав’язує собі очі. На одяг напарника прикріплюються прищіпки. Причому вішають прищіпки оточуючі, а не сама дитина. Куди їх кріпити – їм вирішувати. Гравець не має права пручатися бажанню інших. Далі настає час діяти гравцю із зав’язаними очима. Його завдання – якнайшвидше знайти і зняти всі прищіпки з гравця.

Камінь, ножиці, папір

Ціль: розвиток уваги.

Двоє стають один навпроти одного, витягнувши вперед по одній руці, стиснутій у кулак. Вимовивши: “Камінь, ножиці, папір”, – кожний робить рукою один із трьох можливих знаків. Розпрямляє долоню – це “папір”, випростовує два пальці – це “ножиці” або залишає руку в кулаці – це “камінь”. Перемагає той, чий знак виявиться сильнішим. Папір слабкіший від ножиць (бо вони його ріжуть), камінь слабкіший від паперу (бо той його накриває), ножиці слабкіші від каменю (бо він може їх розбити).

Тексти для ігор в долоньки

1. Летів дракончик,

“Лопав” пончик.

Скільки пончиків

З’їв дракончик? (назвати цифру)

1, 2, 3, 4…

2. Вулиця Пушкіна,

Дім Колотушкіна,

Квартира під номером …(назвати цифру)

1, 2, 3, 4…

3. Летів лебідь,

Сказав … (назвати цифру):

1, 2, 3, 4…

6.3.7. Ігри-конкурси

Більшість ігор-конкурсів за своїми правилами вимагають присутності декількох команд. Для того, щоб процес розподілу дітей на групи пройшов у цікавій захоплюючій формі, пропонуємо нетрадиційні варіанти об’єднання у команди.

Визнач за смаком

Гравці стають у коло і затуляють очі. Ведучий роздає гравцям по шматочку, приміром: морквини, яблука, горіха, лимона, шоколадки. Потім гравці пантомімою (без слів) описують, що їли, і за цими сигналами мають, хто швидше, об’єднатися в команди.

Визнач за запахом

Об’єднання в команди відбувається аналогічно попередній грі. Дають нюхати ванілін, корицю, парфуми, каву, гриби, апельсин тощо.

Колективно шикуйся!

Ведучий пропонує всім учасниками вишикуватися на певний час: за ростом, кольором очей (команда карооких і блакитнооких), довжиною і кольором волосся; за алфавітом (перші букви імені).

Молекули

Ведучий говорить: “Як атоми (сніжинки) полетіли-полетіли, і в молекули об’єдналися по троє осіб”. Гравці беруться за руки, у кого немає пари – стоїть на одній нозі, поки ведучий не запропонує “політати” знову.

Символи

До комірів гравців, що стоять у колі із замруженими очима, прикріплюються смужки паперу різного кольору. За сигналом ведучого учасники мають об’єднатися в команди, не вимовляючи при цьому жодного звуку. Також не можна торкатися руками смужки паперу. Після того, як команди вишикувалися, ведучий пропонує їм повернутися спиною і визначити правильність виконання завдання.

Замість кольорових смужок можна використовувати будь-які символи: цифри, букви, геометричні фігури, дорожні знаки, рисунки тварин, птахів, літературних героїв.

Музична снігова кулька

Поки лунає музика, двоє учасників вибирають собі помічників (пари), а потім кожний, викликаний на майданчик, шукає пари собі, і так до необхідної кількості пар чи команд.

Солоденький сюрприз

Цукерки приліпити скотчем під сидіння стільчиків. Ведучий пропонує дітям знайти сюрприз, не підводячись зі стільців. Знайшовши і з’ївши цукерку, за фантиками, що залишилися, можна погрупуватися на команди. Розрізняти команди надалі можна за кольором фантиків.

Казкові пари

Дівчаткам даються жіночі казкові ролі, а хлопчикам – чоловічі (Червона Шапочка, Сірий Вовк), які мають знайти одне одного без слів (за допомогою пантоміми).

Знайди пари

З початком і продовженням фразеологізмів, приказок, назв кінострічок, відомих пісень тощо можна знайти собі пару для гри.

Після розподілу дітей на команди можна приступити до гри.