Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Тематичні збори

При плануванні таких зборів важливо пам’ятати, що збір повинен сформувати суспільну думку з приводу визначеного питання, виробити правильне уявлення дітей щодо даної теми.

Теми зборів можуть торкатися таких проблем організації життєдіяльності колективу:

– організація роботи колективу;

– поточна робота загону;

– підведення підсумків справ за визначений період;

– звіт про виконання доручень;

– прийняття плану майбутньої роботи;

– обговорення поведінки того чи іншого члена загону;

– обговорення і висування кандидатури того чи іншого члена загону на нагородження грамотою, медаллю, сувеніром.

Збір по традиційному дорученню

Такий збір проводиться в тих загонах, що на період табірної зміни взяли на себе виконання якого-небудь важливого для табору доручення (наприклад, випуск радіогазет, роботу в музеї і т. ін.).

Мета такого збору – визначити перспективу діяльності загону, що стосується виконання обраного доручення, обговорити питання, пов’язані з виконанням різних завдань, підвести підсумки.

Екстрений збір – збір “ЧП”

Це збір по тривозі, по гарячих слідах подій. Скликається в разі потреби вирішити будь-яке важливе питання, прийняти термінове рішення.

Головне завдання такого збору – з’ясувати ставлення кожної дитини до проблеми, що виникла, сформувати суспільну думку щодо цього питання, прийняти колективне рішення.

Підсумковий збір

Збір, головною метою якого є підведення підсумків роботи загону, обговорення кращих справ, що організовувалися протягом зміни членами загону чи дружини в цілому, вироблення й затвердження порад та пропозицій для дітей наступної зміни.

5.3.4. Чтп у загоні

У кожного загону протягом табірної зміни є багато великих і малих справ. І серед них зустрічаються такі, які часто повторюються і не вимагають залучення великої кількості дітей. Це можуть бути такі справи, як: зміна матеріалу на “Тумбі інформації” чи в загоновому куточку, надання допомоги малятам, робітникам зеленого господарства, підготовка сюрпризу для іменинника й т. ін. Такі справи традиційні, їх можна розподілити як завдання між ланками (групами) загону. Але виконувати дітям один і той самий вид роботи декілька разів може бути не цікаво. Тому і пропонується чергувати ці завдання між ланками (групами) і назвати це “чергуванням традиційних доручень” (ЧТП).

Кожний загін сам визначає, які це будуть доручення і як часто буде відбуватися їхня зміна. Це питання обговорюється на одному з перших засідань активу загону чи зборі (тематичному). Зробити це доцільно в перші дні табірної зміни, тобто в перший-другий день основного періоду.

Наприклад, вирішується вибрати такі традиційні доручення ланкам (групам):

– чергування;

– ГРІН (група інформації, в обов’язки якої входить робота з загоновим куточком чи тумбою інформації, а саме: випуск “блискавок”, повідомлень, оголошень, репортажів і т.ін.);

– шефство;

– оперативні втручання;

– підготовка сюрпризів;

– художнє оформлення.

Розподіл доручень може виглядати таким чином:

Ланка № 1 – чергування – відп. Микола І.

Ланка № 2 – ГРІН – відп. Настя Ж.

Ланка № 3 – шефська робота – відп. Костя П.

Ланка № 4 – оперативна робота – відп. Сашко Г.

Ланка № 5 – оформлювальна робота – відп. Юля У.

Ланка № 6 – підготовка сюрпризів – відп. Наташа С.

Через три-чотири дні підводяться підсумки роботи ланок з виконання традиційних доручень. Основні питання:

– що дало виконання цього доручення ланці?

– чому навчилися її члени?

– що цікавого внесла ланка виконанням свого доручення в життя загону?

– чи була присутньою взаємодія з іншими ланками?

– що можна зробити цікавіше, краще?

– що не вийшло так, як планувалося? Чому?

Краща ланка нагороджується грамотою, вимпелом чи солодким подарунком. Після підведення підсумків доручення у ланок змінюються.

Планування такої роботи необхідно виконати з урахуванням того, щоб усі діти загону спробували себе у різних видах діяльності (в чергуванні, оформленні, шефській роботі і т.д.).

Виходячи з потреб загону педагог обирає свої традиційні доручення ланкам (групам). Дані про виконання цієї роботи обов’язково фіксуються в загоновому щоденнику. Зміна доручень фіксується в щоденному загоновому плані.