Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

3.3. Педагогічні засади режиму дня в дитячому оздоровчому таборі

У процесі життєдіяльності табору виховання та оздоровлення виступають як дві взаємодіючі функції.

Щоб цей принцип не був лише декларацією, а реально діяв, його суть повинна відбитися в обґрунтованому розпорядку дня; в планах роботи керівника табору, соціальних педагогів та медичних працівників; у дотриманні припустимого фізичного та емоційного навантаження з урахуванням віку дітей; у постійному пошуку оптимального дозування усіх компонентів, що включені в процес виховання та оздоровлення; в укріпленні союзу лікаря та вихователя.

Режим дня – основа здійснення єдиного навчально-виховного й оздоровчого процесу, медично та педагогічно розпланованого дозування усіх компонентів, що складають активне й корисне життя дітей у таборі протягом дня, тижня, зміни. Він вносить в життя дітей стрункість, визначеність, дисциплінованість. Він – основа для визначення бюджету часу активної діяльності, а отже, база планування роботи. Він – важливий виховний чинник, бо ж навчає дітей економити час, прищеплює корисні навички й звички: акуратність, дисциплінованість. Інакше говорячи, “педагогічне” розуміння режиму дня значно ширше, ніж гігієнічне.

Планування життєдіяльності дітей у таборі повинне враховувати три “кити”, на яких тримається режим дня:

  • максимальне використання природнокліматичних факторів;

  • раціональна організація всієї життєдіяльності дітей під час перебування в таборі;

  • повноцінне харчування, дотримання санітарно-гігієнічних правил та здоровий, достатньо тривалий сон.

Основним положенням щодо складання режиму дня у дитячому оздоровчому таборі виступає принцип його диференціації в залежності від віку дітей. Водночас в залежності від метеорологічних умов в режим дня можуть бути включені зміни.

Розглянемо основні елементи режиму в ДОТ та роль вожатого (вихователя) при їх організації.

Підйом

Підйом у загоні можна організовувати за допомогою музики, що часто сприяє гарному настрою протягом усього дня.

Більшість дітей у канікулярний час важко піднімаються вранці, тому рекомендується починати будити їх раніше, щоб до загального підйому вони встигли прокинутися і не почували себе не такими як усі. Корисно пригадати добрі й лагідні слова матусі під час підйому дитини і використати як допоміжні під час пробудження дітей.

Зарядка

Особистий приклад вожатого переконує у необхідності зарядки. Тож, бажано займатися зарядкою разом з дітьми.

Фізичні вправи повинні відповідати віку дітей, стану їх здоров’я, рівню фізичного розвитку. Ранкова гімнастика проводиться кожного дня протягом 10-15 хвилин на відкритому повітрі, а в дощову погоду – в гарно провітреному приміщенні.

Організація харчування

Відвідувати їдальню рекомендується колективно, якщо не існують інші правила. Починати і закінчувати прийом їжі бажано одночасно. Також треба пам’ятати про дітей, які мають протипоказання щодо прийняття продуктів харчування; в такому випадку треба зробити заміну продуктів. Обов’язково необхідно звернути увагу на якість їжі.

Тиха година

Тиха година – це можливість дітям відпочити. Час такого відпочинку складає півтори-дві години. Дітлахів доцільно вкладати спати. Підліткам можна дати можливість для читання, міркувань про себе.

Головне правило тихої години: ніяких розмов та ходінь.

Вільний час

Вільний час повинен бути організованим: кожна дитина повинна мати час для заняття улюбленою справою, для роздумів у тиші. Якщо дитина не може організувати свій вільний час, вихователь (вожатий) повинен потурбуватися про це, допомогти їй.

Самообслуговування

Вожатий повинен бути прикладом в самообслуговуванні. Важливо нагадувати дітям про те, що зранку необхідно чистити зуби й умиватися, а перед кожним прийомом їжі вимити руки; що ввечері, перед сном, необхідно вимити ноги і завжди ходити чистим і охайним.

Необхідно, з огляду на санітарно-гігієнічні вимоги, перевіряти чистоту ліжок дітей; привчати їх користуватися тільки особистими засобами гігієни, особливу увагу звернувши на гребінці.

Відбій

Готувати дітей до сну необхідно починати заздалегідь, тому що саме після відбою виникає потреба виконати усі гігієнічні процедури. Виконавши їх, діти вкладаються у ліжка, незалежно від віку.

Перед відбоєм проводяться тихі ігри, які не збуджують рухову активність або фантазію дітей. Малюкам доцільно розповісти казку з добрим кінцем; дітям середнього віку – пригодницьку історію (з продовженням); підліткам – історію про кохання. Можна почитати вірші, подискутувати, пограти на гітарі.

Будьте спокійним, але вимогливим.

Для ознайомлення з можливим розпорядком дня у літньому оздоровчому закладі наводимо варіант режиму дня дитячого оздоровчого табору “Аврора”.

Режимний момент

Час проведення

Підйом

8.00.

Ранкова гімнастика

8.15.

Сніданок

9.00.

Пляж Спортивні ігри

9.45. – 12.30.

Робота гуртків

Проведення спортивних змагань

11.00. – 13.00.

Обід

13.00. – 13.30.

Тиха година

14.00. – 16.00.

Полуденок

16.30. – 16.45.

Пляж + Робота гуртків і

проведення спортивних змагань

17.00. – 18.30.

Вечеря

19.00. – 19.30.

Загальнотабірний захід

20.00. – 21.30

Дискотека

21.30. – 23.00.

“Вогники” у загонах:

– у молодших загонах

– у старших загонах

22.00.

23.00.

Відбій:

– для молодших загонів

– для старших загонів

22.30.

23.30.

Під час виконання режимних моментів важливо звернути увагу, по-перше, на ознайомлення з ними дітей, по-друге, на розуміння необхідності виконання режиму, по-третє, на документальне закріплення згоди дітей його виконувати.

Корисною у даному випадку є схема зобов’язання дітей загону щодо дотримання Правил внутрішнього розпорядку у ДОТ “Аврора”.