Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Ласкаві лапки

Ціль: зняття напруги, м’язових затисків, зниження агресивності, розвиток чуттєвого сприйняття, гармонізація відносин між дитиною і дорослим.

Дорослий підбирає 6-7 дрібних предметів різної фактури: шматочок хутра, пензлик, скляний флакон, намисто, вату і т.д. Усе це викладається на стіл. Дитині пропонується оголити руку по лікоть; вихователь пояснює, що по руці буде ходити “звірятко” і торкатиметься ласкавими лапками. Треба з закритими очима угадати, яке “звірятко” торкається руки – відгадати предмет. Дотики повинні бути такими, що погладжують, тобто приємними.

Варіант гри: “звірятко” буде торкатися щоки, коліна, долоні. Можна помінятися з дитиною місцями.

Острів

Ціль: згуртування колективу.

Групі потрібно уміститися на “острові” – шматку тканини. Причому “вода піднімається” – тобто розмір острова зменшується. Зменшувати можна майже до нескінченності.

Плутанина

Ціль: згуртування колективу; зняття психологічної напруги.

Усі встають у коло і протягають уперед руки. Потрібно схопитися своїми руками за руки різних людей. Потім потрібно розплутатися. Можна ускладнити завдання, якщо заборонити розмовляти. На обговоренні плутанину можна порівняти з людськими відносинами, що здаються заплутаними, коли усі між собою переплетені, але якщо усім до цього прагнути, то можна розплутатися.

Живий міст

Ціль: згуртування колективу.

Група встає в дві шеренги, обличчям один до одного і протилежні люди міцно тримають один одного за руки. Учасник лягає на руки і як по “живому мосту” пересувається в кінець. Потім – наступний, але потрібно дотримуватися техніки безпеки.

Нескінченне кільце

Ціль: зняття психологічної напруги.

Група встає в коло і береться за руки. На руці у ведучого висить мотузкове кільце. Не розриваючи рук усі повинні пролізти крізь нього (по колу) і повернути кільце назад. Друге кільце можна пустити в іншу сторону.

Сліпий скульптор

Ціль: зняття агресії, психологічної та м’язової напруги.

Група розбивається по три людини. Одному з трійки зав’язують очі. У цей час другий з третього “виліплює” скульптуру. Потім “сліпий” повинен із другого зліпити те ж, що той зліпив із третього.

Вийти по числу

Ціль: згуртування колективу.

Група встає в шеренгу. Ведучий називає число, що не перевищує кількості людей у групі. Відразу ж із групи повинна вистрибнути кількість людей, рівна названому числу. Вправа повторюється до результату, щораз з новим числом. Виникає відчуття уміння розуміти один одного без слів.

Єнотові кола

Ціль: згуртування колективу.

Уся група з зав’язаними очима тримається за мотузкове кільце. По команді потрібно зобразити задану фігуру – трикутник, квадрат і т.п. Потім можна відкрити очі і подивитися на результат.

Вузол

Ціль: згуртування колективу.

Кожний із групи тримається за мотузку. Завдання – зав’язати мотузку у вузол. Відпускати руки не можна, можна тільки переміщати уздовж мотузки (якщо хтось відпускає руки, вправа починається з початку). Варіант 1 – потім розв’язати вузол, що зав’язався, з тими ж правилами. Варіант 2 – розв’язати вузол, зав’язаний ведучим.

Біп!”

Ціль: зняття агресії, сексуальної напруги; згуртування колективу.

Ведучий входить в коло, закриває очі. Його всі розкручують. Коли говорять “біп!” і плескають в долоні, він зупиняється і повинен сісти спиною до когось на коліна, а потім повинен відгадати за допомогою рук, до кого він сів.