Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Корови, собаки, кішки

Цілі:

  1. розвиток уміння слухати;

  2. розвиток навичок співпраці;

  3. зняття емоційної напруги.

Інструкція. Станьте і розташуйтеся широким колом. Я підійду до кожного з вас і шепотом скажу на вухо назву якоїсь тварини. Запам’ятайте його, тому що потім вам треба буде стати цією твариною. Нікому не проговоріться, що я вам нашептав. Вожатий по черзі шепоче дітям : “Корова, собака, кішка”.

Тепер закрийте очі. Через хвилину я попорошу вас “заговорити” так, як “говорить” ваша тварина. Забудьте на час людську мову. Вам необхідно, не відкриваючи очей, об’єднатися в групи зі всіма тими тваринами, які “говорять” так, як і ви. Ви можете ходити по кімнаті і, почувши свою тварину, рухатися їй назустріч. Далі, взявшись за руки, ви йдете вже вдвох і разом видавати звук цієї тварини, щоб знайти інших, які “говорять” на вашій мові. Пам’ятайте, що під час ходіння очі повинні залишатися закритими. Зосередьтеся на звуках і слухайте їх.

Секретний ангел

Ціль: навчання співробітництву, взаємодопомоги, альтруїзму.

Для цієї гри потрібно, щоб усі граючі знаходилися разом хоча б один день. Гра гарна для того, щоб краще пізнати один одного. Потрібно 5-50 чоловік. Імена всіх учасників пишуться на окремих маленьких листочках, потім вони згортаються, перемішуються. Кожен гравець витягає собі по одному листочку з чиїмсь ім’ям. Кожен гравець стає “секретним ангелом” людині, ім’я якої він витягнув. Секретним тому, що ніхто не знає, чий він ангел, сам підопічний ангела теж не повинен знати, це тримається в секреті. “Ангел” під час гри виражає своєму підопічному якусь увагу. Наприклад:

  • відправляє записки з Біблійними віршами;

  • невеликі подаруночки (цукерки, печиво і т.д.);

  • пише йому вірші і зауваження, пропозиції і т.п.

Сам “ангел” також одержує знаки уваги, тому що у свою чергу є теж чиїмсь підопічним. Наприкінці гри усі розкривають свої карти і діляться враженнями.

Розділ vіі. Сценарний відділ Пізнавально-конкурсна програма

Знавці природи”

Мета: виховувати любов та шанобливе ставлення до природи, поглиблювати знання з природознавства, формувати основи екологічної свідомості.

Місце проведення: альтанка або будь-яке тихе місце на свіжому повітрі.

Вікова категорія: молодший шкільний вік.

Тривалість: 40-45 хвилин.

Обладнання: магнітофон, аудіозаписи голосів птахів, тварин, природних явищ (дощу, вітру тощо), костюми для театральної вистави, призи найактивнішим учасникам.

План заходу:

  1. Вступне слово ведучого.

  2. Конкурс загадок.

  3. Конкурс “Фауна та флора”.

  4. Гра “пінг-понг”.

  5. Конкурс “Угадай птаха”.

  6. Конкурс пантоміми.

  7. Конкурс “Озвучування фільму”.

  8. Жартівлива постановка казки “Ріпка”.

  9. Підведення підсумків пізнавально-конкурсної програми.

Хід заходу:

(На початку програми звучить музика з голосами птахів, шумом лісу, дощу і т.д. На фоні музики йде текст ведучого).

Ведучий: Ми – діти природи, ми – її частина, нам її берегти і любити. А щоб берегти природу, потрібно знати про неї багато чого: знати життя тварин, птахів, рослин... Отже зараз ми дізнаємося, наскільки добре ви знаєте природу.