Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Вогник – відверта розмова Це вогник, на якому обговорюється кожний член загону як особистість, дається суспільна оцінка йому як людині, товаришу, члену колективу.

Під час обговорення повинні бути: особлива тональність розмови, делікатність; достатня кількість часу; добровільність і природність в організації й проведенні.

Не повинно бути розбору “персональних справ”, “зведення рахунків”, взаємних образ або безпричинного вихваляння.

Як приклад вогнику – відвертої розмови, наводимо варіант, який може бути використаний наприкінці зміни і як вогник прощання.

“Скринька побажань”

Мета: підведення підсумків щодо думки колективу про його членів; складання побажань для майбутнього особистісного зросту членів загону.

Тривалість: 60 хвилин.

Матеріали та оснащення: папір, ножиці, клей, фломастери.

Хід проведення:

Кожний з членів загону по черзі виходить із залу. Всі ті, що залишилися, “збирають” йому “скриньку побажань”: бажають взяти з собою 2-3 якості необхідних, кращих, важливих в житті, не брати 2-3 якості, що заважають йому в житті.

Наприклад, Ірині бажаємо взяти – доброту, жіночність, кмітливість; не брати – стурбованість, лінь, пристрасть до самоприниження.

Вожатий повинен попередити дітей, що при визначенні якостей, які заважають їх товаришу, необхідно буди делікатними, щоб не образити його.

Під час вогника можна призначити “секретаря”, який після обговорення оформлює побажання у вигляді візитної картки або листівки (з автографами усіх учасників).

Вогник – аналіз дня

Вечірній вогник – не просто традиція табору, а найважливіший компонент самоврядування дітей. Проводити його можна щодня. Найкраще – на місці загону біля маленького багаття. Мета вогника – з’ясувати, як прожито день – маленьке життя; що вдалося зробити, а що ні.

Тема такого вогника: “Що означає цей день для мене і для загону, що я зробив для загону (дружини) сьогодні, що я схвалюю в цьому дні і чому, що я пропоную на майбутнє, кому хочу подякувати?”

Бажано не перетворювати вогник на суд і безглуздий розгляд конфліктів. Це гарна можливість навчити дітей законів відкритості й доброти: нехай говорять по суті, не ображаючи інших, вимогливо, але шанобливо. Також вожатому не слід нав’язувати дітям своєї думки: нехай усі говорять, аналізують, оцінюють і вносять пропозиції. Під час обговорення пускайте естафетну (чарівну) паличку по колу: в чиїх вона руках, той і говорить.

Невід’ємні складові вогника – нова ідея, нова-стара пісня, цікаві історії, гра. Вогник – це старе, добре табірне багаття, біля якого говорять про життя, співають пісень, або просто мовчать. Біля багаття спадають на думку найголовніші та найсерйозніші думки. А вголос говорять найважливіші й такі потрібні слова. Ведуть розмову про прожитий день, про дружбу, честь.

Розглянемо один з варіантів проведення вогника – аналізу дня.

“Аукціон”

Мета: пригадати все, що відбулося протягом дня, підвести підсумки дня (заходу, загонової роботи), закріпити основні висновки, ключові проблеми.

Тривалість: 10 хвилин.

Хід проведення:

Вожатий пропонує дітям пригадати, що відбувалося напередодні. Вони по черзі можуть називати питання, проблеми, заняття, над якими працювали протягом дня, не повторюючи попередніх виступів. Після кожної “пропозиції”, за правилами аукціону, ведучий рахує до трьох, і поки він рахує, інші учасники повинні запропонувати нову “пропозицію”. Переможцем вважається той учасник, “пропозиція” якого буде останньою.

Вожатий відмічає переможця “Аукціону” і нагороджує бонусним балом або невеликим подарунком.