Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Зобов’язання

дітей загону

щодо дотримання Правил внутрішнього розпорядку

ДОТ “АВРОРА”

Загін ________

Вихователь _________________

Вожатий _________________

Зобов’язуємося:

1. Суворо дотримуватися режиму табору.

2. Підтримувати чистоту в корпусах, спальних кімнатах і на території. Дбайливо відноситися до табірного майна.

3. Жити дружно, не сваритися, не битися.

4. Без вихователя чи вожатих за територію табору не виходити.

5. Не відлучатися з загону без дозволу педагогів.

6. При купанні в морі і басейні дотримуватися правил поведінки на воді.

7. Спокійно поводитися в їдальні.

8. Берегти зелені насадження. Не рвати плодів з дерев й кущів і не їсти їх.

9. Не брати в руки гострих предметів, скло, каміння.

10. Бути ввічливими у відношенні до старших, один до одного.

Прізвище, ім’я

Підпис

3.4. Логіка розвитку табірної зміни

Виховна діяльність педагогічного колективу складна і багатогранна, охоплює великий спектр різноманітних напрямів, форм і методів, вимагає координації всіх його зусиль.

Як правило, табірна зміна триває 21-26 днів. В її організації чітко визначаються три періоди:

1-й – організаційний;

2-й – основний;

3-й – підсумковий.

Кожний з цих періодів має свої особливості, знання і дотримання яких є гарантією досягнення цілей і завдань перебування дітей в оздоровчому закладі.

Організаційний період

Організаційним періодом називається час від приїзду дитини в табір до свята відкриття табірної зміни (3-5 перших днів). В цей термін проходить адаптація дітей до життя в таборі, закладаються основи створення тимчасового дитячого колективу, формуються органи самоврядування.

Одним з найважливіших завдань загонового вожатого під час організаційного періоду є цілеспрямоване, заздалегідь продумане вивчення вихованців, їх інтересів і запитів, особливостей характеру і фізичного розвитку, умінь і навичок.

Перші відомості про дітей вожатий отримує під час їх реєстрації – при прийомі від батьків. Більш детальну інформацію можна отримати через аналіз перших проведених виховних заходів.

Існує педагогічне повір’я: “Як пройде організаційний період, так пройде і вся зміна”. Практика виховної роботи у таборі показує, що це дійсно так. Якщо в перші дні діти не звикнуть до виконання правил та вимог життєдіяльності у таборі (вчасно вибігати на зарядку, акуратно заправляти постіль і культурно приймати їжу в їдальні), то надалі будуть дотримуватися їх лише тому, щоб уникнути покарання з боку вихователя.

Організаційний період – це перехід від одного “життя” в інше. Для окремих дітей цей процес настільки болісний і тривожний, що вони не витримують і при першій можливості намагаються виїхати додому. Такі діти – індикатор роботи педагогів у загоні протягом організаційного періоду.

Щоб процес входження дітей у нове (“недомашнє”) життя пройшов плавно і безболісно, педагогу необхідно:

– познайомити дітей один з одним (бажано у цікавій, захопливій формі за допомогою ігор – ігор-знайомств, ігор-криголамів та ін.). Найбільш вдалим варіантом є “Вогник знайомств”, який може проводитися у формі гри “Розкажи мені про себе”;

– розповісти дітям про табір і його історію, традиції, про людей, які працюють в ньому;

– познайомити дітей з вимогами, що стосуються відносин з дорослими в таборі і всередині загону, організації їх побуту і режиму дня; привчити вихованців до виконання розпорядку дня і дотриманню санітарних норм;

– створити в дітей відчуття затишку і краси;

– дати можливість дітям проявити себе, самоствердитися, для чого запропонувати набір загонових справ різноманітної спрямованості;

– сформувати в дітей уявлення про те, що чекає їх у найближчому майбутньому.

У перший день доцільно виконати такі види роботи:

1. Провести табірну “навколосвітку” (познайомити дітей з територією табору).

2. Ознайомити з режимом дня.

3. Провести інструктаж з правил техніки безпеки на території табору, у корпусі, спальній кімнаті, їдальні.

4. Закріпити місця в їдальні, розподілити по палатах, розповісти про санітарно-гігієнічні вимоги в корпусі, палаті.

5. Розповісти про правила збереження особистих речей, про вимоги до порядку в спальній кімнаті.

6. Провести вечірній Вогник знайомств.

Усю цю роботу виконують вожатий разом з вихователем.

Особливо уважним вожатий повинен бути при підготовці до вечірнього Вогника знайомств. Мета даного заходу – сформувати в кожної дитини уявлення про табір, загін, про себе в цьому загоні.

Варіанти проведення вогника знайомств можуть бути різноманітними:

1. Розповідь-естафета “Розкажи мені про себе”: як звуть, звідки приїхав, які доручення виконував у школі, чим захоплюєшся, чому б хотів навчитися, чи був в інших таборах, що там тобі сподобалося, що можеш запропонувати загону та ін.

2. Творчі групи:

– ТОТ (творче об’єднання тезок);

– кола інтересів (пісні, спорт, кіно, читання);

– концерт-блискавка “Наша адреса – Україна”.

3. Тематична розмова:

а) мій ідеал;

б) день, що мені запам’ятався.

Місце для проведення такого вогника потрібно вибрати красиве, щоб запам’яталося (це може бути берег моря, лісова галявина, найкрасивіша кімната в таборі); також можна його провести біля невеликого багаття чи свічки).

Починає про себе розповідь вожатий, вихователь, а потім діти. Краще, якщо буде використаний предмет-естафета (значок, іграшка, сувенір та ін.), який буде передаватися один одному. В межах вогника бажано розповісти дітям про історію табору, його традиції, заповіді тощо. Вожатий готується до цього вогника самостійно, заздалегідь готує вступне і заключне слово.

Познайомитися з дітьми в перші дні краще за допомогою конкурсів:

– на кращий фасон заправлення постелі;

– на кращий номер художньої самодіяльності;

– на кращу пропозицію в план роботи загону і т.д.

Наступна обов’язкова і дуже важлива справа організаційного періоду – це організаційний збір загону (методику його проведення дивись у розділі 5.3.3).

Ще одним важливим завданням організаційного періоду є створення візитної картки загону (загонового куточка).

Головне завдання візитної картки – в захопливій, яскравій, цікавій формі розповісти про життя загону; привернути увагу, спонукати дітей до дії, щоб життя у таборі було ще більш насиченим.

Створення картки є процесом творчим, дуже рухливим, розрахованим на певний термін. Основа її успіху – в стислості, яскравості, частій зміні матеріалів.

Загоновий куточок – поняття широке і передбачає великий діапазон дитячої творчості. Він розташовується на самому видному місці. Оформлення куточку – це результат фантазії та кмітливості дітей. Тож, необов’язково дотримуватися чотирьохкутної форми і підтримувати строгий стиль. Форма візитної картки загону може бути підказана назвою загону, профілем його роботи. Наприклад, загін “Сонечко” може бути представленим у формі сонця.

Візитна картка загону діє протягом всієї зміни. В ній повинні бути відображені такі основні рубрики:

1. Назва загону, яку діти, під чуйним керівництвом вожатого, придумують самостійно. Назва загону повинна бути оригінальною і веселою, відображати характер і захоплення дітей.

2. Емблема. Це “герб” вашого загону; разом із дітьми придумайте і намалюйте його на листі ватману.

3. Девіз. Назва, емблема і девіз – це “обличчя” загону, його візитна картка.

4. Список загону. Зручніше складати список по кімнатах. Бажано його обіграти, давши веселі характеристики в малюнках кожній групі. Списки на дверях кімнат запропонуйте оформити самим дітям.

5. План-сітка. Намалюйте календар на всю зміну з указівкою дня тижня і числа. Під кожним числом упишіть відповідні заходи, передбачені адміністрацією табору, і заходи, заплановані у загоні. Доцільно врахувати в плані і побажання загону. Постійне чекання чогось нового стимулює в дитині мотивацію до діяльності, підтримує її активність і позитивну емоційну динаміку загону.

6. “Сьогодні в загоні...” Рубрика, що містить розклад на майбутній день і жартівливі поради щодо майбутнього заходу (походу в ліс, на річку, спортивного конкурсу), веселі рекомендації з приводу того, як проводити час у погану погоду.

7. “Наш календар”. Створіть календар зміни. Вкажіть у ньому дату приїзду дітей і дату їх повернення, дні народження, що приходяться на період зміни, та інші важливі для загону дати. Календар може заповнюватися протягом усієї зміни.

8. “Пальма табору”. Помістіть в ній традиції і закони табору. У випадку, якщо дана інформація не вміститься на ватмані загонового куточка, повісьте пальму в такому місці, щоб вона завжди була перед очима дітей. Правила можна гумористично обіграти: так вони будуть легше і менш конфліктно засвоєні дітьми.

Крім вищезазначених рубрик, загоновий куточок може містити:

  • список членів ради табору та загону;

  • режим дня;

  • пісню загону;

  • конверт привітань, куди можна вставити листівки з поздоровленнями щодо Дня народження, перемоги у змаганнях, свята і т. ін.

Ще однією важливою справою організаційного періоду є “Ресурсний аналіз”, тобто розподіл наявних у загоні ресурсів за видами:

– матеріальні та речові: це вся матеріально-технічна база, яка може допомогти в реалізації цілей;

– просторові: це аналіз існуючих ресурсів простору: кімнати, спортмайданчик, клуб тощо. Чим різноманітніші ресурси простору, тим ширше можливості і тим цікавіше діяльність можна організувати у ньому;

– енергетичні: ресурси, які побуджують до діяльності, і, перш за все, енергія мотивів і потреб, яку можна і треба використовувати;

– інформаційні: інформація, що існує (або відсутня) або інформація, яку необхідно знати для реалізації поставлених цілей;

– ресурс часу: аналіз часу, який мало використовується або не використовується взагалі при вирішенні виховних і соціальних завдань;

– інтелектуальні: найбільш повне використання інтелектуальних потенцій дорослих і дітей, а також створення сприятливих умов для проявів інтелекту в сферах, де він більшою мірою не враховується;

– системні: найповніше використання можливостей при поєднанні в систему, наприклад, загальнотабірна справа, міжзагонові змагання тощо.

Основний період

Основний період починається з ранку після відкриття табірної зміни і триває до вечора її закриття. За роки своєї роботи табори визначили найбільш педагогічно виправдану логіку табірного дня, яка співпадає з режимними моментами: кожний ранок починається з ранкової гімнастики, потім виконується робота по самообслуговуванню, ранкова лінійка, сніданок, загонові справи на свіжому повітрі, обід, відпочинок, підвечірок, робота гуртків, загальнотабірні справи, вечеря, перегляд кінофільмів, загонові вогники, аналіз проведеного дня, сон.

Мета вихователя та вожатого на цей період – домогтися активної діяльності дитячого колективу у виконанні поставлених виховних завдань.

Завдання даного періоду:

– виконання режиму дня та санітарно-гігієнічних норм;

– виконання єдиних педагогічних цілей, плану виховної роботи;

– організація відпочинку дітей таким чином, щоб їм було цікаво, весело, щоб кожен день проходив наповнено, збувалися очікування дітей щодо чогось радісного, незвичайного.

Для реалізації перелічених завдань у роботі загону плануються конкретні справи, що мають свою специфіку відповідно до виховних цілей і завдань.

Покращуватимуть роботу вихователів (вожатих), сприятимуть їх взаємодії з дітьми “загонові вогники” – колективне обговорення загоном і вожатим прожитого дня, аналіз проведених справ.