Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Близнюки

Для цієї гри необхідно велике скупчення людей, наприклад, 30-50 чи більше чоловік. Умова гри – знайти людину, що народилася з тобою в один день, чи з різницею в кілька днів, поговорити з нею і розпитати про все. Виграє пара, у якої найменша різниця. Вони можуть вийти перед всіма і розповісти усе, що знають про свого “близнюка”. Таким чином, можна зблизити незнайомих чи малознайомих людей.

Я ніколи не...

Ця гра допоможе людям краще пізнати один одного. Беруть участь 7-15 чоловік. Для гри необхідні фішки по числу учасників. Фішками можуть послужити великі фасолини, сірники чи інші невеликі однакові предмети.

Перший гравець говорить: “Я ніколи не …”. Далі він називає те, що ніколи не робив у своєму житті (гра на чесність). Наприклад:

  • не тримав кішок у будинку;

  • не був за кордоном;

  • не носив чоботи;

  • не голився і т.д.

Допустимо, гравець сказав “Я ніколи не їв ананаси”. Усі гравці, що їли ананаси, повинні дати йому по одній фішці. Потім хід переходить до іншого гравця, і він називає те, що ніколи не робив. Завдання кожного гравця назвати щось таке, що він ніколи не робив, а всі чи більшість присутніх робили. Гра закінчується через визначену кількість кіл. Виграє той, хто набрав найбільшу кількість фішок.

6.3.2. Ігри-криголами

Криголам – спеціальна психологічна вправа або гра, спрямована на створення й підтримку невимушеної атмосфери, активізацію і розвиток комунікативних навичок. Такі ігри у загоні особливо бажані в перші дні знайомства для зняття психологічної напруги, що виникає в колі нових обставин, нових людей тощо. В той же час такі ігри будуть доцільними і в усі подальші дні життя загону, оскільки сприяють згуртуванню дітей, створенню комфортної, веселої, невимушеної атмосфери. Ігри-криголами можна використовувати як у разі подолання окремих виховних завдань, так і у вигляді складового елементу будь-якого виховного заходу.

Розглянемо декілька ігор-криголамів.

Давайте привітаємося

Ціль: зняття м’язової напруги, переключення уваги.

Діти по сигналу ведучого починають хаотично рухатися по кімнаті і вітатися з усіма, хто зустрічається на їхньому шляху (а можливо, що хто-небудь з дітей буде спеціально прагнути привітатися саме з тим, хто звичайно не звертає на нього уваги). Вітатися треба певним чином:

1 варіант – вітаємося за руку;

2 варіант – вітаємося плечима;

3 варіант – вітаємося спинами;

4 варіант – вітаємося носиками;

5 варіант – вітаємося колінками і т.д.

Розмаїтість тактильних відчуттів, що супроводжують проведення цієї гри, дасть гіперактивній дитині можливість відчути своє тіло, зняти м’язову напругу. Зміна партнерів по грі допоможе позбутися відчуття відчуженості. Для повноти тактильних відчуттів бажано ввести заборону на розмови під час цієї гри.

Хвіст дракона

Ціль: зняття психологічної та м’язової напруги, зниження агресивності, згуртування колективу.

Група стоїть колоною, міцно тримаючи за талію один одного. Завдання першого – піймати останнього, а завдання останнього – увернутися.

Малюємо на долоньках

Ціль: зняття напруги, зниження агресивності, розвиток чуттєвого сприйняття.

Виконується в парах. Діти закривають очі, протягають один одному руки: один долонями нагору, інший – униз. Один уявляє будь-який образ і намагається передати його іншому лише доторком долонь (наприклад: море, вітер, двоє під ліхтарем і т.д.). Потім пари міняються.