Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

15. Розкрийте зміст банківського консорціумного кредитування.

Кредитування на консорційних засадах здійснюється за схемою: «створюй-володій-експлуатуй». Така схема припускає згоду між учасниками проекту щодо утворення підприємства, його акціонування або корпоратизації та експлуатації власником на пайових умовах. На умовах консорціуму банк або кілька банків конвертують боргові зобов’язання в акції позичальника. Власниками проекту стають також підрядники, страхові компанії тощо.

Для реалізації великих проектів можуть створюватися промислово-фінансові групи та консорціуми.

Банківський консорціум надає інвестиційний кредит позичальнику в такі способи:

-шляхом акумулювання кредитних ресурсів у визначеному банку з подальшим наданням кредитів суб’єктам господарської діяльності;

-шляхом гарантування загальної суми кредиту провідним банком або групою банків, при цьому кредитування здійснюється залежно від потреби у кредиті; шляхом зміни гарантованих банками-учасниками квот кредитних ресурсів за рахунок залучення інших банків для участі в консорціумній операції.

Банківські консорційму створюються з метою акумуляції кредитних ресурсів як в національній, так і в іноземній валюті, здійснення кредитування господарських інвестиційних програм із значними обсягами фінансування, зменшення кредитних ризиків, дотримання нормативного показника максимального розміру ризику на одного позичальника.

Різновидом консорціумного кредиту є паральний кредит: в угоді беруть участь 2 або більшебанків, які самостійно ведуть переговори з позичальником. Банки-кредитори узгоджують між собою умови кредитування, щоб у підсумку укласти кредитний договір із загальними для всіх учасників умовами. Кожний банк самостійно надає позичальнику визначену частку кредиту, дотримуючись загальних, узгоджених із іншими-кредиторами умов кредитування.

На основі багатосторонніх банківських кедитівз’являється можливість здійснювати великі довгострокові кредитні проекти для задоволення потреб інвестиційної сфери.

16. Охарактеризуйте зміст інвестиційного кредитування фізичних осіб.

Інвестиційний кредит, наданий фізичній особі - це кредит, який надається тільки в національній грошовій одиниці фізичним особам – резидентам України на придбання з інвестиційною метою нерухомості, споживчих товарів тривалого користування. Він надається на виплату, якщо інше не передбачено умовами кредитного договору.

Сутнісна ознака споживчого інвестиційного кредиту – кредитування інвестиційних заходів фізичних осіб, зокрема на:

Будівництво

Купівлю

Реконструкцію

капітальний ремонт індивідуальних житлових будинків, гаражів тощо.

Купівлю, реконструкцію, капітальний ремонт квартир, автомобілів, засобів малої техніки, технологічного устаткування для підприємницької діяльності

Інші інвестиційні потреби (меблі, товари тривалого користування, що будуть використані у підприємницькій діяльності фізичних осіб)

Комерційні банки надають інвестиційні споживчі кредити фізичним особам на комерційній основі при дотриманні принципів цільової спрямованості, забезпечення, строковості, платності та повороткості та у розмірах, що визначаються виходячи з вартості товарів та послуг, які є об'єктом кредитування.

Строк освоєння кредитів, пов'язаних з будівництвом, реконструкцією, капітальним ремонтом, не повинен перевищувати 2 роки, по позичках, які надаються на купівлю будинків, квартир та інше – 2 місяці, а повний строк встановлюється залежно від цілей об'єкта кредитування, розміру позички та платоспроможності позичальника.

Інвестиційні споживчі кредити можуть видаватися частками таким чином, щоб витрати, строки погашення, відсотки по виданих сумах відповідали умовам кредитного договору. Обов'язковою умовою надання інвестиційного споживчого кредиту є страхування об'єктів кредитування на користь банку протягом усього періоду користування позичкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]