Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
113.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

  1. Аналіз діяльності підприємства та ринкових позицій підприємства ТОВ “Книгарня Є”.

  2. Конкурентне середовище ТОВ “Книгарні Є” та його аналіз за допомогою SWOT — аналізу і конкурентоспроможності його продукції.

  3. Організаційна структура підприємства.

  4. Оцінка конкурентного середовища в галузі (за М. Портером)

  5. Пропозиції щодо вдосконалення і подальшого розвитку маркетингу ТОВ “Книгарня Є”.

Висновки

Література

Вступ

1. Аналіз діяльності підприємства та ринкових позицій підприємства тов “Книгарня є”

Першу книгарню мережі відкрито 21 грудня 2007 року в м. Києві (вул. Лисенка, 3). Менш ніж за рік книгарня набула репутації магазину з найбільшим вибором українських книг, приємним сервісом (місця для читання, Wi-FiТМ), а також стала відома киянам та гостям столиці як місце культурних зустрічей – презентацій книжок, круглих столів, літературних читань. На 15-му Форумі видавців у Львові (вересень, 2008 р.) книгарню «Є» визнано найкращою книгарнею в Україні, книгарнею року.

23 вересня 2008 р. відкрито книгарню «Є» та кав’ярню «Гармидер» у

м. Володимир-Волинський (Волинська область).

29 грудня того ж року відкрито культурно-мистецький центр “Є” в Івано-Франківську. Окрім книгарні, тут є ще й арт-клуб “Гармидер” та виставкова зала.

З 29 серпня 2009 року працюють книгарні “Є” в центрі Харкова та центрі Львова.

Восени 2009 року відкрито ще одну книгарню “Є” у Києві - на Подолі (вул. Спаська, 5).

Мережа книгарень «Є» має свої особливості, привабливі для покупця:

- найбільший в Україні вибір українських книг,

- книги іноземними мовами,

- відділ дитячої літератури (тут же місце для ігор, дитячі іграшки),

- відділ дисків (музика, фільми, ігри, аудіокнига),

- місця для читання,

- безкоштовний Інтернет (Wi-FiТМ),

- полиці для буккросингу;

- періодичні культурні заходи (презентації книжок, круглі столи, зустрічі з письменниками тощо).

Книгарня «Є» – це не просто місце для купівлі книжок та дисків, а арт-клуб «Гармидер» – це не просто харчовий заклад. Це, натомість, певний формат, синтез різних напрямів сучасної культури під одним дахом.

Мережа книгарень «Є» має певний концепт, чітко визначену позицію. Вона унікальна: вирізняється серед більшості книжкових мереж тим, що просуває власний, український продукт. Ця позиція відповідає очікуванням суспільства, адже, як засвідчують соціологічні дослідження, більшість українців готові читати українською мовою, серед них більшість – це ті, хто надає перевагу україномовній книжці.

Мережа книгарень «Є» – це заохочення не тільки для покупця, а й для українського видавця, оскільки його книги посідають тут адекватне місце. Цим мережа принципово відрізняється від більшості інших книжкових мереж в Україні, які цілеспрямовано просувають російську книгу.

Відкритість до інших культур, однак, також вельми важлива, оскільки відкритість – це запорука доступу до передових ідей світового рівня. Саме тому мережа книгарень «Є» прагне забезпечити великий вибір не тільки українських, а й зарубіжних книг оригінальними мовами.

Товарний асортимент формується на основі просування української книги в суспільні маси. Книгарня працює в основному з вітчизняними видавництвами, за виключенням книг на іноземних мовах. Які закуповуються за кордоном. Основними видавництвами-постачальниками є: Академвидав, Агенство Україна, БАК, Вища школа, Знання України, Книги 21 ст., КНЕУ, Майстерня книги, Мистецтво, Наші книги, Нова книга, Персонал, Підручники і посібники,Університетська книга, Центр учбової літератури, Юридична думка, Критика, Абабагаламага, К.І.С., Либідь, Музична країна та ін. Дані видавництва предствляють різні жанри та напрямки літератури — від дитячої до технічної. В кожному магазині література розтавленя відповідно тематичним розділам, по яким дуже легко відвідувач може знайти потрібну йому тематику.

Товарний асортимент планується так: підшуковуються видавництва, з якими цікаво буде працювати, які можуть запронувати широкий спектр літератури, вони в свою чергу надають нам перелік книжок, які вони будуть нам надавати та ціна на них, ми в свою чергу обираємо ті, які нас цікавлять, підписуємо з тим видавництвом договір і починаємо поставки книг. Так і налагуджується робота з постачальниками. З часом видавництва самі пориходять і пропонують свої книги для продажу в наших книгарнях. Дуже багато авторів, які надають свої роботи на продаж.

Якщо книги довго лежать на полицях та не продаються в деяких магазинах (наприклад, ціна завелика для того регіону чи тематика не підходить), то менеджери, які ведуть видавництво цієї книги, перекидують її в інші магазини, роблять переміщення. Якщо ж вона і там не продається, то в решті решт книга повертається постачальнику. Так робиться з усіма книгами, які не користуються попитом.

Книгарня “Є” популіризує український формат, так як зараз все більше і більше людей обирає російську мову у своєму житті. Вони розмовляють нею, читають, навчаються, а українська мова все більше і більше забувається, тому саме через це створилась така книгарня, яка буде популізувати нашу національну мову.

Тепер розглянемо диніміку продаж за період 2009 року. Згідно з діаграмою [рис.2], найбільший відсоток продажів припадає на гуманітарну літературу – в середньому 50% , дитячу – в середньому 5%., та художню літературу 8%.

Рис.2 Портфель реалізації за 2009 рік

Проаналізувавши динаміку продажів, можна зробити висновок, що з початку року обсяги продажу зменшились на 8,64%, хоча впродовж минулого року спостерігалося зростання обсягів продажу. Максимальні обсяги продажу були в грудні минулого року (збільшились майже в 2 рази у порівнянні з попереднім місяцем). Це пов’язано, насамперед, з тим, що в грудні велику кількість книг купували як подарунки до новорічних свят. У зв’язку з тим, що з моменту відкриття книгарні пройшло лише трохи більше року, книгарня все ще є збитковою. Згідно з графіком [додаток 3 графік 1], збільшення продажів спостерігалося в квітні, жовтні та грудні – саме на ці місяці припадала активізація комунікаційних заходів книгарні. [додаток 3 таблиця 1]

Графік 1 Динаміка продажів за 2009 рік

Негативна динаміка продажу може бути пов’язана із кризовими явищами в економіці, але на думку експертів, криза зачепить книжковий бізнес менше, ніж інші види бізнесу, адже люди як читали, так і читатимуть. Книжковий бізнес, навпаки, навіть виграє від кризи, адже знижуватимуться орендні ставки. Орендна ставка є однією з найбільших статей в витратах книгарні, при тому, що націнка на книги є не дуже великою, особливо в порівнянні із націнкою, наприклад, на одяг.

У підприємтва “Книгарня Є” є свої інвестори, яку інвестують кошти в її діяльність, розвиток. Тому для інвестора, а також для самих підприємців, дуже важливим є те, щоб знати параметри прибутковості підприємства. Одним з найважливіших таких параметрів, що дає змогу судити про ринкову позицію підприємства, є рентабельність продажу. Вказуючи на частку прибутку у валовому обороті підприємства, цей показник водночас свідчить і про його цінову конкурентоспроможність. Оцінка його динаміки і порівняння з аналогічним показником інших підприємств дозволяє зробити висновок про доцільність вибору даного підприємства як партнера або як об’єкта інвестицій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]