Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

57. Охарактеризуйте порядок конкурсного відбору інвестиційних проектів, які передбачають залучення коштів державного бюджету.

I етап: 1) Суб`єкти господарської діяльності не пізніше ніж за 2 місяці до початку розроблення проекту Держбюджету подають визначений пакет документів в органи виконавчої влади. 2) Розгляд документів відомчою комісією відповідного органу викон. влади і повідомлення СГД протягом 3 днів щодо результату розгляду його пропозицій. 3)Органи виконавчої влади формують пропозиції щодо включення інвестиційних проектів, що отримали позитивні висновки до інвестиційного розділу Державної програми і не пізніше ніж за місяць до початку розроблення проекту Держбюджету на відповідний рік подають Мінекономрозвитку.

II етап: Комісія Мінекономрозвитку з відбору інвестиційних проектів проводить: *конкурсний відбір пропозицій органів виконавчої влади *визначає інвестиційні проекти, які доцільно фінансувати із залученням коштів з Держбюджету *визначає загальний обсяг необхідних для цього держаних капітальних вкладень, у тому числі на поворотній основі *повідомляє про визначену суму Мінфін для врахування під час розробки проекту Державного бюджету на відповідний рік.

III етап: *Мінекономрозвитку у 20-денний термін після затвердження Держбюджету України на відповідний рік, відповідно до видатків на фінансування державних капітальних вкладень, проводить остаточний конкурсний відбір інвестиційних проектів. *Мінекономрозвитку повідомляє органи виконавчої влади про результати проведених у ньому етапів конкурсного відбору інвестиційних проектів протягом тижня після їх завершення. *Мінекономрозвитку подає проект інвестиційного розділу Державної програми на розгляд Кабміну. *Після його затвердження Мінфін та Державне казначейство здійснюють фінансування включених до нього проектів.

Проекти будівництва, які реалізуються із залученням коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів підприємств, установ та організацій державної форми власності мають бути затверджені: *КМУ - щодо об'єктів загальною кошторисною вартістю 100 млн. грн.. і більше, небезпечних в реалізації, незалежно від їх кошторисної вартості, а також щодо об'єктів, проекти будівництва яких реалізуються із залученням іноземних кредитів, що надані під державні гарантії; *центральними, обласними та інші органами виконавчої влади - щодо об'єктів загальною кошторисною вартістю від 30 до 100 млн. грн..; *підприємства, установи та організації державної форми власності - щодо об'єктів загальною кошторисною вартістю до 30 млн. грн.

58. Охарактеризуйте критерії відбору інвестиційних проектів при державному кредитуванні капітальних вкладень.

Критерії відбору інвестиційних проектів невиробничого призначення визначаються органами виконавчої влади і мають оцінювати ефективність цих проектів у вирішенні невідкладних соціальних проблем.

Критерії відбору інвестиційних проектів виробничого призначення: *відповідність проекту стратегії економічного і соціального розвитку та пріоритетним напрямам структурної перебудови економіки; *фінансово-економічні показники ефективності (вартість, рентабельність, технічний рівень нових виробничих фондів, термін окупності та інші); *відповідність вимогам санітарно-гігієнічних, радіаційних, екологічних, архітектурних та інших норм, встановлених законодавством); *рівень використання місцевих матеріальних та трудових ресурсів; *фінансово-економічний стан суб’єкта господарської діяльності та інші показники; *відповідність вимогам енергозбереження, встановленим законодавством.

59.Визначити сутність, загальні вимоги до кредитного проекту та порядок надання НБУ стимулюючих кредитів (втратило чинність).

До початку реалізації кредитного проекту та під час його дії позичальник має дотримуватися встановлених показників діяльності. Позичальник повинен мати план щодо накопичення грошових коштів, достатніх для здійснення необхідних витрат за проектом, включаючи сплату відсотків та повернення основного боргу. На період кредитування позичальник повинен направляти грошові потоки від реалізації проекту через рахунки, відкриті в банку, який здійснює кредитування проекту. Проект повинен бути представлений у вигляді конкретного бізнес-плану та обґрунтований з технічної та комерційної точки зору. Внесок банку має бути не менше 30 процентів вартості проекту. Фінансування проекту за рахунок коштів позичальника має становити не менше ніж 20 процентів вартості проекту. Розмір стимулюючого кредиту Національного банку не може перевищувати 50 процентів вартості проекту позичальника. Забезпечення за кредитом (за ринковою вартістю) має становити не менше ніж 200% від суми кредиту. Забезпечення підлягає обов’язковому страхуванню. стимулюючий кредит - кредит, який надається банку для підтримки ліквідності з метою відновлення процесу кредитування вітчизняного товаровиробника, що має пріоритетне значення для забезпечення виходу економіки України на докризові параметри та включений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, визначеного Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]