Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

64. Охарактеризуйте порядок конкурсного відбору інноваційних проектів для їх фінансової підтримки Державним агентством України з інвестицій та інновацій.

Державне агентство України з інвестицій та інновацій утворює Конкурсний комітет з питань відбору інноваційних проектів для їх фінансової підтримки (далі - Комітет). Оголошення про умови проведення Конкурсу та строк приймання документів на Конкурс розміщується у друкованих засобах масової інформації та на офіційних веб-сторінках Держінвестицій та Установи не пізніше ніж за два робочих дні до дати початку приймання документів на Конкурс. Для участі у Конкурсі суб'єкти інноваційної діяльності подають Установі інноваційні проекти, які занесені до Державного реєстру інноваційних проектів, разом з необхідними документами, перелік яких визначається окремим за кожним із видів фінансової підтримки. Установа реєструє надходження документів у журналі реєстрації, де вказуються час та дата їх приймання. Приймання документів для участі в Конкурсі припиняється за п'ять робочих днів до визначеної Комітетом дати проведення Конкурсу. Оголошення про дату, час та місце проведення Конкурсу розміщується у друкованих засобах масової інформації та на офіційних веб-сторінках Держінвестицій та Установи не пізніше ніж за п'ять робочих днів до дати проведення Конкурсу. Комітет протягом п'яти робочих днів після закінчення терміну подання документів на участь у Конкурсі розглядає та проводить з урахуванням затверджених Установою висновків експертної комісії оцінку інноваційних проектів на відповідність їх науково-технічним, виробничим, ринковим, економічним, соціальним та екологічним критеріям. Члени Комітету дають оцінку кожному проекту відповідно до зазначених критеріїв за трибальною шкалою: низька - 1 бал, середня - 2 бали, висока - 3 бали. Якщо будь-який з критеріїв не розкрито, то ставиться 0 балів. Комітет у межах наявних коштів відбирає проект або проекти, що отримали найбільшу кількість балів, для визначення переліку проектів-переможців або проекту-переможця Конкурсу. Перелік проектів-переможців або проект-переможець Конкурсу затверджується наказом Держінвестицій протягом семи робочих днів після підписання протоколу засідання Комітету. Установа здійснює фінансову підтримку проектів-переможців або проекту-переможця Конкурсу після укладання відповідних договорів згідно із законодавством.

65. Охарактеризуйте порядок надання фінансової підтримки суб'єктам інноваційної діяльності за рахунок коштів державного бюджету шляхом здешевлення довгострокових кредитів.

Відповідно до Закону України «Про інноваційну діяльність» інноваційний проект – комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції.Іновац. Проекти -заносяться до Державного реєстру.П О С Т А Н О В А « Про затвердження Порядку надання фінансової підтримки суб'єктам інноваційної діяльності за рахунок коштів державного бюджету шляхом здешевлення довгострокових кредитів» постановляє:

1. Цей Порядок визначає механізм надання фінансової підтримки суб'єктам інноваційної діяльності (далі - суб'єкти) за рахунок коштів державного бюджету, що зареєстровані відповідно до Закону України "Про інноваційну діяльність"банківськими довгостроковими кредитами

2. Суб'єкти, яким надається компенсація, визначаються щороку на конкурсній основі, а суми компенсації - у межах коштів, передбачених законом про державний бюджет на відповідний рік.

3. Для проведення конкурсу утворюється робоча група, тут є представники МОН, Мінекономіки, Мінфіну та НБ (за згодою). Рішення приймає:Комісія з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів.4. Конкурсні умови, порядок оголошення конкурсу та перелік документів визначаються відповідно до Порядку конкурсного відбору інвестиційних проектів Кабінету Міністрів .5. Робоча група розглядає конкурсну документацію, подає узагальнені матеріали Комісії, визначає переможців та готує пропозиції щодо здійснення компенсації. 6. Переможцям конкурсу надається копія спільного наказу Мінекономіки та МОН для пред'явлення її банкам, які надали кредити. 7. Компенсація витрат провадиться у розмірі 200 відсотків, з будівництвом і реконструкцією виробничих об'єктів, а також здійсненням платежів фінансового лізингу, - у розмірі 160 відсотків облікової ставки НБУ. 8. Для отримання суми компенсації банки, які надали кредити, подають до 7 числа місяця з необхідними документами. 9. МОН на підставі реєстру подає інформацію про розподіл коштів Державному казначейству в установленому порядку. Державне казначейство спрямовує кошти через МОН банкам, які надали кредити. 10. Нарахування сум компенсації провадиться у період з 1 січня по 31 грудня відповідного року. Внесення – до 31 грудня. 11. Банк повертає кошти суб'єкту - переможцю конкурсу у разі, коли суб'єктом сплачено відсотки за користування кредитом у повному обсязі.12. Фінансова звітність про використання коштів державного бюджету для здійснення компенсації складається і подається в установленому порядку.

66 – 67. Охарактеризуйте особливості державного інвестиційного кредитування підприємств АПК.

Кредитування підприємств АПК через Аграрний фонд, відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24 червня 2004 року № 1877-IV

Інвестиційне кредитування підприємств АПК здійснюється через Аграрний фонд, який є бюджетною організацію, має свій кошторис, рахунки та здійснює неприбуткову діяльність.

Аграрний фонд (далі - кредитор) надає бюджетну позику виробнику зерна, яке є об'єктом державного цінового регулювання (далі - позичальник), під заставу такого об'єкта, що оформлюється переданням кредитору подвійного складського свідоцтва.

Розмір суми бюджетної позики не може перевищувати 80 відсотків вартості застави, розрахованої, виходячи з розміру встановленої мінімальної закупівельної ціни

Основна сума бюджетної позики та плата за її використання погашається єдиним платежем у строк, визначений у кредитному договорі. Дозволяється дострокове погашення суми бюджетної позики та пропорційне погашення плати за її використання або їх частини.

При повному погашенні основної суми бюджетної позики та плати за її використання, у тому числі достроковому, позичальнику повертається подвійне складське свідоцтво, а зерно звільняється з-під режиму застави.

Бюджетна позика у межах режиму заставних закупівель є платною. Плата за використання бюджетної позики встановлюється на рівні 50 відсотків від середньозваженого процента за кредитами банків, наданих строком до 12 календарних місяців та повністю забезпечених заставою, який фактично склався станом на 1 травня поточного бюджетного року.

Схема 2.Фінансова підтримка суб’єктів АПК (кредитна субсидія та компенсація лізингових платежів) також здійснюється відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24 червня 2004 року № 1877-IV

Режим кредитної субсидії полягає у субсидуванні частини плати (процентів) за використання кредитів, наданих банками в національній та іноземній валюті.

Компенсація лізингових платежів полягає у частковому відшкодуванні сплачених суб'єктами господарювання АПК лізингових платежів за придбані техніку та/або обладнання для агропромислового комплексу на умовах фінансового лізингу.

Кредитна субсидія та (або) компенсація лізингових платежів надається на конкурсній основі підприємствам АПК за кредитами, залученими у поточному році, та перехідними кредитами, залученими у попередні роки та (або) договорами фінансового лізингу поточного чи попередніх років.

Схема 3.Відповідно до Постанови КМУ від 25 серпня 2004 р. № 1102 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам»

Фінансова підтримка надається на конкурсних засадах:*новоствореним фермерським господарствам у період становлення (перші 3 роки після їх державної реєстрації, а в трудонедостатніх населених пунктах - 5 років) та фермер господарствам з відокремленими фермер садибами, фермер господарствам, які провадят господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, на безповоротній основі за бюджетною програмою "Фінансова підтримка фермергосподарств" і на поворотній основі за бюджетною програмою "Надан”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]