Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

36. Визначте сутність, економічну роль та види застави при банківському інвестиційному кредитуванні.

Застава майна клієнта є однією з розповсюджених форм забезпечення повернення кредиту. Застава майна оформляється договором про заставу, підписаним двома сторонами, що підтверджує право кредитора при невиконанні платіжного зобов’язання позичальником одержати переважне задоволення претензій з вартості закладеного майна.

Особливістю інвестиційного кредитування є те, що предметом застави може бути тільки реальне (матеріальне) майно підприємця (рухоме та нерухоме). Фінансові активи приймаються банком лише як додаткове забезпечення.

Предметом застави можуть виступати речі, цінні папери, інше майно та майнові права, що можуть бути відчужені заставодавцем і на які може бути звернене стягнення.

Залежно від матеріально-речового змісту предмети застави підрозділяються на наступні групи:

1. Застава майна клієнта(застава товарно-матеріальних цінностей;ЦП, депозітыв, іпотеки).2. Застава майнових прав:застава права орендаря;застава права автора на винагороду;застава права замовника за договором підряду;застава права комісіонера за договором комісії.

В Цивільному кодексі України виділяють окремі види застав:

Іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Закладом є застава рухомого майна, що передається у володіння заставодержателя або за його наказом - у володіння третій особі.

Наступна застава майна, що вже заставлене, допускається, якщо інше не встановлено попереднім договором застави.

Наступна застава майна не припиняє право застави попереднього застяводержателя. Перший заставодержатель має переважне право перед наступними заставодержателями на задоволення своїх вимог за рахунок заставленого майні. Вимоги наступних заставодержателів задовольняються в порядку черговості виникнення права застави.

Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором.

34. Визначте зміст моніторингу банківського інвестиційного кредиту.

Завершальним етапом розгляду теми організації банківського інвестиційного кредитування має стати контроль з боку банку за виконанням умов кредитного договору. Механізм здійснення такого контролю прийнято називати моніторингом кредиту. Основна мета полягає у налагодженні ефективної організації процесу інвест кредитування та пошуку досконаліших механізмів кредитування інвестиційних проектів. Він включає в себе основний та додатковий моніторинг. Організація основного моніторингу має здійснюватися за такими напрямами:

обов’язкове дотримання принципів кредитування;

контроль за виконанням умов кредитної угоди;

виявлення проблемних інвестиційних кредитів і розробка заходів з ліквідації заборгованості;

аналіз балансу та фінансового стану позичальника протягом усього строку кредитування;

контроль за збереженням застави.

Принципи моніторингу:

періодичні перевірки всіх видів інвестиційних кредитів

ретельна розробка етапів перевірки кредитів, в тому числі реального графіка платежів позичальника, якості та стану забезпечення, а також оцінку змін фінансового стану, оцінку відповідності виданого кредиту кредитній політиці банку;

частіша перевірка проблемних інвестиційних кредитів

частіша перевірка найбільших інвестиційних кредитів, оскільки невиконання позичальником своїх зобов’язань може серйозно вплинути на фінансовий стан банку;

частіші перевірки в умовах економічного спаду у галузях

Додатковий моніторинг здійснюється банком у два етапи: на стадії освоєння інвестицій (проектування та будівництво) та після введення об’єкта в експлуатацію.

На першому етапі перевіряється використання джерел фінансування проекту (власних та позички банку). У процесі такого моніторингу виявляються відхилення від програми реалізації інвестиційного проекту, приймаються рішення про мобілізацію внутрішніх фінансових ресурсів або про припинення чи заморожування фінансування.

Після введення об’єкта в експлуатацію підприємство починає виготовляти продукцію, таким чином утворюється грошовий потік, кошти якого йдуть на відшкодування власних витрат та на погашення кредиту з відсотками. Тому на цьому етапі банки мають здійснювати оцінку поточних показників ефективності інвестицій та порівнювати їх з плановими. Наприклад, у випадку зниження внутрішньої норми дохідності проекту та збільшення строку окупності банк повинен вживати всіх необхідних заходів щодо забезпечення повного і своєчасного погашення позички.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]