Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

92. Охарактеризуйте напрями реформування та обслуговування іпотечних активів.

Реформування іпотечних активів - об’єднання зобов’язань за договорами про іпотечний кредит у неподільну цілісність зобов’язань — консолідований іпотечний борг, та одночасне об’єднання відповідних іпотек за іпотечними договорами в іпотечний пул. Кредитодавець має право реформувати в один або декілька консолідованих іпотечних боргів зобов’язання певної кількості боржників здійснювати платежі протягом певного строку в рахунок погашення основного зобов’язання за договорами про іпотечний кредит. Одночасно з таким реформуванням кредитодавець створює відповідні іпотечні пули. До таких іпотечних пулів включаються іпотеки, що забезпечують виконання основних зобов’язань за договорами про іпотечний кредит, реформованими у відповідний консолідований іпотечний борг. Розмір іпотечного пулу має бути більшим, ніж забезпечений ним консолідований іпотечний борг.

93. Охарактеризуйте види іпотечних цінних паперів.

Іпотечні ЦП – цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів.

До іпотечних цінних паперів належать: Іпотечні облігації; Іпотечні сертифікати; Заставні. Заставна – це борговий ЦП, який засвідчує безумовне право його власника на отримання від боржника виконання за основним зобовязанням, за умови, що воно підлягає виконанню у грошовій формі, а у разі невиконання основного зобовязання – право звернути стягнення на предмет іпотеки. Іпотечні облігації – облігації, виконання забовязань емітента за якими забеспечене іпотечним покриттям. Іпотечні облігації – іменні цінні папери. Іпотечна облігація засвідчує внесення грошових коштів її власником і підтверджує зобовязання емітента відшкодувати йому номінальну вартість цієї облігації та грошового доходу в порядку, встановленому законодавством і проспектом емісії, а у разі невиконання емітентом зобовязань за іпотечною облігацією надає її власнику право задовольнити свою вимогу за рахунок іпотечного покриття.

Іпотечний сертифікат - особливий вид цінного паперу, забезпечений іпотечними активами або іпотеками. Іпотечні сертифікати можуть бути випущені у вигляді:

- сертифікатів із фіксованою дохідністю;

- сертифікатів участі.

94. Охарактеризуйте процедуру емісії та обігу заставних.

Заставна оформлюється,якщо її видача передбачена іпотечними договором. Після державної реєстрації іпотеки оригінал заставної передається іпотекодержателю, якщо інший порядок передачі заставної не встановлено договором. Іпотечний договір укладається між одним або кількома іпотекодавцями та іпотекодержателем у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню.Заставна не є емісійним ЦП. Заставна складається в письмовій формі в одному примірнику на бланку стндартної форми, яка встановлюється ДКЦПФР. На всіх оригінальних примірниках іпотечного договору робиться відмітка про видачу заставної.Заставна підписується іпотекодавцем та боржником, якщо він є відмінним від іпотекодавця.

Заставна підлягає передаванню боржнику у разі повного виконання ним основного зобовязання.

Іпотекодержатель зобовязаний письмово у 5-денний строк повідомити борника про відступлення прав за іпотечним договором і права вимоги за основним зобовязанням.

Передання заставної відбувається шляхом виконання на ній особою, якій належить заставна, передавального напису на користь іншої особи та передавання оригіналу заставної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]