Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

122. Охарактеризуйте заходи щодо зниження ризиків при інвестиційному кредитуванні.

Залежно від виду проекту, його належності до того чи іншого типу розробляється система заходів протидії ризикам:

-розподіл ризику між учасниками проекту; -заставні операції та гарантування; -страхування (хеджування);-лімітування;-екаутинг та ін.

Зокрема, розподіл ризику між учасниками проекту — це такий захист, що дає можливість засновникам проекту переносити частину своїх ризиків на інших учасників проекту

Сутність хеджування полягає в регулярному продажу валюти на строк чи обмін відсотків за валютами, в яких здійснюються інвестиції; продажу продукції проекту на товарній біржі з майбутньою поставкою за фіксованою ціною. При хедж використовуються загальновід фінансові інструменти: опціони, ф’ючерси, валютні та відсоткові свопи, кепси та коларси.

Ін спосіб — лімітування об’єктів інвестицій, розмірів кредитів, видатків, продажів тощо. Інвестор обмежує розміри вкладень при капіталізації інвестицій, перешкоджаючи цим створенню зайвих запасів матеріалів, конструкцій, обладнання. Фінансування здійснюється поступово — траншами, тобто ризику підлягають окремі грошові потоки, а не весь обсяг інвестицій.

Для отримання дод інформації про об’єкт інвестування за кордоном використовують послуги екаутингових компаній. Ці фірми збирають, обробляють, аналізують та формують різні види бізнес-інформації: відомості про ринки, платоспроможність підприємства, кредитоспроможність клієнта, фінансовий стан партнерів з бізнесу, перспективи розвитку конкурентів тощо. Звичайно ці відомості надаються у вигляді бізнес-довідок.

123. Охарактеризуйте методи мінімізації кредитних ризиків при інвестиційному кредитуванні.

Кредитний ризик, або ризик неповернення боргу, в процесі здійснення інвестиційного кредитування може бути визначеним як невпевненість кредитора в спроможності боржника виконати свої зобов’язання за умовами кредитної угоди. Управління кредитним ризиком при інвестиційному кредитуванні можна подати у вигляді такої моделі, яка включає в себе:

оцінку кредитних ризиків.

оцінку фінансової інформації. захист від втрат у разі невиконання зобов’язань.(забезпечення кредиту.)

аналіз якості кредиту. Система рейтингу кредиту за критерієм якості .

систему спостереження за кредитом. Способи мінімізації кредитного ризику:(загальні)

-лімітування

-створення резервів

-гарантія,порука, застава

-страхування

-розподіл(передача) ризику(секюритизація, консорціумні,паралельні кредити,факторингові операції)

-аналіз кредитоспроможності позичальника

-диверсифіккція

-моніторинг та контроль

124. Визначте роль страхування при інвестиційному кредитуванні.

Одним із досить надійних заходів захисту інвестицій є страхування, яке є особливо актуальним для довгострокових інвестицій, які зазнають багатьох ризиків і яким притаманна значна невизначеність. Страхування інвестицій забезпечує не тільки їх захист від руйнівного впливу стихійних сил, а й захист від несприятливих змін у економіці. Метою страхування є захист інвестора за можливості понесення збитків або втрат інвестованих коштів. Страхова угода укладається на строк, який відповідає строку окупності інвестицій. Відшкодування завданих збитків здійснюється після закінчення строку страхування після визначення дійсних результатів інвестиційної діяльності. Отже, страхування дозволяє нагромаджувати кошти, формуючи резерв відшкодування можливих втрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]