Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

120. Охарактеризуйте процедуру управління кредитними ризиками при інвестиційному кредитуванні.

Управління кредитним ризиком при інвестиційному кредитуванні включає:

Оцінка кредитних ризиків. Кредитний ризик — це функція параметрів позички та позичальника.

Така оцінка повинна провадитися за п’ятьма критеріями: репутація— бажання позичальника забезпечити свої зобов’язання. Процес оцінки має передбачати перевірку кредитних справ позичальника тощо; можливості позичальника на одержання коштів за всіма своїми операціям або за конкретним інвестиційним проектом та здатність його управляти своїми коштами; капітал — оцінка бази капіталу позичальника та його готовність використовувати ВК у проекті, на який заявлений кредит. умови — оцінка поточного стану та прогнозу розвитку місцевої, регіон та загальнонац економіки. застава — надійне забезпечення кредиту у формі застави або гарантії. Банк не повинен надавати кредитів лише під заставу або лише під гарантію, потрібне подвійне покриття.

2. Оцінка фінансової інформації. На основі попереднього ана­лізу працівник банку приймає рішення про продовження розгля­ду заявки на кредит, для цього він повинен оцінити фінансову інформацію позичальника: •річну, піврічну або квартальну фінансову звітність підпри­ємства; • залежно від виду кредиту, його суми та строків — детальну структуру запасів, розшифрування дебіторської та кредиторської заборгованості; •у випадку великого довгострокового кредиту — бізнес-план, де буде показано, як надходження від позички відбиватимуться на майбутньому фінансовому стані підприємства і особливо на грошових потоках.

3. Захист від втрат у разі невиконання зобов’язань. Для захисту від непередбачених втрат за кредитними операціями банк вимушений вимагати від позичальників забезпечення кредиту. Забезпечення — це матеріальний актив, на який банк має права застави, а також потенційне вторинне джерело погашення креди­ту. Якщо кредитування забезпечене, працівник банку зобов’яза­ний так структурувати кредит, щоб його величина дорівнювала об’єктивній ліквідаційній вартості забезпечення.

4. Аналіз якості кредиту. Система рейтингу кредиту за критері­єм якості є важливим інструментом систематичної оцінки ступеня кредит ризику, пов’язаного з непогашеними інвестицій­ними кредитами банку. Використання системи рейтингу допомагає визначити дохідність кредиту у зв’язку із ризиком, що виникає при цьому.

5. Система спостереження за кредитами. Після надання кредиту банкам необхідно відстежувати фін стан позичальника та виконання всіх умов кредитного договору, щоб виявити проб­леми позичальника з погашенням кредиту на ранніх стадіях. Це забезпечить банку максимальну ефективність коригуючих дій що­до запобігання та зменшення збитків.

6. Розробка стратегії порятунку кредиту.Вивчивши ситуацію, банк переходить до розробки стратеги «порятунку» кредиту. Зрозуміло, що всякий проблемний кредит є унікальним, відтак банк має індивідуально підходити до кожно­го конкретного випадку.

121.Охарактеризуйте процентний ризик при інвестиційному кредитуванні і фактори, які впливають на нього.

Процентний ризик зумовлений тим, що середня вартість залучених коштів банку може протягом дії строку кредиту перевищити середню відсоткову ставку за кредит. На процентний ризик впливає невизначеність майбутньої динаміки рівня відсотків на кредити під інвест проекти. Він виникає коли не збігаються строки повернення наданих і залучених коштів або якщо % встановлений різними способами (напр. плаваюча і фіксована ставка).

Фактори:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]