Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

35. Охарактеризуйте основні форми забезпечення банківського інвестиційного кредиту.

Під формою забезпечення повернення банківської позики слід розуміти конкретне джерело погашення боргу, юридичне оформлення права кредитора на його використання та організацію контролю банку за достатністю даного джерела.Особливістю інвестиційного кредитування є те, що кредит не може бути бланковим (не забезпеченим).

Таким чином в Україні згідно з чинним законодавством банки можуть використовувати наступні форми забезпечення інвестиційних кредитів:

1. застава; ! Особливістю інвестиційного кредитування є те, що предметом застави може бути тільки реальне (матеріальне) майно підприємця (рухоме та нерухоме). Фінансові активи приймаються банком лише як додаткове забезпечення.

Застава майна клієнта є однією з розповсюджених форм забезпечення повернення кредиту. Застава майна оформляється договором про заставу, підписаним двома сторонами, що підтверджує право кредитора при невиконанні платіжного зобов’язання позичальником одержати переважне задоволення претензій з вартості закладеного майна.

Предметом застави можуть виступати речі, цінні папери, інше майно та майнові права, що можуть бути відчужені заставодавцем і на які може бути звернене стягнення.

Залежно від матеріально-речового змісту предмети застави підрозділяються на наступні групи: 1. Застава майна клієнта(застава товарно-матеріальних цінностей;ЦП, депозітыв, іпотеки).2. Застава майнових прав.В Цивільному кодексі України виділяють окремі види застав:

Іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Закладом є застава рухомого майна, що передається у володіння заставодержателя або за його наказом - у володіння третій особі.

2.гарантія або порука;

Відповідно до Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 р. № 435 – ІV:

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

За гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором (бенефіціаром) виконання боржником (принципалом) свого обов'язку.

Тобто гарантом можуть бути лише фінансові установи. При чому банки видають гарантії у вигляді гарантійних листів, як це передбачено Господарським кодексом. Гарант відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Обов'язок гаранта перед кредитором обмежується сплатою суми, на яку видано гарантію.

3.страхова угода;

Страхування кредитів проводиться у двох формах:1добровільне страхування відповідальності позичальника за непогашення кредитів,2добровільне страхування ризику непогашення кредитів.

Договір страхування вступає в силу після сплати страхової премії, яка найчастіше сплачується одноразово і не пізніше дати видачі кредиту.

4.передоручення (цесія) на користь банку вимог і рахунків до третьої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]