Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

81.Охарактеризуйте основні фінансово-кредитні механізми управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю.

У відповідності із З. «Про фін-кр. механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерух.» банки або фінустанови повинні будуть створити фонд фінансування будівництва (ФФБ) або фонд операцій з нерухомістю(ФОН).

ФФБ – кошти, передані управителю в управління, які використані чи будуть використані управителем у майбутньому на умовах Правил фонду та договорів про участь у ФФБ. Управителем може бути банк або інша фін.установа. Забудовником може бути особа, яка має право на використання земельної ділянки для спорудження об’єктів будівництва та уклала угоду з управителем. Мета ФФБ – отримання особами-довірителями житла у власність. Завдання управителя – залучення на праві довірчої власності коштів від довірителів до фонду, а також укладення договору із забудовником, СК, банком. Управитель–банк ФФБ укладає із забудовником угоду, за якою замовляє забудовнику збудувати об’єкт будівництва, ввести його в експлуат.та передати об’єкт установникам цього фонду у встановлені в угоді строки.

ФОН- кошти, отримані управителем ФОН в управління, а також нерухомість і інше майно, майнові права та доходи, набуті від управління цими коштами. Залучені до ФОН кошти використовуються на умовах управління майном в інтересах власників сертифікатів. Управитель ФОН інвестує кошти, залучені від продажу сертифікатів ФОН, в операції з нерухомістю, отримує дохід від цих операцій та розподіляє отриманий дохід між власниками сертифікатів ФОН на умовах Правил ФОН. ФОН діє до моменту виконання усіх зобов’язань перед власниками сертифікатів ФОН. ФОН не є юр.особою.

В основних рисах система фін-кр. механізмів управління майном при будівництві житла та операціях з нерух.вже склалася. Її основою є, урегульовані законом та окремими договорами дії суб’єктів системи при організ.будівництва житла, фінансув.цього будівництва та здійсненні операцій із нерухом. Суб’єктами такої системи є довірителі, управителі, забудовники, СК, емітенти сертифікатів ФОН та власники цих сертифікатів.

86. Охарактеризуйте основні методи оцінки об’єктів нерухомості, що використовуються при іпотечному кредитуванні.

Оцінка майна - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами і є результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності.

Для проведення оцінки майна застосовуються такі основні методичні підходи:

1. Витратний (майновий - для оцінки об'єктів у формі цілісного майнового комплексу та у формі фінансових інтересів) ґрунтується на врахуванні принципів корисності і заміщення і передбачає визначення поточної вартості витрат на відтворення або заміщення об'єкта оцінки з подальшим коригуванням їх на суму зносу (знецінення):

А) метод прямого відтворення;

Б) метод заміщення.

2. Дохідний базується на врахуванні принципів найбільш ефективного використання та очікування, відповідно до яких вартість об'єкта оцінки визначається як поточна вартість очікуваних доходів від найбільш ефективного використання об'єкта оцінки, включаючи дохід від його можливого перепродажу:

А) метод прямої капіталізації;

Б) метод непрямої капіталізації;

В) метод залишку.

3. Порівняльний (ринковий) ґрунтується на врахуванні принципів заміщення та попиту і пропонування. Порівняльний підхід передбачає аналіз цін продажу та пропонування подібного майна з відповідним коригуванням відмінностей між об'єктами порівняння та об'єктом оцінки.

А) метод порівняння продажу аналогів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]