Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-20_18.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
48.4 Кб
Скачать
  1. Використання функцій сумм, бдсумм, суммесли в Excel . Надати приклади.

Дані функції виконують дію додавання різних значень, але мають певні особливі відмінності.

СУММ (число1; число2; ...) Підсумовує всі числа в інтервалі комірок.

Число1, число 2, ... - від 1 до 255 аргументів, для яких потрібно визначити підсумок або суму.

СУММЕСЛИ(диапазон;критерий;диапазон_суммирования) - Підсумовує комірки, задані критерієм.

Диапазон - діапазон, в якому потрібно підрахувати клітинки. Саме до цих клітинок відноситься критерій. Критерий - Критерій у формі числа, виразу, посилання на клітинку або тексту, який визначає, які клітинки треба підраховувати. Наприклад, критерій може бути виражений наступним чином: 32, "32", "> 32", "яблука" або B4. Диапазон_суммирования - фактичні комірки для додавання. Комірки в Диапазон_суммирования підсумовує клітинки, задані критерієм.

БДСУММ (діапазон бази даних або його ім’я; поле;крите­рій) — визначає суму значень у вказаному полі, якщо задовольняється критерій.

База даних - інтервал комірок, що формують список або базу даних. База даних являє собою список пов'язані дані, в якому рядки даних є записами, а стовпці - полями. Верхній рядок списку містить назви всіх стовпців.

Поле - Визначає стовпець, що використовується функцією. Назва стовпця вказується в подвійних лапках.

Критерій - Це діапазон комірок, що містить умови. В якості аргументу критерію можна використовувати будь-який діапазон, який містить принаймні один заголовок стовпця і принаймні одну клітинку під заголовком стовпця з умовою, щоб задати умову для стовпця.

=БДСУММ(A1:С5;3; A1:С5)

  1. Вікно "Построитель выражений" і технологія його використання в субд Microsoft Access (Приклад).

Построитель выражений - це зручний засіб, який можна використовувати для введення та обрахування певних необхідних користувачу формул. Його можна використовувати в формах та запитах й він є особливо зручним навіть при використанні даних з різних таблиць.

Построитель вьіражений можна запускати з більшості областей Microsoft Office Access 2007, де вирази створюються вручну. Як правило, якщо з'являється кнопка Построитель, її можна натиснути для запуску Построителя вьіражений.

Структура Построителя вьіражений:

Верхня область Построителя містить поле виразів, що застосовується для формування виразів. Можна ввести вираз у поле вручну або вибрати потрібні елементи з трьох стовпців в нижній області Построителя, а потім вставити їх в поле виразу.

У середній частині Построителя вьіражений відображаються кнопки для вставки у вираз найбільш поширених арифметичних і логічних операторів. (+-*/= > <)

У нижній області містяться три стовпці.

У лівому стовпчику відображаються папки з таблицями, запитами, формами і звітами в базі даних, а також доступні вбудовані функції і задані користувачем функції, константи, оператори і вирази, які часто використовуються.

У середньому стовпці відображаються певні елементи або типи елементів з папки, обраної в лівому стовпчику. Наприклад, якщо вибрати в лівому стовпчику Вбудовані функції, то в середньому стовпці з'явиться список типів функцій.

У правому стовпчику виводиться список значень (якщо вони існують) для елементів, вибраних у лівому і середньому стовпцях. Наприклад, якщо вибрати в лівому стовпчику Вбудовані функції і тип функції в середньому, то в правому стовпчику буде виведений список всіх вбудованих функцій вибраного типу.

Наприклад, нам необхідно обрахувати зміни в ціні товару залежно від реалізації цього товару в минулому місяці. При цьому у нас є створені таблиця Реалізація (в якій містяться дані про реалізацію товарів минулого місяця) та таблиця Дані про товар (в якій містяться дані про назву виробника та ціни товару). Нам необхідно обрахувати, майбутню ціну товару за умови, що при реалізації < 300 ціна товару збільшиться на 20%, в іншому випадку ціна товару залишиться незмінною.

Для цього створюємо в запиті чи формі поле Зміни в ціні товару і за допомогою Построителя вьіражений вводимо вираз.

Зміни в ціні товару: IIf([Реалізація]![Обсяг реалізації]<300; [Дані про товар]![Ціна одиниці товару]*1,2;[Дані про товар]![Ціна одиниці товару])

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]