Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-21.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
34.39 Кб
Скачать

11. Сутність, роль та призначення маркетингової розвідки та бенчмаркингу в системі маркетингових досліджень

Маркетингова розвідка – постійна діяльність зі збирання конфіденційної та напівконфіденційної поточної інформації про зміни в навк.бізнес-середовищі.

Для збирання розвідувальних даних використовують такі методи: - закупівля і вивчення товарів конкурентів; постійна присутність на виставках, ярмарках, конференціях; відвідування підприємств; фінансування контрактів на виконання наук-дослід робіт з метою проникнення в деякі лабораторії; відрядження за кордон на навчання чи стажування; затягування переговорів, у перебігу яких постійно вимагають додаткової інформації.

Бенчмаркетинг – це систематична діяльність спрямована на пошук, оцінювання і навчання на кращих прикладах, незалежно від їхнього розміру, сфери бізнесу й геграфічного розташування. Вивчення кращих прикладів бізнесової діяльності партнерів та конкурентів на галузевому, міжгалузевому, національному і міжнаціональному дає змогу обдумати стратегію власного підприємства, розробити чи відкоригувати плани маркетингу, вдосконалення методи роботи.

12. Власні організаційні форми проведення маркетингових досліджень

Власні форми підприємств поділяються на стаціонарні та тимчасові.

Стаціонарні як правило створюють на великих підприємствах. До них відносяться:

- відділи маркетингу, де дослідження входять до функціональних обов’язків окремих співробітників чи виконуються спец підрозділами відділу (бюро, секторами МД)

- відділи МД, створені за принципами організації за сферами виконання (ТМ, сегментів ринку, регіону); за маркетинговими функціями (ціноутворення, просування, розробка продукту, розподіл); за методами досліджень (польові чи кабінетні) чи змішані форми.

Тимчасові організаційні форми проведення МД на підприємствах формують за певний період, необхідний для розроблення конкретного проекту. Також вони можуть працювати за конкретним дискретним графіком.

До таких форм належать:

- ради маркетингу, що створюються на рівні вищого керівництва підприємства, на яких розглядаютьсяя питання щодо стратегії маркетингу, МД, аналізують звіти про їх проведення, тощо.

- проблемні групи на рівні вищого керівництва підпр-ва,які в означений період (місяць, квартал, рік) проводять відповідні дослідницькі роботи;

- тимчасові консультативні групи на рівні середнього менеджменту;

- венчурні групи (для відпрацювання проектів високого рівня ризиків, для досягнення бажаних цілей).

Дослідження можуть проводитись як централізовано (на рівні підпр-ва) так і децентралізовано (на рівні його підрозділів).

13. Спеціалізовані організаційні форми проведення маркетингових досліджень

До спеціалізованих дослідницьких організацій відность:

- державні служби

- творчі колективи викладачів та студентів вищих навчальних закладів

- інформаційні, рекламні, консалтингові організації, фінансові установи, різні асоціації.

Робота підприємств зі спеціальними дослідницькими організаціями вимагае дотримання кількох обов’язкових умов:

-потрібно чітко і правильно визначити мету, предмет та об’єкт МД, його конкретні завдання.

Далі підприємств як ініціатор проведення МД має надати базову інформацію про себе і свою продукцію, яку потрібно відшукати, щодо найліпших підходів і методів її збирання й інтерпретації, часових і фінансових обмежень, команди дослідників та їх кваліфікацій. Третя умова- контроль над проходженням дослідницького процесу, що має здійснюватися як за його перебігу (поточні звіти щодо поточного виконання робіт), так і по завершенні (розглад і прийняття кінцевого звіту).

Також важливе створення ефективної команди з проведення МД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]