Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

12. Визначте сутність довгострокових проектних кредитів.

Довгострокові проектні кредити є найбільш ризикованими кредитами або кредитами на фінансування поповнення основного капіталу, яке в майбутньому забезпечить надходження готівкі. Проектні кредити нерідко надаться кількома компаніями, які спільно реалізують проект або кількома кредиторами, якщо проекти значні за розміром та мають чимало ризиків. Проектні кредити можеть надаватися: без права регресу на позичальника, з частковим регресом на позичальника, з повним регресом на позичальника, на консорціальних засадах.

Регрес – це право кредитора пред’являти фінансові вимоги до позичальника. Воно робить неможливим припинення інвестиційного проекту, а також регламентує відносини суб’єктів інвестиційного процесу.

Кредитування без регресу на позичальника зумовлює покладення всієї відповідальності за реалізацію проекту на фінансову кредитну організацію. Така модель кредитування є надто дорогою, тому рідко зустрічається на практиці.

Кредитування з частковим регресом на позичальника зумовлює рівноправний розподіл ризиків між участниками проекту. Всі учасники беруть на себе відповідальність за ризики, які виникають в результаті їх діяльності. Вартість цього типу фінансування є відносно невеликою. За певних умов таке фінансування здійснюється поза балансом діючого підприємства-позичальника, проте частіше позичаьник гарантує свої обов’зки часткою активів.

Кредитування з повним регресом на позичальника дозволяє оформити фінансування у найбільш короткі строки. Цей тип фінансування застосовуєтьсядля проектів, які мають державне значення, здійснюється під його гарантію або за його підтримкою. Цей тип фінансування найбільш прийнятний для економіки України, яка має гостру необхідність в активізації інвестиційної діяльності.

Кредитування на консорційних засадах здійснюється за схемою: «створюй-володій-експлуатуй». Така схема припускає згоду між учасниками проекту щодо утворення підприємства, його акціонування або корпоратизації та експлуатації власником на пайових умовах.

13. Емісії корпоративних облігацій як метод фінансування інвестиційних проектів (цілі, переваги та недоліки).

Облігація - цінний папір, що посвідчує внесення його першим власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

Емітентами корпор облігацій можуть бути всі суб’єкти госп д-сті, крім ІСІ.

Рішення про випуск облігації приймається виходячи з довгострокової програми розвитку компанії, і як правило, воно пов’язане із залученням значних обсягів фін ресурсів та формування позитивної кред історії.

Переваги:

Внаслідок емісії облігацій не відбувв перерозп акціонерного капіталу.

Залуч рес-ів відбувається без загрози втручання інвестора в управління підприємством.

Усі параметри обліг позики визнач позичальником самостійно з урах характеру інв. проекту

Відсутня обов’язкова вимога про надання застави

Відповідно до податкового Кодексу не включаються до доходу і не оподатковуються кошти залучені шляхом емісії облігацій, в той же час сумии % включ до в-т під-ва в податковому періоді протягом якого мала бути здійсн їх виплата.

Недоліки:

можуть використав в осн крупними компаніями

заборг компаній підвищ ризик неплатоспроможності, що усклад розміщ нових емісій та підвищ вартості капіталу

необх макс відкритості та прозорості діяльності п-ва

вимагають занчних витрат на емісію та розміщ, особл при новел сумах запозичень

необх створ резерв для сплати % та погаш о

платежі фікс та можуть припадати на неспр для п-ва час

проблемність розміщ в криз період

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]