Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

118. Охарактеризуйте процедуру вивчення та оцінки проектних ризиків.

До методів аналізу ризиків належать загальновідомі методи: аналіз чутливості; метод сценаріїв; імітаційне моделювання, які в сукупності являють собою комплексний процес аналізу ризиків з інвестиційного проекту.

Враховуючи ці методи, оцінка проекту повинна здійснюватися в такій послідовності:

-готується модель, здатна прогнозувати майбутню реальність;-відбираються ключові змінні ризику;-визначаються обмеження значень можливих змінних;-імовірнісні частки розміщуються за граничним значенням;-встановлюються відношення кореляційних перемінних;-генеруються випадкові сценарії, основані на допущеннях;

-проводиться статистичний аналіз результатів імітацій.

Аналіз чутливості проекту. За допомогою цього аналізу можна показати, як змінюється ЧП або прибутковість інвестицій за різних значень заданих змінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продажів та ін.). Аналіз чутливості треба здійснювати вже на етапі планування проекту, коли приймаються рішення, які стосуються основних факторів проекту.Аналіз сценаріїв розвитку проекту дозволяє оцінити вплив на проект можливої одночасної зміни кількох змінних через імовірність кожного сценарію. Цей вид аналізу може виконуватися як за допомогою електронних таблиць, так і з застосуванням спец комппрограм, які дозволяють використовувати методи імітаційного моделювання.

У першому випадку формуються 3—5 сценаріїв розвитку про­екту. У результаті розрахунку визначаються середні (з урахуванням імовірності настання кожного сценарію) значення результатних показників.У випадку невеликої кількості змінних та можливих сценаріїв розвитку проекту для аналізу ризику можна використовувати ме­тод дерева рішень. Перевага даного методу — у його наочності. На базі отриманих даних будується дерево рішень. У результаті побудови дерева рішень визначається ймовір­ність кожного сценарію розвитку проекту, ефективність кожного проекту, а також інтегральна ефективність проекту. Додатна ве­личина ефективності проекту (наприклад, чистого дисконтовано­го доходу) вказує на прийнятний ступінь ризику, що пов’язаний зі здійсненням проекту.

119. Визначте причини виникнення ризиків при інвестиційному кредитуванні.

Кредитний ризик, або ризик неповернення боргу, при інвести­ційному кредитуванні може бути визначеним як невпевненість кредитора у спроможності боржника виконати свої зобов’язання за умовами кредитної угоди. Можливість такого ризику виникає через:

-помилки самого банку під час розгляду кредитної заявки, розробки умов кредитної угоди;

-неефективну роботу клієнта, що отримав інвестиційну позичку;

-неефективність інвестиційного проекту, під який надається кредит;

-нездатність банку створити адекватний грошовий потік у зв’язку з непередбаченими змінами в діловому, економічному і/або політичному оточенні позичальника;

-невпевненість у майбутній вартості та якості застави під кредит;

-кризу в діловій репутації позичальника.

Серед причин виникнення цих ризиків, що залежать від самого банку, слід відзначити: ліберальне ставлення до позичальника під час розгляду заявки на кредит; неякісна оцінка кредитоспроможності позичальника; погане структурування позички; помилки в оцінці забезпечення позички; неповне відображення в кредитній угоді умов, що забезпечують інтереси банку; відсутність контролю за позичальником у період повернення позички та ін.

Основні причини створення кредитних ризиків, що залежать від позичальника, пов’язані з: незадовільним керівництвом підприємства; погіршенням якості продукції та робіт; помилками в оцінці ринків збуту та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]