Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

56. Визначте порядок організації державного (бюджетного) кредитування капітальних вкладень.

Фінансування капітальних вкладень на поворотних засадах (бюджетні позички) проводиться підприємствами, об'єднаннями та організаціями на основі довгострокових кредитних договорів між державою (в особі Мін-ва фінансів) і мін-ми, ін. центральними і місцевими органами викон. влади – позичальниками в обсягах, визначених відповідними Переліками важливих будов виробничого призначення і природоохоронних об’єктів у складі Державної програми.

Кредитування капітальних вкладень за рахунок держбюджету проводиться Мін-вом фінансів, Головним управлінням держказначейства шляхом перерахування мін-вам, іншим центральним та місцевим органом викон. влади (замовникам) коштів згідно з планами фінансування через банківські установи. Державне кредитування будов і об’єктів виробничого призначення є прямим, цільовим, поворотним, строковим, в обов’язковому порядку забезпеченим заставою, поручительством або гарантією і здійснюється за рахунок коштів, передбачених на цю мету Держбюджетом України.

Бюджетні кредити надаються для фінансування будов і об’єктів, проектні строки спорудження яких не перевищують 3 років, а в окремих випадках – 5 років. Погашення бюджетних кредитів починається через рік після закінчення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення об’єкта кредитування і здійснюється щоквартально у термін не більше як за 3 роки. Погашення наданих бюджетних кредитів, які використовуються на придбання обладнання, що не входить до кошторисів будівництва, починається у наступному за плановим роком і здійснюється щоквартально у термін не більше як за 2 роки. Контроль за цільовим використанням здійснюють Мін-во фінансів, Головне управління державного казначейства, мін-ва, інші центральні та місцеві органи викон. влади і установи банків. Контроль за додержанням строків будівництва здійснює Міністерство економіки та інші мін-ва, центральні та місцеві органи викон. влади. За використання бюджетних кредитів встановлюється річна відсоткова плата від фактично профінансованих обсягів капітальних вкладень: 1) для підприємств та організацій державної форми власності та частка державного майна яких становить понад 50 відсотків - на рівні 50 % від діючої облікової ставки НБУ; 2)для підприємств та організацій недержавної форми власності - на рівні облікової ставки НБУ із множенням на коефіцієнт 1,2. У разі зміни форми власності в період кредитування річна відсоткова ставка коригується залежно від форми власності. Відсотки нараховуються та сплачуються щоквартально з моменту виникнення заборгованості. Кошти, що надходять банкам за користування бюджетними кредитами (відсотки), перераховуються пропорційно до Держбюджету у розмірі 80 % та банкам для покриття витрат на обслуговування кредитів у розмірі 20 %. Суми штрафних санкцій за порушення договірних зобов'язань розподіляються між Держбюджетом та банками у пропорції відповідно 70 та 30 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]