Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

77. Визначте напрями діяльності Державної іпотечної установи в Україні.

Основною метою діяльності Державної іпотечної Установи згідно Статуту є рефінансування іпотечних кредиторів (банків і небанківських фінансових установ, які провадять діяльність з надання забезпечених іпотекою кредитів) за рахунок коштів, що надійшли від розміщення цінних паперів, сприяння подальшому розвитку ринку іпотечного кредитування.

На сьогодні діяльність ДІУ ведеться у двох напрямах: 1) ДІУ надає банкам цільові кошти на кредитування забудовників для завершення будівництва недобудованих житлових будинків; 2) ДІУ компенсує частину ставок за іпотечними кредитами для фізосіб.

Предметом діяльності ДІУ є: *придбання, відчуження та здійснення інших операцій з активами, зокрема іпотечними, відповідно до законодавства; *надання фінансових кредитів, виконання зобов'язань за якими забезпечене, зокрема, іпотечними активами; *управління іпотечними та іншими активами; *випуск, емісія цінних паперів та організація їх обігу; *надання послуг з обслуговування міжнародних кредитних ліній; *розроблення і впровадження методологічних рекомендацій з питань іпотечного кредитування, а також єдиних стандартів, норм і процедур надання фінансових кредитів, вимог до іпотечних кредитів та нерухомого майна, рефінансування іпотечних кредиторів та обслуговування іпотечних активів, що здійснюються за участю ДІУ.

78.Охарактеризуйте процедуру рефінансування іпотечних кредитів Державною іпотечною установою.

Схема рефінансування банків-іпотечних кредиторів за програмою ДІУ має такий вигляд:

1) ДІУ укладає з первинним кредитором генераль­ну угода про рефінансування та обслуговування іпотеч­них кредитів. 2)Первинні іпотечні кредитори відповідно до Стан­дартів ДІУ самостійно здійснюють кваліфікацію пози­чальника та видають житлові іпотечні кредити.

3)ДІУ набуває права вимоги за стандартними іпотечними кредитами та надає первинним кредиторам кошти рефінансування. Після рефінансування первинний кредитори продовжує здійснювати функцію обслуговування іпотечних кредитів.

4)ДІУ, під заставу іпотечних кредитів, випускає ЦП — корпоративні облігації та іпотечні облігації, забезпечені державними гарантіями та розміщу їх серед інвесторів. 5) Отримані від розміщення ЦП фінансові ресурси спрямовуються на подальше рефінансування первинних іпотечних кредиторів.

Банк, який претендує на участь у системі рефінансування має відповідати наступним вимогам:

- наявність банківської ліцензії НБУ на здійснення відповідних банківських операцій;

- строк діяльності - не менше ніж один рік після отримання ліцензії і відповідного письмового дозволу;

- за рівнем достатності капіталу Банк визначений як "добре капіталізований" або "достатньо капіталізований";

- формування в повному обсязі резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями;

- відсутність діючих заходів впливу, що застосовані НБУ.

Для участі у системі рефінансування Банк подає наступні документи: 1. Заявку на участь в системі рефінансування. 2. Нотаріально засвідчені копії установчих документів. 3. Нотаріально засвідчену копію свідоцтва про державну реєстрацію Банку. 4. Копії банківської ліцензії та дозволів на здійснення банківських операцій. 5. Фінансову звітність за минулий фінансовий рік, завірену аудитором.

В залежності від виконання Банком вищенаведених вимог, ДІУ може розглядати і виносити рішення щодо рефінансування та обслуговування іпотечних кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]