Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_12_15_92-98.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
236.79 Кб
Скачать

38. Охарактеризуйте основні методи оцінки заставного майна при інвестиційному кредитуванні.

Оцінка майна проводиться із застосуванням методичних підходів, методів оцінки, які є складовими частинами методичних підходів або є результатом комбінування кількох методичних підходів, а також оціночних процедур.

Оцінювач застосовує, як правило, кілька методичних підходів, що найбільш повно відповідають визначеним меті оцінки, виду вартості за наявності достовірних інформаційних джерел для її проведення.

Для проведення оцінки майна застосовуються такі основні методичні підходи:Витратний (майновий); Дохідний;Порівняльний.

Витратний підхід передбачає визначення поточної вартості витрат відтворення або заміщення об’єкта оцінки з подальшим коригуванням їх на суму зносу (знецінення).

Витратний підхід є доцільним у випадках, коли заміщення об’єкта оцінки шляхом нового будівництва фізично можливе й економічно необхідне щодо унікальних об’єктів, пам’яток архітектури, об’єктів спеціального призначення, ринок купівлі-продажу яких відсутній, під час страхування та в інших випадках.

Основними методами витратного підходу є:

Метод прямого відтворення – полягає у визначенні вартості відтворення з подальшим вирахуванням суми зносу (знецінення);

Метод заміщення – полягає у визначенні вартості заміщення з подальшим вирахуванням суми зносу ( знецінення).

Дохідний підхід базується на визначенні вартості об’єкта оцінки на основі поточної вартості очікуваних доходів від найбільш ефективного використання об’єкта оцінки, включаючи дохід від його можливого перепродажу.

Основні методи дохідного підходу:

Пряма капіталізація – застосовується у разі, коли прогнозується постійний за величиною та рівний у проміжках періоду прогнозування чистий операційний дохід, отримання якого не обмежується у часі;

Непряма капіталізація (дисконтування грошового потоку) – застосовується у разі, коли прогнозовані грошові потоки від використання об’єкта оцінки є неоднаковими за величиною, непостійними протягом визначеного періоду прогнозування або якщо отримання їх обмежується у часі.

Порівняльний підхід передбачає аналіз цін продажу та пропонування подібного майна з відповідним коригуванням відмінностей між об’єктом оцінки.

Основні методи порівняльного підходу:

Порівняльний аналіз на основі одиниці порівняння;

Порівняльний аналіз на основі одиниці порівняння, що приносить дохід;

Порівняльний аналіз, що враховує поправки до цін об’єктів-аналогів;

Регресійний аналіз;

Порівняльний аналіз на основі ринкових мультиплікаторів доходу і цін продажу об’єктів-аналогів.

Основними елементами порівняння є характеристики подібного майна за місцем його розташування, фізичними та функціональними ознаками, умовами продажу тощо.

39. Охарактеризуйте порядок проведення оцінки заставного майна при інвестиційному кредитуванні.

Для здійсн оцінки заставного майна необхідно користуватися послугами професійних оцінювачів, згідно ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Відносини з оцінювачами будуються на взаємних домовленостях, які закріплюються в спеціальному договорі. Договір укладається в письмовій формі, служить підставою для проведення оцінки й при цьому не підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Процес оцінки складається з наступних основних етапів:

1)підготовчий - залежно від цілей оцінки й можливостей визначається вид вартості й методи оцінки, готується необхідна для проведення оцінки інформація, аналізується фінансовий стан і ризики оцінюваного підприємства.

2)оцінювальний - оцінюється підприємство (бізнес) відповідно до обраного виду вартості й методів оцінки.;

3)заключний - здійснюються необхідні коректування вартості ( зокрема, на фінансове становище підприємства, на ступінь контролю, на ліквідність, якість менеджменту й ступінь диверсифікованості виробництва) і складається звіт про оцінку підприємства (бізнесу)..

Залежно від мети оцінки застосовуються наступні види вартості:ринкова,ліквідаційна;інвестиційна;спеціальна,вартість у використанні;

Після визначення виду вартості для оцінки вибирають підхід і методи оцінки вартості. Виділяють наступні підходи до оцінки вартості майна підприємства: ринковий (порівняльний), витратний (майновий), дохідний.

За результатами проведення оцінки складається звіт.

Результати оцінки є основою для прийняття як поточних, так і інвестиційних рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]