Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

2. Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваженої особи на виконання функцій з управління корпоративними правами держави встановлюється Кабінетом Міністрів України.

1. Уповноваженою особою з управління корпоративними правами, як уже зазначалося в коментарі до статті 168 цього Кодексу, може бути громадянин або юридична особа, що ма­ють відповідний обсяг право- і дієздатності за наявності таких умов: визнання зазначеної особи переможцем за результатами конкурсу, проведеного відповідно до встановленого по­рядку; укладення відповідним центральним органом виконавчої влади з переможцем кон­курсу договору доручення з управління корпоративними правами держави.

2. Основні питання, що стосуються проведення конкурсу з визначення уповноваженої осо­би на виконання функцій з управління корпоративними правами держави регулюються нор­мативно-правовими актами Уряду (Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваже­ної особи на виконання функцій з управління державними корпоративними правами, за­тверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 р. [479]), Фонду дер­жавного майна (затверджені наказами ФДМУ Положення про конкурсну комісію з відбору уповноважених осіб на виконання функцій управління державними корпоративними правами [184], Типовий договір доручення на здійснення уповноваженою особою функцій з управлін­ня державними корпоративними правами [273], Типовий договір доручення на виконання функцій управління пакетом акцій, що належить державі [280]), та інших відомств.

Примітка. У Цивільному кодексі України (ст. 1029, 1032) зафіксована норма щодо осіб, які мають право на договірних засадах встановлювати управління майном. Це власник майна. Згідно з частиною 2 статті 326 ЦК право власності від імені та в інтересах держави здійснюють органи державної влади.

Стаття 171. Реєстр корпоративних прав держави

1. Центральний орган виконавчої влади, уповноважений Кабінетом Міністрів України для здійснення необхідних заходів з управління корпоративними правами держави, ко­ординації діяльності органів виконавчої влади у цій сфері та надання необхідних відо­мостей іншим органам державної влади, відповідно до законодавства формує і веде реєстр корпоративних прав держави.

1. Кабінет Міністрів України визначає центральний орган виконавчої влади, уповноваже­ний на здійснення заходів з управління корпоративними правами держави, координації діяльності органів виконавчої влади у цій сфері та надання необхідних відомостей іншим ор­ганам державної влади. Цей орган формує і веде реєстр корпоративних прав держави згідно з установленим порядком (Положення про реєстр державних корпоративних прав, затвердже­не наказом Національного агенства України з управління державними корпоративними пра­вами від 14 травня 1999 р. [ 72 ]). Зазначене Положення визначає: поняття реєстру державних корпоративних прав; мету та форму його ведення; підстави реєстрації; перелік інформації, що вноситься до реєстру; підстави і порядок виключення з реєстру.

Примітка. У Цивільному кодексі України стаття подібного змісту відсутня.

Стаття 172. Законодавство про корпоративні права держави