Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

2. Загальні збори мають право приймати будь-які інші рішення, пов'язані зі статут­ною діяльністю виробничого кооперативу.

3. Загальні збори членів кооперативу проводяться щорічно після закінчення фінан­сового року. Вони можуть скликатися також у будь-який час за рішенням правління (голови) кооперативу чи з ініціативи не менш як третини членів кооперативу, якщо інше не передбачено статутом.

4. Загальні збори правомочні приймати рішення, якщо на них присутні більше поло­вини членів виробничого кооперативу. Рішення з питань, зазначених у частині першій цієї статті, приймаються більшістю голосів загальної кількості членів кооперативу.

1. Загальні збори — вищий орган управління виробничого кооперативу, тому до компетен­ції цього органу відноситься вирішення лише найважливіших питань діяльності кооперативу.

Загальні збори мають виключну компетенцію, що встановлена нормою, яка коментується.

2. Перелік питань, віднесених до компетенції загальних зборів, що визначені частиною 1 статті 102 ГК, може бути розширений статутом конкретного кооперативу. Так, до компетен­ції загальних зборів статутом можуть бути віднесені питання про створення та ліквідацію філій та представництв кооперативу і затвердження положень про них тощо.

3. У частині 3 статті 102 ГК передбачені два види загальних зборів виробничого коопера­тиву - річні та інші, окрім річних, збори членів кооперативу, які вважаються позачерговими.

Норма, що коментується, пов'язує даний поділ загальних зборів з такими відмінностями.

По-перше, з підставами проведення загальних зборів. Річні збори виробничий кооператив зобов'язаний проводити щорічно. Позачергові загальні збори проводяться за рішенням правління (голови кооперативу) чи з ініціативи не менш як третини членів кооперативу, як­що інше не передбачено статутом, або на вимогу спостережної ради чи ревізійної комісії (ре­візора).

По-друге, відмінність між річними та позачерговими загальними зборами пов'язана із строками їх проведення. Річні загальні збори виробничого кооперативу можуть бути прове­дені не раніше закінчення фінансового року. Строки їх проведення визначаються статутом кооперативу. Позачергові загальні збори можуть скликатися у будь-який час за рішенням ор­ганів чи осіб, зазначених вище.

По-третє, порядок денний позачергових загальних зборів визначається особами чи орга­нами, за рішенням яких вони проводяться.

4. Загальні збори визнаються правомочними, якщо на них присутні більше половини чле­нів кооперативу. Кворум загальних зборів або правомочність їх проведення для винесення питань порядку денного на голосування членів виробничого кооперативу для прийняття збо­рами рішення має значення для забезпечення максимально можливої участі членів коопера­тиву у вирішенні питань, пов'язаних з управлінням його діяльністю.

У разі відсутності кворуму загальні збори визнаються такими, що не відбулися.

Кваліфікована більшість голосів для прийняття рішення - більшість голосів загальної кількості членів виробничого кооперативу - передбачена для вирішення питань, віднесених до виключної компетенції загальних зборів, визначеної частиною 1 статті, що коментується.

Стаття 103. Правління виробничого кооперативу