Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

1. Оподаткування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності має здійснюватися за такими принципами:

встановлення рівня оподаткування виходячи з необхідності досягнення та підтри­мання самоокупності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення без­дефіцитності платіжного балансу України;

гарантування стабільності видів і розміру податків, встановлення податків і зборів (обов'язкових платежів), а також статусу іноземних валют на території України виключ­но законом;

рівності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності при встановленні ставок подат­ків;

заохочення експорту продукції вітчизняного виробництва.

2. Податкові пільги надаються виключно відповідно до закону, як правило, суб'єк­там зовнішньоекономічної діяльності, які стабільно експортують наукову, наукоємну продукцію, експорт яких перевищує імпорт за фінансовий рік і обсяг експорту яких ста­новить не менше п'яти відсотків від обсягу реалізованих за фінансовий рік товарів.

3. Ставки податків встановлюються та скасовуються відповідно до законів про опо­даткування.

1. Цей Кодекс передбачає спеціальні принципи оподаткування суб'єктів зовнішньоеконо­мічної діяльності. До них віднесено:

- принцип встановлення рівня оподаткування виходячи з необхідності досягнення та під­тримання самоокупності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення безде­фіцитності платіжного балансу України. Зазначений принцип має забезпечити баланс між ін­тересами платників податків та держави.

- принцип гарантування стабільності видів і розміру податків, встановлення податків і зборів (обов'язкових платежів), а також статусу іноземних валют на території України ви­ключно законом. Цей принцип закладає засади стабільності системи оподаткування, яка визначатиметься виключно законами. Стабільність означає, перш за все, забезпечення незмінності податків і зборів (обов'язкових платежів) і їх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року. Так, на сьогодні Закон України «Про систему оподаткування» [445] запроваджує 26 загальнодержавних і 14 місцевих податків і зборів. В Україні не підля­гають сплаті ті обов'язкові платежі, справляння яких не передбачено зазначеним законом. Принцип стабільності видів і розміру податків пов'язаний з таким принципом податкової системи як принцип стабільності. Останній передбачає стабільність у роботі платника подат­ку та контролюючого податкового органу (стала форма звітності, обліку тощо);

- принцип рівності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності при встановленні ставок податків. Принцип рівності покликаний забезпечити однаковий підхід до суб'єктів зовніш­ньоекономічної діяльності при визначенні ставок податків і зборів (обов'язкових платежів). Ставки Єдиного митного тарифу України є єдиними для всіх суб'єктів зовнішньоекономіч­ної діяльності незалежно від форми власності, організації господарської діяльності та тери­торіального розташування. Виняток становлять випадки, передбачені законами України та її міжнародними договорами;

- принцип заохочення експорту продукції вітчизняного виробництва. Зазначений прин­цип покликаний стимулювати виробництво важливих для держави груп продукції. Заохо­чення може передбачати, зокрема, створення сприятливих умов для розвитку й функціону­вання відповідних суб'єктів господарювання, надання певних податкових пільг тощо.

2. Частина 2 коментованої статті визначає основні правила надання податкових пільг. По-перше, пільги можуть запроваджуватися лише законом. Підзаконні нормативно-правові акти не можуть регламентувати ці питання. Вважаємо, що, поряд із законом, пільги можуть встановлюватися також нормативно-правовими актами, які мають силу закону, зокрема де­кретами Кабінету Міністрів України.

По-друге, отримати податкові пільги можуть лише суб'єкти, які відповідають одночасно декільком критеріям:

- стабільно експортують наукову, наукоємну продукцію;

- експорт перевищує імпорт за фінансовий рік;

- обсяг експорту становить не менше п'яти відсотків від обсягу реалізованих за фінансо­вий рік товарів. В останньому випадку слід враховувати також обсяг наданих послуг чи ви­конаних робіт.

3. Ставки податків і зборів (обов'язкових платежів) встановлюються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськи­ми радами відповідно до законів України про оподаткування і не змінюються протягом бюд­жетного року, за винятком випадків, пов'язаних із застосуванням антидемпінгових, компен­саційних і спеціальних заходів відповідно до законів України.

Зміна податкових ставок і механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) не можуть запроваджуватися Законом України про Державний бюджет України на відповід­ний рік.

Стаття 386. Валютні рахунки суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності

1. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право відкривати будь-які не за­боронені законом валютні рахунки в банківських установах, розташованих на території інших держав.

2. Порядок відкриття валютних рахунків у банківських установах на території інших держав регулюється законодавством відповідної держави. У разі відкриття валютного рахунка в банківській установі за межами України суб'єкт зовнішньоекономічної діяль­ності зобов'язаний повідомити про це Національний банк України не пізніш як у триден­ний строк. Порушення цієї вимоги тягне адміністративно-господарську відповідаль­ність у порядку, встановленому законом.

3. Відкриття валютного рахунка в установі банку за межами України суб'єктом зов­нішньоекономічної діяльності, у статутному фонді якого є частка державного майна, здійснюється за погодженням з Фондом державного майна України.

4. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності зобов'язані надавати відомості про ви­користання своїх валютних рахунків податковим органам у порядку, встановленому за­конодавством.

5. Порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті суб'єктами зовнішньоеконо­мічної діяльності встановлюється законом.

1. Валютні рахунки можуть відкривати юридичні особи - резиденти України, а також фізичні особи, які зареєстровані в Україні як суб'єкти підприємницької діяльності.

До набрання чинності цим Кодексом відкриття рахунків в іноземних банках суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності здійснювалося лише за наявності індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Аналіз положень цієї статті дає підстави дійти висновку, що суб'єкти зовнішньоекономіч­ної діяльності отримали право відкривати в іноземних банках будь-які валютні рахунки, пря­мо не заборонені законом.

2. Для відкриття рахунка в банку за межами України суб'єкт зовнішньоекономічної діяль­ності повинен дотримуватися процедури, передбаченої законодавством країни банку.

Після відкриття рахунка суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності протягом трьох робо­чих днів з моменту відкриття рахунка повинен направити до Національного банку України письмове повідомлення. В іншому випадку порушник притягається до адміністративно-гос­подарської відповідальності.

Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтере­сів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування учасникам господарських відносин збитків, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання.

3. Право відкривати валютні рахунки в банківських установах за межами України мають всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності. При цьому слід враховувати деяку специфіку реалізації цього права суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, в статутному фонді яких є частка державного майна. Такі суб'єкти повинні погодити відкриття валютного ра­хунка в банківській установі за межами України з Фондом державного майна України. Роз­мір частки державного майна при цьому не враховується.

4. Відповідно до положення частини 4 коментованої статті на суб'єктів зовнішньоеконо­мічної діяльності покладається обов'язок систематично інформувати податкові органи про використання рахунка в іноземному банку (зарахування та перерахування коштів, підстави для проведення зазначених операцій тощо). Конкретний перелік відомостей, які необхідно подавати до податкових органів, визначатиметься законодавством.

5. Порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності встановлюється Законом України «Про порядок здійснення розрахунків в інозем­ній валюті» [399]. За загальним правилом виручка резидентів в іноземній валюті підлягає за­рахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованос­тей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експор­ту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної влас­ності. Перевищення зазначеного строку потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Імпортні операції резидентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставки, в разі, коли таке відстрочення перевищує 90 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що ім­портується, потребують індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Порушення резидентами законодавчо встановлених строків тягне за собою стягнення пе­ні за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгова­ності.

Стаття 387. Валютна виручка від зовнішньоекономічної діяльності

1. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності після сплати передбачених законом по­датків та зборів (обов'язкових платежів) самостійно розпоряджаються валютною ви­ручкою від проведених ними операцій, крім випадків, визначених законом відповідно до цього Кодексу.

2. Законом може бути запроваджено режим обов'язкового розподілу виручки від зовнішньоекономічних операцій в іноземній валюті між суб"єктами зовнішньоекономіч­ної діяльності та уповноваженими державними валютними фондами, а також порядок і розміри відрахувань іноземної валюти. Інформація про запровадження вказаного режиму має бути опублікована в офіційному друкованому органі Кабінету Міністрів України не пізніш як за два місяці до запровадження цього режиму.

1. Право суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності самостійно розпоряджаються валют­ною виручкою, отриманою в результаті проведених ним операцій є одним з основних прав, яке визнається й гарантується державою. Реалізувати це право можна лише після сплати пе­редбачених законом обов'язкових платежів у порядку, передбаченому законом. Зазначене право може бути обмежено законом.

Валютна виручка - це іноземна валюта, яку одержав резидент України від експорту про­дукції (робіт, послуг) та експорту прав інтелектуальної власності. Відповідно до чинного за­конодавства вона підлягає обов'язковому зарахуванню на валютні рахунки резидентів в уповноважених органах.

За ухилення службових осіб юридичної особи - резидента чи фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності від повернення валютної виручки вони притягаються до кри­мінальної відповідальності згідно зі статтею 207 Кримінального кодексу України.

2. Право розпоряджатися валютною виручкою може бути реалізовано в особливому ре­жимі - режимі обов'язкового розподілу виручки.

Режим обов'язкового продажу валютної виручки запроваджується для підтримки міжбанківського валютного ринку й забезпечення стабільності грошової одиниці України. Цей ре­жим може бути запроваджено лише законом. Слід зазначити, що обов'язковому розподілу підлягатиме не вся виручка суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, а лише виручка в іно­земній валюті, яка отримана від здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Розподіл виручки відбувається між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та упов­новаженими державними валютними фондами. При цьому Господарський кодекс не розкри­ває поняття «уповноважений державний валютний фонд».

Закон також визначає порядок і розміри відрахувань іноземної валюти, що підпадає під режим обов'язкового розподілу виручки. Так, закон повинен визначити кількість відсотків валютної виручки, що підлягає обов'язковому продажу, встановити період, протягом якого діятиме режим обов'язкового продажу, а також перелік валют, виручка в яких підлягатиме обов'язковому продажу. Як правило, обов'язковому продажу на міжбанківському валютно­му ринку України підлягає виручка в іноземній валюті першої групи Класифікатора інозем­них валют Національного банку України [158].

У законі також мають бути визначені суб'єкти, які забезпечуватимуть продаж іноземної валюти. До таких суб'єктів зазвичай відносять уповноважені банки та уповноважені фінан­сові установи, які мають право здійснювати торговельні операції на міжбанківському валют­ному ринку України.

При встановленні режиму обов'язкового продажу валютної виручки необхідно також встановити строки реалізації іноземної валюти уповноваженими суб'єктами та порядок зара­хування національної валюти, одержаної від обов'язкового продажу, на рахунок суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Порядок запровадження режиму обов'язкового продажу валютної виручки повинен пе­редбачати випадки, в яких іноземна валюта не підпадатиме під дію режиму. Так, не підпа­дають під його дію кошти в іноземній валюті першої групи Класифікатора іноземних валют Національного банку України, що надходять у вигляді кредитів (позик, фінансової допомо­ги) чи перераховуються на територію України з метою здійснення інвестицій тощо.

Інформація про запровадження вказаного режиму має бути опублікована в офіційному друкованому органі Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці до запроваджен­ня цього режиму. Законодавча вимога щодо публікації інформації про введення режиму обов'язкового продажу валютної виручки має на меті гарантування прав усіх суб'єктів зов­нішньоекономічної діяльності.

Стаття 388. Одержання суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності кредитів в іноземних фінансових установах

1. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності можуть одержувати в іноземних фінан­сових установах валютні кредити на договірній основі. При цьому умови кредитного договору не можуть суперечити законодавству України.

2. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, у статутному фонді яких є частка дер­жавного майна, можуть укладати кредитні договори з іноземними фінансовими устано­вами лише за згодою Фонду державного майна України.