Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

3. Оперативно-господарські санкції мажуть застосовуватися одночасно з відшкоду­ванням збитків та стягненням штрафних санкцій.

1. Оперативно-господарські санкції застосовуються у разі порушення другою стороною господарського зобов'язання. Це — засіб негайного реагування на неправомірні дії з боку учасника зобов'язання. Вони застосовуються у позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії, оскільки під час укладення договору сторони дали згоду на їх засто­сування до недобросовісної сторони.

Слід звернути увагу, що рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2002 р. № 15-рп/2002 у справі за конституційним зверненням Товариства з обмеженою відповідаль­ністю «Торговий Дім «Кампус Коттон клаб» [497] встановлено, що право особи на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правови­ми актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волеви­явленням суб'єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

2. Враховуючи особливість застосування оперативно-господарських санкцій (застосуван­ня незалежно від наявності вини, у позасудовому порядку, без попереднього пред'явлення претензії), порядок застосування останніх визначається договором, тобто узгоджується обо­ма сторонами.

Якщо сторона не згодна із застосуванням щодо неї оперативно-господарської санкції, во­на може звернутися до суду із заявою про скасування такої санкції та (або) відшкодування збитків, завданих її застосуванням.

Заява про скасування санкції застосовується щодо оперативно-господарських санкцій тривалої дії. Якщо час дії зазначеної санкції закінчився, сторона може звернутись до суду із заявою про відшкодування збитків, заподіяних необгрунтованим її застосуванням.

З, Застосування оперативно-господарських санкцій не виключає заявлення вимог стосов­но відшкодування збитків та стягнення штрафних санкцій у разі невиконання або неналеж­ного виконання господарського зобов'язання.

Глава 27 адміністративно-господарськ! санкції

Стаття 238. Застосування адміністративно-господарських санкцій до суб'єктів гос­подарювання

1. За порушення встановлених законодавчими актами правий здійснення господар­ської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноважени­ми органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характе­ру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

2. Види адміністративно-господарських санкцій, умови та порядок їх застосування визначаються цим Кодексом, іншими законодавчими актами. Адміністративно-господарські санкції можуть бути встановлені виключно законами,

1. Суб'єкти господарської діяльності повинні здійснювати її за правилами, встановлени­ми законодавчими актами. Якщо ці правила порушуються, до суб'єктів господарювання, як визначає коментована стаття, можуть бути застосовані уповноваженими органами держав­ної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового чи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення та ліквідацію його наслідків.

Адміністративно-господарські санкції відрізняються від інших санкцій, що застосовую­ться до суб'єктів господарювання, наявністю у цих відносинах особливого суб'єкта - такого, в якому, за виразом фахівців, уособлюється так звана публічна адміністрація — у вигляді або державних органів виконавчої влади, або виконавчих органів місцевого самоврядування, (див.: Авер'янов А. Реформування українського адміністративного права: ґрунтовний привід для теоретичної дискусії // Право України. -- 2003. — № 3. — С. 117).

Стаття 239. Види адміністративно-господарських санкцій

1. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання такі адміністративно-господарські санкції:

вилучення прибутку (доходу);

адміністративно-господарський штраф;

стягнення зборів (обов'язкових платежів);

зупинення операцій за рахунками суб'єктів господарювання;

застосування антидемпінгових заходів;

припинення експортно-імпортних операцій;

застосування індивідуального режиму ліцензування;

зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності;

анулювання ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання окремих ви­дів господарської діяльності;

обмеження або зупинення діяльності суб'єкта господарювання;

скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання;

інші адміністративно-господарські санкції, встановлені цим Кодексом та іншими за­конами.

1. Стаття, що коментується, встановлює перелік адміністративно-господарських санкцій, які органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повно­важень можуть застосовувати до суб'єктів господарювання. Оскільки однією із сторін у цих відносинах є органи державної влади або органи місцевого самоврядування, а відносини складаються у сфері господарювання, вони є адміністративно-господарськими, у яких поєд­нуються елементи публічного і приватного права. Скажімо, відповідальність за антиконкурентні дії запроваджено в інтересах як добросовісних суб'єктів господарювання, так і су­спільства в цілому для підтримки господарського порядку в державі.

Цей перелік не є вичерпним. Можуть застосовуватись й інші адміністративно-госцодарські санкції відповідно до законодавства.

Стаття 240. Безоплатне вилучення прибутку (доходу)

1. Прибуток (доход), одержаний суб'єктом господарювання внаслідок порушення встановлених законодавством правил здійснення господарської діяльності, а також су­ми прихованого (заниженого) прибутку (доходу) чи суми податку, не сплаченого за при­хований об'єкт оподаткування, підлягають вилученню в доход відповідного бюджету в порядку, встановленому законом.

Крім того, з суб'єкта господарювання стягується у випадках і порядку, передбачених законом, штраф, але не більш як у двократному розмірі вилученої суми, а у разі повтор­ного порушення протягом року після застосування цієї санкції- у трикратному розмірі вилученої суми.