Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

2. Порядок здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку встановлюється законом.

1. Коментована стаття передбачає порядок створення території пріоритетного розвитку. Такі території створюються на основі закону за поданням відповідного органу місцевого самоврядування. Територією пріоритетного розвитку може бути визнано місто, район, де склались несприятливі соціально-економічні умови, для подолання яких встановлюється спеціальний режим інвестиційної діяльності.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності - це режим, що передбачає введення подат­кових, митних та інших пільг для тих суб'єктів підприємницької діяльності, які реалізують інвестиційні проекти, ухвалені в установленому законом порядку на територіях пріоритет­ного розвитку.

Цілями створення зазначених територій є:

- розв'язання проблем працевлаштування;

- створення нових робочих місць, реконструкція та модернізація діючих підприємств, де склались несприятливі соціально-економічні умови;

- залучення інвестиційних коштів для розвитку економіки регіону.

2. Термін «територія пріоритетного розвитку» був визначений законодавством України ще у 1991 році. Так, стаття 16 Закону «Про зайнятість населення» [138] передбачає створен­ня територій пріоритетного розвитку, на яких процес створення робочих місць стимулюєть­ся державою. У статті йдеться про те, що це мають бути праценадлишкові території з висо­ким рівнем безробіття. Такі території отримують статус територій пріоритетного розвитку на визначений строк. Підприємства, що створюють на цих територіях свої виробництва та додаткові робочі місця, користуються пільгами, встановленими державними та місцевими органами влади. Також термін «територія пріоритетного розвитку» визначається законодав­чими актами про кожну конкретну таку територію.

Порядок здійснення господарської діяльності на території пріоритетного розвитку вста­новлюється спеціальним законом про конкретні території пріоритетного розвитку, який ви­значає строк функціонування, пільговий режим, особливості управління та інші питання здійснення господарської діяльності на таких територіях.

Стаття 416. Порядок здійснення господарської діяльності в умовах надзвичай­ного стану, надзвичайної екологічної ситуації

1. Господарська діяльність в умовах надзвичайного стану - особливого правового режиму діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, під­приємств, установ організацій, передбаченого Конституцією України, який тимчасово допускає обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб та покладає на них додаткові обов'язки, - може здійснюватися з ураху­ванням обмежень та зобов'язань, встановлених виданим відповідно до Конституції України указом Президента України про введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

2. Повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування що­до учасників господарських відносин, заходи, що вживаються в умовах надзвичайного стану визначаються законом про надзвичайний стан.