Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.06 Mб
Скачать

2. Плата за договором транспортного експедирування здійснюється за цінами, що визначаються відповідно до глави 21 цього Кодексу.

1. Договір транспортного експедирування - це господарський договір, відповідно до яко­го одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезен­ням вантажу.

Вказаний договір характеризують такі правові ознаки:

а) він є консенсуальним, тому що вважається укладеним з моменту досягнення угоди між експедитором і клієнтом;

б) за кількістю сторін договір двосторонній; кожна сторона (експедитор, клієнт) має виз­начені права та обов'язки;

в) оплатність договору пов'язана з тим, що експедитор здійснює свої обов'язки за плату і за рахунок клієнта;

г) це договір про надання транспортних послуг, який за своєю правовою природою є дого­вором про організацію перевезення вантажів;

д) договір укладається у письмовій формі (ст. 930 Цивільного кодексу України). Предмет договору становлять послуги, пов'язані з перевезенням вантажів. Відповідно до

наведеного можна визначити дві групи обов'язків експедитора:

- щодо організації перевезення вантажів (укладати від свого імені або від імені клієнта до­говір перевезення вантажу, забезпечувати його відправку і одержання тощо);

- стосовно надання додаткових послуг (перевірка кількості і стану вантажу, його заванта­ження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання ван­тажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту й імпор­ту документів, виконання митних формальностей тощо).

Обов'язки експедитора можна визначити відповідно до стадій процесу перевезення ван­тажів:

- обов'язки, пов'язані з організацією процесу перевезення та прийманням вантажу до останнього (оформлення договору перевезення і відповідної документації, вибір маршруту транспортування, перевірка кількості і стану вантажу, завантаження вантажу тощо);

- обов'язки, пов'язані з переміщенням вантажу (організація перевалки вантажів залізнич­ним, морським, річковим, автомобільним і повітряним транспортом; облік відправлення вантажів з портів і залізничних станцій;

- обов'язки, пов'язані з видачею вантажу (організація експертизи вантажів у портах і на залізничних станціях; вивантаження вантажу; зберігання вантажу до його одержання у пунк­ті призначення).

Обов'язки клієнта полягають у тому, що він: по-перше, повинен надати експедитору відо­мості і документи, необхідні для виконання зобов'язань (ліцензії, сертифікати, свідоцтва, де­кларації на вантаж тощо); по-друге, зобов'язаний внести плату за послуги експедитора.

2. Надання транспортно-експедиційних послуг здійснюється за рахунок клієнта.

Ціна вказаної транспортної послуги складається з плати за виконання обов'язків експеди­тора та відшкодування витрат, які зроблено експедитором в інтересах клієнта.

Розмір плати, яку має внести клієнт за виконання експедитором обов'язків за договором

494експедирування, встановлюється сторонами цього у договору. Якщо розмір плати не вста­новлено договором, вона визначається за цінами відповідно до глави 21 ГК.

У випадках коли експедитор під час настання надзвичайних обставин діє в інтересах клієнта, всі додаткові витрати, збори, платежі покладаються на останнього, який зобов'яза­ний відшкодувати їх експедитору.