Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3. Підготовка співробітників служби безпеки

Коли команда підібрана, її необхідно ретельно підготувати.

Перелік обов'язкових предметів: відпрацювання "штатних" ситуацій, екстремальна та кримінальна технологія, володінням зброєю та підручними засобами, керування автомобілем, рукопашний бій, медична підготовка, загальнофізична підготовка.

"Штатні" ситуації - типові сцени дій в різних ситуаціях при нападі на бізнесмена. Кожна з них повинна відпрацьовуватися "в натурі" на реальних об'єктах. Напад на вулиці, біля під'їзду, в під'їзді, в коридорі, в ліфті, на дачі, на пляжі, під час культурно-масових заходів тощо, з використанням вогнепальної, холодної, газової зброї. З допомогою автомобіля чи без нього з метою захоплення, вбивства, нанесення тілесних ушкоджень, снайперська стрільба в певному місці, вибух, підпалення тощо.

Необхідно відпрацювати дії кожного тілоохоронця у кожному такому випадку - де стояти, сидіти, повзти, бігти, де ховатися самому і де ховати клієнта, що робити після нападу - питань для вивчення чимало.

Кримінальна психологія - вміння визначити у власному оточенні осіб, які становлять потенційну небезпеку - за мімікою обличчя, виразом очей, мікрорухами та положенням тіла. Професіонали звуть таке вміння "отримання кримінально-значимої інформації шляхом візуальної психодіагностики". До цього ж розділу відноситься мотивація поведінки злочинця та психологія поведінки жертви.

Екстремальна психологія - теорія поведінки в обставинах, пов'язаних з ризиком, загрозою для життя. Одним з її підрозділів є конфліктологія - методика аналізу та оптимального вирішення всіляких конфліктів.

Стрілкова підготовка та володіння підсобними знаряддями необхідна вже тому, що будь-який серйозний напад здійснюється за допомогою вогнепальної зброї. Маючи дозвіл на зберігання зброї, необхідно добре володіти нею - стрілянина "навскидку", находу", по мішенях, що рухаються, з автомобіля, що рухається. Необхідно також вправно володіти ножем, палицею, вміти перетворювати в зброю все, що є під рукою.

Керування автомобілем - річ абсолютно необхідна для тілоохоронця, і ще краще, коли водій водночас є співробітником служби охорони. Тілоохоронець повинен вміти керувати автомобілем і; екстремальних умовах: по бездоріжжю, по східцях, виконувати стрибки на автомобілі через перешкоди, володіти технікою уник­нення зіткнень з іншими машинами, технікою перекидання тощо.

Загальнофізична підготовка та рукопашний бій. У загальних умовах (2-3 тренування на тиждень) необхідно вчитися не менше року, причому вивчається тільки рукопашний бій, а не будь-яка спортивна боротьба чи бокс.

Медична підготовка. Тілоохоронець повинен вміти надати долікарняну медичну допомогу у випадку вогнепальних чи ножових поранень, механічних травм, уражень вогнем чи електричним струмом тощо, що набагато підвищує шанси клієнта на виживання.

Що стосується процесу підбору кандидатів. Анкети, що були складені кандидатом, вивчаються, головним чином, експертами відділу кадрів. У ряді випадків для додаткового вивчення анкети кандидата можуть залучатися графологи, психологи, психоаналітики, юристи - з метою забезпечення повноти висновку та виявлення протиріч в характері особи, яка перевіряється. Необхідній також зазначити, що всі вказані кандидатом відомості повинно документально підтверджуватися. На основі комплексного аналізу результатів перевірки анкетних даних відділ кадрів разом з керівництвом служби безпеки вирішує питання про подальші контакти з кандидатом. У випадку позитивного рішення з ним проводиться кілька співбесід. Спеціаліст повинен звернути увагу на такі негативні риси кандидата: легка збудливість, дратівливість, неспокій, підвищена самооцінка тощо.

Водночас вивчаються позитивні риси характеру: комунікабельність, відпрацьованість певних манер поведінки в залежності від ситуації, працьовитість, темперамент, особливості усної та письмової мови, взагалі всі ті риси, що дозволяють прогнозувати поведінкові аспекти кандидата в різних, в тому числі в конфліктних ситуаціях. Якщо кандидат успішно проходить співбесіди, його можна перевірити на поліграфі ("детектор брехні"). Мета випробовування - з'ясування мотивів та намірів кандидата при вступі на роботу в службу безпеки.

Після всього цього в ряді випадків застосовується методики дослідження почерку, що дозволяє виділити риси характеру, що вказують на схильність особи до здійснення нечесних вчинків. Також можуть застосовуватися тести, які проводяться під час приймання на роботу рядових співробітників фірми. На думку експертів, навіть кожний з цих методів перевірки окремо, достатньо ефективний, а разом досягається високий ступінь вірогідності професійної придатності особи для роботи в системі безпеки.

Окрім економічної, фінансової безпеки фірми, управління ризиками, служба безпеки здійснює роботу за такими напрямками:

  1. Формування програм забезпечення безпеки персоналу та власності фірми.

  2. Впровадження спеціальних методів управління та кадрової політики з врахуванням ризику функціонування в різних умовах.

  3. Вироблення систем рекомендацій щодо тактики діяльності адміністрації, служби безпеки та поведінки персоналу у нештатних ситуаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]