Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Безпека комерційних структур під час роботи з кадрами

Питання:

  1. Забезпечення безпеки підприємницької діяльності під час приймання на роботу персоналу.

  2. Організація професійного відбору персоналу в комерційні підприємства.

  3. Основні рекомендації щодо організації перевірки кандидатів.

  4. Звільнення кадрів з комерційних структур.

1. Забезпечення безпеки підприємницької діяльності при прийомі на роботу персоналу

При всьому розмаїтті існуючих способів отримання інформації щодо діяльності комерційних структур - найефективніший спосіб використання співробітників комерційних структур які джерела внутрішньої інформації.

Відзначимо також, що крім добування власне конфіденційної інформації з різних питань таке внутрішнє джерело з числа співробітників комерційних організацій може бути одночасно використано для одержання уточнюючої інформації, яка доповнює дані, здобуті іншими методами.

Крім цього, працівники комерційної структури, як джерелам конфіденційної інформації сьогодні усе більш активно і наполегливо використовуються для здійснення вигідного кримінальними структурам, а також конкурентам впливу на стратегію і тактику діяльності керівників відповідних комерційних підприємств, а також для впливу на позицію осіб, що приймають відповідальній рішення в сфері оподатковування, митної політики, експортно- імпортних квот тощо.

Практика останнього часу свідчить про те, що різні за масштабами, наслідками і значимості види злочинів і правопорушень таїш чи інакше зв'язані з конкретними діями співробітників комерційних структур. У зв'язку з цим представляється доцільним та необхідним з метою підвищення безпеки цих об'єктів приділяти увагу підбору і вивченню кадрів, перевірці будь-якої інформації, що вказує на їх сумнівну поведінку та компрометуючі зв'язки. При цьому необхідно також в обов'язковому порядку проводити значку роз'яснювально-виховну роботу, систематичні інструктажі і навчання за правилами та заходами безпеки, регулярні, але несподівані тестування різних категорій співробітників за постійно обновлюваними програмами.

Слід в контрактах чітко окреслювати персональні функціо­нальні обов'язки всіх категорій співробітників комерційних підприємств і на основі існуючого українського законодавства у внутрішніх наказах і розпорядженнях визначати їх відповідальність і будь-які види порушень, пов'язаних з розголошенням чи витоком інформації, що складає комерційну таємницю.

Крім того, доцільно відзначити, що ведучі українські комерційні банки усе ширше вводять у своїх службових документах риф «конфіденційно» і поширюють різного роду надбавки до окладів для відповідних категорій свого персоналу.

Як свідчать численні опитування і проведені бесіди, у даний час багато керівників провідних комерційних структур усе глиб­ше усвідомлюють роль і місце своїх співробітників у створенні і підтримці загальної системи безпеки. Таке розуміння цієї проблеми веде до наполегливого впровадження процедур ретельного підбору і розстановки персоналу. Поступово здобувають все більшу значимість рекомендаційні листи, наукові методи перевірки на профпригодність і різного роду тестування, здійснювані кадровими підрозділами, співробітниками служб безпеки і групами психологічної підтримки, що створені в ряді комерційних структур або залучаються як сторонні експерти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]