Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Внутрішній аудит

Подібно організації системи безпеки внутрішній аудит не відноситься до тих сфер діяльності, які користуються підтримкою у підприємців малого і середнього бізнесу. Тим більше, якщо бізнес по суті своїй пов'язаний з високим рівнем ризику шахрайства (що має місце під час подання, наприклад, фінансових послуг, при і довгострокових реалізаціях якихось проектів, при організації складних виробничих процесів і т.ін.), то навіть зовсім "малі" бізнесмени можуть одержати відчутні виграші, якщо використають знання та вміння професійного аудитора.

Суттєва різниця між внутрішнім та зовнішнім аудитом - різний ступінь відповідальності за виявлення шахрайства. Зовнішній аудитор, пославшись на стандарти проведення перевірок, може заявити, що в його функції не входить пошук випадків шахрайства, для внутрішнього ж аудитора завдання встановлення фінансового і бухгалтерського контролю є одним з найважливіших. Хоч у своїх діях під час перевірки він не обов'язково повинен активно вишукувати випадки шахрайства, але, безперечно, повинен вия­вити і повідомити про всі відхилення від прописних правил веден­ня фінансових і бухгалтерських операцій, що забезпечить зни­ження вірогідності здійснення шахрайства.

Управлінський контроль

Щоб менеджери могли виконувати свої завдання відповідним чином, в організації повинна бути встановлена система процедур і правил повсякденної поведінки і виконання зобов'язань, забезпечення цілісності активів, виконання бухгалтерських операцій і інших угод, оброблення фінансової й іншої інформації. Для перестороги шахрайства керівник повинен використати такі заходи:

  • ввести ефективну систему бухгалтерського обліку і звітності і підтримувати її на відповідному рівні;

  • організувати ефективну систему внутрішнього контролю і підтримувати її функціонування в постійному режимі;

  • забезпечити доведення до відома всіх співробітників і робітників компанії корпоративного кодексу правил поведінки і перелік санкцій, що застосовуються за їх порушення;

  • відслідковувати виконання встановлених правил і виявляти відхилення від стандартів.

У цій системі заходів основним елементом є внутрішній кон­троль. Його сутність визначається таким чином: вся система фі­нансового та іншого контролю, впроваджена керівництвом щодо забезпечення ведення бізнесу на підприємстві, здійснюється вста­новленим і ефективним порядком, який забезпечує заданий рі­вень вимог, збереження активів, забезпечення безпеки і макси­мально можливу повноту і точність реєстрації загальних подій.

Зверніть увагу, що в цьому визначенні говориться про комп­лексну систему контроля, що включає як фізичні, так і органі­заційні види, а також приписані процедури.

Якщо перші з них, фізичні, взаємодіють практично з усіма ін­шими, відносно до організаційних потрібно мати на увазі два ва­жливих аспекта. По-перше, вкрай обов'язково постійно мати під рукою докладний план організації, в якому визначені і вказані зони розподілення відповідальності, ланцюжки доповідей і деле­гування повноважень. По-друге, важко переоцінити важливість (чи вказати кількість разів, коли ця складова потрібна, але відсут­ня) загального контролю, який дозволить розподілити відпові­дальність чи обов'язки, які в разі об'єднання можуть забезпечити виконання важливої операції в повному об'ємі і її фіксацію в облі­кових документах. В ідеалі потрібно розподілити між різними особами такі функції:

- затвердження прийнятих рішень, що стосуються бізнесу;

- виконання прийнятих рішень, що стосуються бізнесу;

- охорона активів;

- фіксація фінансово-бухгалтерських операцій.

І нарешті, керівництво повинно забезпечити відповідний кон­троль за затвердженням і схваленням всіх операцій, ефективні цифрові і бухгалтерські заходи контролю за точністю обліку ве­дення бізнесу, організацію формально однозначної і адекватної системи нагляду за усіма угодами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]