Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Крадіжки, що здійснюють менеджери

Нечесність різного роду виявляється не тільки у робітників, які займають нижні сходинки посадової драбини, але й прита­манна тим, хто керує окремими підрозділами, відділами, і більш значними структурами компаній.

Тут можна повторити, що відсутність відповідного контролю за роботою цього персоналу також призведе до шахрайства. Але окрім загальних "правил крадіжки", якими користуються всі нечесні робітники компанії, є декотрі види злочинів, які є привілеями тільки керівників, які вважають, що мають деякі "права і можливості менеджерів".

Відмінності між обліковими і фактичними даними, що викри­лися нещодавно в одній з фірм, що займалася збереженням продук­тів харчування, як виявилося, мали в своїй основі специфічне тлумачення менеджером того, що дозволено йому як привілей. Кожного тижня він брав у дружини список необхідних їй продук­тів і передавав менеджеру складу, який знімав ці товари з поличок, на яких вони зберігалися, і завантажував у багажник боса. Все це робилося відкрито, і інші робітники складу теж вирішили вико­ристати приклад, наданий їм босом. Тепер жінки всіх робітників складу також одержували щотижнево необхідні їм продукти.

Подібна практика склалася і на одному м'ясопереробному комбінаті, де фраза "Приготуйте якнайшвидше зразок для дослідження в лабораторії" стала паролем для безкоштовного отримання м'ясних виробів. Саме так говорив менеджер, вказуючи на конвеєрі на один чи два кращі шматки м'яса, хоча скоро всім вже було відомо, що на перевірку жоден зразок так і не надійшов. Після цього всі, кому потрібне було м'ясо, користувалися словами начальника.

В обох випадках добре помітно, яку шкоду завдають незаконні дії керівників. Вони також доводять необхідність розроблення і доведення до відома всіх співробітників компанії правил купівлі, здійснюваної в стінах організації. В розглянутих випадках штаб- квартири компаній миттєво після проведення розслідування проінструктували менеджера складу надсилати в бухгалтерію перелік всіх товарів, наданих співробітникам. Бухгалтерія повинна оцінити їх за встановленими прейскурантами і повідомити робіт­никам про суму, яка нарахована їм за одержаний товар.

4. Засоби контролю і попередження

До плану забезпечення безпеки внутрішньоофісної роботи входить ряд певних заходів із забезпечення:

- фізичної безпеки;

- корпоративної культури;

- безпеки персоналу;

- інформаційної безпеки;

- зовнішнього аудиту;

- комп'ютерної безпеки;

- управлінського контролю, в тому числі і привінтивного фі­нансового контролю;

- виявлення шахрайства.

3 перелічених заходів проблеми забезпечення фізичної та комп'ютерної безпеки вже розглянуті в інших лекціях, тепер розглянемо наступні:

Корпоративна культура

Експерти високо оцінюють важливість впливу корпоративної культури на загальне ставлення в компанії до проблем злочинності і на ступінь проявів кримінальних нахилів службовців, замовників і постачальників. Останнім часом серед спеціалістів все більше розповсюджується думка, що тенденція до децентралізації призведе до появи у невеликих структурах ще більшої кількості тимчасових робітників, що негативно впливає на такі якості, як чесність, вірність, причому така тенденція до роздрібнення буде, швидше за все посилюватися, у зв'язку із зростаючою конкурен­цією в бізнесі, а отже, можливе і збільшення різних підозрілих операцій (наприклад, шахрайство за зговором).

Звичайно, що в такій ситуації ризики стають ще більшими. Але керівники можуть в якійсь мірі перешкодити вказаній нега­тивній тенденції, якщо наполегливо будуть запроваджувати в сво­їй організації дух чесного бізнесу і високої загальної культури. Це зробити словами неможливо. Перш за все керівник повинен показувати власний приклад, обнародуючи норми поведінки, які повинні культивуватися в компанії. Керівник чекає, що співро­бітники будуть виконувати їх (як у цілому, так і по відношенню до питань забезпечення безпеки), при оголошенні стандартів ке­рівники повинні однозначно вказати, як вони будуть реагувати на ті чи інші "викидони" співробітників, на всі випадки відхилен­ня від норми, повинна бути однозначно зрозуміла всім реакція, особливо по відношенню до робітників, які люблять "повисту­пати". Звичайно, принцип етичної поведінки ще потребує додат­кових досліджень, але вже зараз зрозуміло, що робітники пра­вильно реагують, навіть в стані стресу, на відповідні дії керівництва, якщо вони розуміють, що з ними поводяться "за встановленими правилами гри", тобто справедливо. Ці ж принци­пи добре спрацьовують і щодо умов праці, розподілу робочих зав­дань, розцінок плати за роботу і можуть суттєво допомогти керів­ництву в корекції поведінки робітників. Атмосфера, яка направлена на чесну поведінку співробітників і стимулює її, впливає не тільки на власних робітників, але і на постачальників і замовників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]