Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3. Потенційні загрози

Вивчення деяких деталей і особливостей відомих замахів на українських бізнесменів дозволяє однозначно зробити висновок про активне проникнення злочинців в комерційні структури. Так, були випадки, коли злочинним угрупованням вдавалося вла­штувати своїх людей у банки (фірми) як допоміжний персонал (кухарі, шофери, прибиральники, бармени) і технічних робіт­ників (секретарі, машиністки, співробітники групи прийому від­відувачів, перекладічі і т. ін.).

Якраз через ці джерела злочинцям і вдалося заздалегідь одер­жати цінну інформацію про режим роботи керівників і провідних експертів, а також деякі комерційні операції, пов'язані, в свою чергу, з одержанням (передачею, збереженням, перевезенням) на об'єктах великих грошових сум в українській та іноземній валюті. У зв'язку з цим, важливим організаційним завданням для служб безпеки стає захист комерційних структур від проникнення осіб, пов'язаних зі злочинними угрупованнями.

Досвід показує, що комерційна таємниця розголошується там, де втрачена пильність та єдність колективу. Добродушність пер­соналу дозволяє злочинцям легко знаходити і ефективно вико­ристовувати у своїх цілях слабкі місця в кадровій роботі окремих банків і акціонерних товариств.

Особливої уваги з боку служби безпеки потребує ситуація у кредитних відділах (управліннях) комерціних банків, співробіт­ники яких займаються розвитком кредитно-фінансових відносин і в найбільшій мірі інформовані про стан і конкретну ситуацію на своєму об'єкті і його філіях, про наступні переговори і про зустрічі першого керівника, його поїздки чи інші контакти.

Як показує досвід, кримінальні угруповання під час вивчення співробітників комерційних структур роблять акцент на вияв денні, головним чином, їх негативних рис характеру (потяг до користолюбства, підвищений меркантилізм, авантюризм, інтри­ганство, схильність до чвар та конфліктів), а також намагаються Виявляти і документувати участь співробітників (наприклад, комерційних банків) в незаконній комерційній діяльності, не передбаченій статутом банку, в збиткових операціях, результати яких можна буде використати для компрометації окремих співробітників.

Отже, об'єм шахрайства залежить від людей, яких ви наймаєте на роботу, і від того, як ви організовуєте їх діяльність і контролюєте її виконання. Залежить і від того, наскільки добре ви знаєте, хто з них потрапив у скрутне становище, пов'язане з грішмичи чимось важливим для цієї людини.

Наступним кроком злочинців буде використання слабкої ланки у комерційній структурі для реалізації зовнішньої загрози. Наведу кілька прикладів реалізації зовнішньої загрози (це афери та шахрайство зовнішнього походження, але можливі вони тільки шляхом використання слабкостей ваших співробітників та недо­ліків у внутрішньоофісній роботі).

Спосіб "довгострокового партнера"

Шахрайство виконується за допомогою іншого "бізнесу", що отримує передплату за постачання товарів чи товарний кредит і потім зникає, перш ніж сплатити борг чи доставити товар. Шах­райство зазвичай починається з прохання виконати постачання, забезпеченням якого стають торгівельні, а іноді і банківські реко­мендації, які потім доповнюються підготовленим погодженням з боку "замовника" про те, що він готовий формально здійснити передплати за деякими першими угодами. При веденні бізнесу практикується такий прийом, коли кредит надається після нала­годження ділових відносин, здійснюваних вищевказаним спосо­бом, і саме так зав'язуються подальші стосунки. Далі замовля­ються більші партії, що одержуються на цей раз в кредит. Але в установлений термін рахунок-фактура не оплачуються, і кінець кінцем співробітники, що відповідають за роботу з кредитами, починають здійснювати заходи щодо їх повернення. А "партнери" на телефонні дзвінки не відповідають, за вказаними офісами, які вони швидше за все орендували на короткий час, більше "не меш­кають", і знайти їх, відвантажені товари чи гроші практично не­можливо.

Існує кілька корисних контрольних прийомів, застосування яких дозволить звести до мінімуму подібні ризики:

  • будьте обережні, якщо у вашого нового партнера нещодавно змінилось керівництво;

  • віднесіться з підозрою, якщо новий партнер замість своєї поштової адреси повідомляє номер поштової скриньки;

  • виявляйте таку ж підозрілість, якщо новий партнер вико­ристовує для зв'язку тільки автовідповідач;

  • ретельно перевіряйте професійні рекомендації і виключайте з них ті, що одержані від організацій, з якими неможливо зв'язатися, а також ті, які зразу ж починають розхвалю­вати вашого нового партнера, навіть не переглянувши свої документи. У першому випадку організації може зовсім не існувати, а в другому - вона може бути співучасником;

  • припиніть кредитування, якщо баланс на користь партнера стрімко зростає;

  • віднесіться з обережністю, якщо нові замовлення почнуть різко перевищувати старі, особливо якщо вони супроводжуються позначкою "терміново".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]