Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

4. Технологічні заходи забезпечення безпеки Попередження злочинів через створення адекватного навколишнього середовища

Оскільки конструкція будівель і організація ділянок місце­вості, на якій вони розміщуються, у великій мірі впливає на прово­кування злочинів, то у всьому світі розробляються варіанти попе­редження злочинів через створення адекватного навколишнього середовища і забезпечення з допомогою сприятливого середовища потрібного рівня безпеки. Було запропоновано багато ідей, що допомагали таким чином організувати охорону, щоб ввести зло­чинців в оману і перешкодити їм.

Під навколишнім середовищем розуміємо матеріальне і со­ціальне довкілля, з яким люди вступають у будь-які відносини. Цей термін можна використати по відношенню до житлового маси­ву, до промислового комплексу, ділянки місцевості, на якій роз­ташована будівля, а також до більш значних індустріальних тери­торій.

Під час реалізації методики орієнтуються на протидію відповід­ним злочинам (а не будь-яким) і на створення у потенційних поруш­ників, що потрапляють на територію, що охороняється, відповід­ного психологічного стану, який досягається організацією такого навколишнього середовища, яке впливає на поведінку людей.

Методика включає певні аспекти, з яких можна виділити:

  • забезпечення відповідного рівня освітлення;

  • проріджування густих кущів і дерев, що заважають візуальному контролю за місцевістю і можуть служити укриттям особам, які намагаються незаконно потрапити на об'єкт, що охороняється;

  • всебічний аналіз кримінальної ситуації в цілому;

  • контроль за відвідуваннями об'єкта.

Принципи, що лежать в основі методики, добре підходять не тільки для ділянок місцевості, але можуть використовуватись і всередині будівлі. У такому разі серед прийомів, що використо­вуються можна вказати:

  • виставкові зразки і полиці з товаром у магазині зараз розмі­щуються нижче традиційного рівня, що дозволяє здійсню­вати більш зручно звичайне спостереження за ними як зсе­редини, так і ззовні приміщення;

  • в робочі години забезпечується високий рівень освітлення торговельних приміщень, що не тільки працює на підви­щення ефективності спостереження, але дозволяє створити більш сприятливе враження від магазину, додатково приваб­лює покупців зайти до нього;

  • розміщення робочих місць продавців і касирів дозволяє за­безпечити строгий контроль за ними збоку;

  • місце для паркування автомобілів проектується так, щоб ог­ляд залишених машин був гарним, і щоб загальне враження від нього створило у злочинця почуття ризику, якщо він вирішить здійснити на цій території незаконні дії.

Бізнесменам, котрі працюють у місцях з підвищеним рівнем кримінальної активності, рекомендується проконсультуватися зі спеціалістами відділів міліції з метою попередження злочинів.

Ешелонована система забезпечення безпеки

Реальна ціль, яку ставить звичайний бізнесмен, - створення такого рівня захисту, який би відлякував більшу частину злочин­ців від його фірми, або в крайньому разі максимально затримував би їх під час проникнення. В основі такого підходу знаходиться концепція насиченого захисту або ешелонованої безпеки.

Перед тим як приймати рішення про те, які засоби забезпечен­ня фізичної безпеки встановити в компанії, необхідно визначити, які об'єкти в будівлі чи в усьому комплексі, що охороняється, найшвидше привернуть увагу злочинців. До них слід віднести гро­ші, комп'ютерне обладнання, твори мистецтва, знеособлені цінні папери - цей набір залежить від виду бізнеса, яким займається компанія.

Наступний етап - продумування місць розміщення цих приваб­ливих для злочинців об'єктів щодо максимального утруднення доступу до них. У всякому разі, потрібно керуватися здоровим глуздом і шукати розумний компроміс між найбезпечнішим міс­цем і функціональними зручностями користування такими об'єк­тами.

Виявивши найбільш "ласий шматочок" бізнесу, ризик зазіхан­ня на який найбільший, слід проаналізувати весь шлях до нього, починаючи безпосередньо від конкретного об'єкту до виходу з те­риторії, на якій розміщена компанія. Саме під час такого дослі­дження можна краще визначити, де фізичні захисні огорожі не дозволяють в повній мірі перешкодити несанкціонованому дос­тупу, бо саме ця сторона організації безпеки є ключовою, і саме їй слід віддати вищі пріоритети. Так приміщення для видавання готівки повинно розміщуватися в глибині будівлі, мати міцні двері і відповідного класу замки, а у вікна повинне бути вставлене спеціальне зміцнене скло. Безпосередньо в цьому приміщенні мо­же виявитися необхідним встановлення автономної сигналізації, яка працює в парі з іншою системою, що приводиться в дію при спробі несанкціонованого проникнення в загальне приміщення. Доступ в коридори може контролюватися і оглядатися за допомо­гою камери замкненої телевізійної системи. І звичайно, в основі всіх "власних" захисних заходів повинні лежати міцні зовнішні двері будівлі і відповідним чином підготовлені вікна. Якщо будів­ля входить до складу більшої комплексної структури, то має сенс встановити паркан по всьому периметру ділянки, однак остаточ­не рішення цього питання залежить від ступеня важливості акти­вів, які охороняються, і від того, наскільки бізнес може постраж­дати в разі виникнення потенційної загрози.

Таким чином, ешелонована система забезпечення безпеки скла­дається з декількох рубежів перешкод, що дозволяють контро­лювати проникнення на територію небажаних осіб. Це схоже на голівку цибулі - ви знімаєте один шар, під яким виникає другий, потім третій і т. д.

До цього часу ми говорили про загальні принципи і підходи, застосування яких дозволяє забезпечити надійну фізичну безпеку об'єкта, який охороняється, однак настав час перейти до деталей, до наповнення розглянутих стратегій і розібратися з головними характеристиками дверей, замків, захисного скла, вікон, парка­нів, освітлювального обладнання і сейфів.

Будемо вважати, що головну загрозу треба чекати ззовні, тому вивчимо деякі перепони, з якими повинен зустрітися злочинець, прокладаючи шлях ззовні. Кожний захисний пристрій ми розгля­немо, враховуючи його критичні (відносно до завдання забезпе­чення безпеки) характеристики: здатність не допустити потен­ційного порушника чи затримати пересування вперед особи, яка намагається це зробити.

Розглянемо основні типи фізичних бар'єрів, з якими може зу­стрітися порушник, що намагається проникнути на територію, яка охороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]