Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

"Довідник" з номерами факсів

Є декілька варіантів здійснення цього шахрайства, але в основі лежить зроблена вам пропозиція про включення вашої компанії і її товарної класифікації в "загальноєвропейський чи український довід­ник з номерами факсів", який насправді може ніколи не бути опублі­кованим. З технічного боку, ви б мали одержати від такої пропозиції рекламу вашої компанії, але взагалі ця пропозиція оформляється так, що має вигляд рахунку-фактури за вже надані вам послуги, який потім відправляється у вашу бухгалтерію. Дуже часто за першим повідомленням надходить повторне попередження з поміткою "про­строчено", яке супроводжується погрозами звернення до суду, якщо оплата не буде проведена в короткий проміжок часу. Незважаючи на те, що до подібної афери злочинці вдаються вже давно, складається враження, що дуже часто вона спрацьовує, і бухгалтерські служби здійснюють подібні платежі, стимулюючи шахраїв використовувати цю схему ще і ще. Таким злочинам можна успішно протидіяти, якщо в організації відпрацьована система видачі дозволу на оплату, за якої обов'язковим елементом є співставлення отриманого рахунку зі зробленою і виконаною заявкою.

Другий різновид реалізації подібної афери - пропозиція (пода­ється як рахунок-фактура) прорекламувати компанію в місце­вому комп'ютерному довідникові бізнесу, тобто в джерелі, що ус­пішно конкурує з довідником "Жовті сторінки". Багато фірм, що працюють в цьому бізнесі, справді надають подібну послугу, але завжди доцільно раніше співставити бажаний ефект з витраче­ними на це коштами.

Шахрайство з використанням телемаркетингу

Зазвичай ці види шахрайства здійснюються при постачаннях будь-чого в офіси, але можуть виявитись у вигляді різних "особ­ливих пропозицій неповторного характеру". До того, як з'явилися комп'ютери і лазерні принтери, найчастіше подібні схеми фаль­шивого постачання організовувались з копіювальним папером. Жертвою ставав хтось з молодшого персоналу, хто був відпові­дальним за закупівлю різних дрібниць для офісу. У результаті подібних угод у компанію завозилися кіпи копіювального паперу, якого вистачило на десятки років.

Сьогодні цей трюк не проходить, а серед рекламованих і про­штовхуваних матеріалів на перше місце вийшли кулькові ручки, брелки для ключів, календарі, футболки й інші предмети, на які нанесені назви і логотипи компаній. Пропозиції одержати такі Ь вироби супроводжуються обіцянками одержання допоміжних без­коштовних призів чи подарунків, вартість яких набагато нижча заявленої чи обростає допоміжними витратами (які раніше не обговорювалися). Так "безкоштовна" путівка, як виявляється, означає тільки проживання, а за переліт, страхування й інший "дріб'язок" повинен заплатити "щасливчик", якому випала така "вдача", причому найчастіше за завищеним тарифом. Продукція виявляється поганої якості чи реалізується за завищеними ці­нами в порівнянні з такими ж виробами, що продаються звичайними способами. Тому покупцю не треба поступатися тиску про­давців і піддаватися на їх умовляння, а хоч би щось дізнатися про Товари цього класу, якщо вони його зацікавили. Сувора система одержання дозволу на придбання потрібних Організації виробів дозволить уникнути зайвих витрат і купівлі дешевих" подарунків.

Можна навести такий приклад шахрайства - випадок поставки в ініціативному порядку рахунку за отримання поштових відправлень (товарів поштою). Все почалося з телефонного дзвінка у відділення компанії, що займається обробленням поштової кореспонденції, в якому запитувалося, який тип машинки застосовується для наклеювання марок і як звуть співробітника, з яким вони розмовляють. На другий день був ще один дзвінок, внаслідок якого ті, що дзвонили довідались про прізвище керівника відді­лення фірми. Після одержання відомостей про прізвища двох співробітників шахраї надіслали своє обладнання, але без супроводу рахунку-фактури, який був одержаний бухгалтерією тільки через 2 чи 3 місяці. Не треба і говорити, що вказані там ціни набагато перевищували ті, за якими подібне обладнання продається на ринку. Постачальник називав імена тих, хто "замовляв" обладнання, час і дату виконання замовлення, і тільки уважність і стійкість менеджера з безпеки привели до того, що постачальник відізвав свій рахунок і забрав свої товари, які в нього ніхто не просив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]