Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Концептуальні положенн економічноїбезпеки комерціної ДяЛьності підприємства Питання:

  1. Поняття та суть економічної безпеки.

  2. Методика визначення проблем безпеки.

  3. Заходи по забезпеченню економічної безпеки.

  4. Інформація як складова частина економічної безпеки.

1. Поняття та суть економічної безпеки

Однією з найважливіших складових економічної безпеки є безпека фінансова. Але для формування дійового механізму забезпе­чення фінансової безпеки перш за все необхідно з'ясувати, що ми вкладаємо в це поняття, які фактори впливають на її дотримання, як взаємопов'язані окремі складові цієї категорії, як повинні ко­ординуватися дії всіх ланок, покликаних стояти на сторожі безпе­ки інтересів різних суб'єктів? Розмаїття аспектів фінансової без­пеки, складність вибору оптимального варіанту її гарантування викликають потребу застосування комплексного підходу до цієї сфери життєдіяльності комерційної структури.

Поняття фінансової безпеки таке ж широке, як, власне, і тлу­мачення фінансів як системи економічних відносин, що виника­ють в процесі створення та використання грошових коштів фірми. Враховуючи багатоаспектність фінансової безпеки, складність взаємозв'язків і взаємозалежності різних її елементів, не можна моментально з'ясувати усі критичні точки і тим більше запро­понувати однозначний рецепт їх ліквідації. При цьому стратегія фінансової безпеки повинна чітко визначати об'єкти, сили, захо­ди і способи забезпечення безпеки. Водночас слід пам'ятати, що фінансова безпека не є прерогативою будь-якої структурної служ­би фірми, а на систему безпеки впливає конкретна ситуація, що складається на певному етапі економічного розвитку фірми.

Офіційно сьогодні відсутнє визначення категорії "фінансова безпека". Деякі автори вважають, що економічна безпека - це стан економіки та фінансової системи фірми, який дає змогу:

  • гарантувати розвиток фірми на базі досягнень науково-тех­нічного прогресу;

  • зберігати або швидко відновлювати функціонування фірми в умовах припинення зовнішніх поставок ресурсів або надзвичайних ситуацій внутрішнього характеру;

  • забезпечувати стійке функціонування своєї фінансово-кредитної системи фірми та задоволення потреб її працівників за несприятливих внутрішніх та зовнішніх економічних умов.

Під фінансовою безпекою розуміється такий стан фінансової, грошово-кредитної, валютної систем, який характеризується зба­лансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, здатністю забезпечити ефективне функціонування еконо­мічної системи та економічне зростання комерційної структури.

Але всі наведені формулювання поняття "фінансова безпека" відображають лише окремі аспекти цієї всеосяжної категорії і не можуть претендувати на її однозначне трактування.

А значущість найобґрунтованішого формулювання категорії «фінансова безпека» зумовлена тим, що, виходячи зі змісту, який в неї вкладається, і повинні формуватися всі елементи повноцінної системи фінансової безпеки. Фінансова безпека, взагалі, це:

- рівень забезпечення громадянина, домашнього господарства, населення, підприємства, організації, установи, регіону, га­лузі, сектора економіки, ринку, держави, суспільства, державних утворень, світового співтовариства фінансовими ре­сурсами, достатніми для задоволення їх потреб;

- стан фінансової, грошово-кредитної, валютної, банківської, бюджетної, податкової, інвестиційної систем, який харак­теризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, здатністю забезпечити ефектив­не функціонування національної економічної системи та економічне зростання.

Логічним при розгляді фінансової безпеки вбачається виділен­ій макроекономічного і мікроекономічного аспектів.

В Україні функціонує трьохрівнева система фінансування: бюджетне фінансування, банківські кредити і прямі інвестиції через механізми ринку капіталів. Безпека усіх цих рівнів потребує особливої уваги. Взагалі, нашій державі потрібна надійна фінансова система, яка б забезпечувала оперативність розрахунків між підприємствами, збереження заощаджень, надходження інвес­тицій в економіку.

У цілому фінансова безпека охоплює і фінансову безпеку окремого громадянина, і фінансову безпеку домашніх господарств, і фінансову безпеку населення в цілому, і фінансову безпеку під­приємців, підприємств, організацій, установ, і фінансову безпеку галузей господарського комплексу, і фінансову безпеку регіонів, і фінансову безпеку окремих секторів економіки, і фінансову без­пеку держави (в свою чергу фінансова безпека держави склада­ється з таких складових, як бюджетна, валютна та інвестиційна безпека) та різноманітних міждержавних утворень, а також світо­вого співтовариства в цілому.

Можна розглядати безпеку таких окремих складових внутріш­нього та зовнішнього фінансових ринків, як грошовий, фондовий, позичкових капіталів, а також окремих фінансових інструментів (банківських депозитів, всіляких кредитів, акцій і облігацій (як корпоративних, так і державних), дисконтних цінних паперів і цінних паперів з купоном, купонних паперів як з фіксованим від­сотком, так і зі ставкою, що плаває, державних казначейських зобов'язань та ставок рефінансування, векселів, валютних опціонів тощо).

Ломбардні операції та встановлення ломбардних ставок є до­датковим фінансовим інструментом кредитної політики держави і основним механізмом рефінансування комерційних банків, їх підтримання під час короткострокових труднощів з ліквідністю, а також механізмом забезпечення безперервної роботи платіжної системи.

Нас, звісно, цікавить фінансова безпека установ недержавного сектора економіки - комерційних структур.

Формування систем фінансової безпеки повинне включати, по­ряд з обґрунтуванням окремих складових, їх класифікацію за різ­ними ознаками, визначення місця і ролі цих елементів у забезпе­ченні загальної безпеки. Тобто, в основі методології створення дійової системи фінансової безпеки має лежати не механічне поєд­нання її окремих аспектів, а якісна зміна підходів до їх форму­вання на базі вивчення взаємозв'язків між ними. А для цього не­обхідно розроблення принципів класифікації елементів системи фінансової безпеки. Класифікація буде сприяти забезпеченню порівняності окремих блоків та їх взаємозв'язку, а відтак, і ство­ренню системи фінансової безпеки. Формування цієї системи має відбутися на основі розроблення відповідної теорії, концепції, стратегії та тактики, проведення адекватної політики, наявності необхідних інститутів, застосування заходів, способів і методів її забезпечення.

Система елементів фінансової безпеки:

1. Теорія фінансової безпеки.

2. Концепція фінансової безпеки.

3. Політика фінансової безпеки.

4. Стратегія і тактика забезпечення фінансової безпеки.

5. Структурні підрозділи фірми, що забезпечують фінансову без­пеку.

6. Індикатори фінансової безпеки.

7. Інформація про фактичний стан фінансової безпеки.

Концепція фінансової безпеки має містити пріоритетні цілі та завдання забезпечення безпеки, шляхи та методи їх досягнення. Послідовність розроблення та реалізації концепції фінансової безпеки виглядає таким чином:

- розроблення законодавчої бази у сфері фінансової безпеки на рівні фірми;

- формування концепції фінансової безпеки комерційної структури;

- розробка стратегії фінансової безпеки фірми;

- розробка і реалізація тактичних заходів у сфері фінансової безпеки;

- контроль за виконанням визначених завдань і внесення необхідних коригувань.

Створення дійової системи фінансової безпеки передбачає чітке визначення джерел потенційної загрози у тій чи іншій сфері, а та­кож наявних і необхідних ресурсів для їх нейтралізації. Причому, загроза може бути наслідком як непередбачених обставин, випадкових подій, так і усвідомлених провокацій, злочинів усіх видів.

Загроза безпеці - сукупність умов і факторів, що створюють небезпеку життєво важливим інтересам особистості, колективу працівників.

На фінансову безпеку впливає дія внутрішніх і зовнішніх ризи­ків і загроз.

Складність чіткого визначення джерел потенційної загрози фі­нансовій безпеці зумовлена тим, що один і той же фактор сприймається далеко не рівнозначно щодо окремої особистості, групи осіб, господарюючих суб'єктів.

Природно, виникає різнобіжність і під час визначення напрям­ків гарантування фінансової безпеки. Причому, можливими дія­ми в цьому плані можуть бути: недопущення, подолання, витіс­нення, повна чи часткова нейтралізація, а часом і інтеграція окремих загроз з метою зниження її негативного впливу на фінан­сову безпеку. Зокрема, лише усвідомивши механізм кризових процесів, що загрожують фінансовій безпеці, можна розробити конкретну технологію запобігання.

У цілому, важко не погодитися з думкою, що забезпечення фінан­сової безпеки можливе теоретично лише двома шляхами: або шляхом ліквідації самих загроз, або за допомогою компенсації збитків.

Вбачається, що в компенсації збитків немає нічого складного, були б гроші, а от ліквідація самих загроз (а значить — економія фінансів) потребує більш детального розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]