Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3. Основні напрямки забезпечення безпеки підприємницької діяльності

Після аналізу об'єкта, потенційних супротивників і загроз за­лишилося розробити заходи для забезпечення безпеки (знаючи методи захисту).

Проте, слід зазначити, що все вищевикладене - це демонстра­ційна версія аналізу і за нею, у більшості випадків, не можна вирі­шити свої конкретні проблеми. Проте, уже на такому рівні можна, на наш погляд, більш професійно говорити і про складові безпеки.

Складові безпеки можна класифікувати, наприклад, за типами загроз.

Безпека з боку фізичних загроз може забезпечуватися теорією і практикою виживання.

Безпека з боку психологічних загроз - спеціальними знаннями, консультаціями, навіть Вашим світоглядом і характером.

Безпека з боку загроз інформації - організаційним і технічним захистом. Але всі ці складові нероздільні. Адже, погодьтеся, мож­на технічно захистити інформацію, що знаходиться тільки у Вашо­му комп'ютері, і загубити її в результаті руйнації самого комп'ю­тера Вашим "компаньйоном" (уже потім виявиться, що повинна бути резервна копія і повинен був бути порядок її збереження і відновлення). Відзначу, що і рівень технічного захисту Вам був напевно запропонований відповідному суб'єктивному розумінню проблеми продавцем спецтехніки або "штовханню" на ринок своєї продукції. Можна оточити себе охоронцями, тренуватися по 3 го­дини в день, відпрацьовувати удари з ножем і ухилятися від куль, і бути зрадженим яким-небудь "близьким" товаришем (подругою) по повній програмі — з відеозйомкою, записом телефонних перего­ворів і т. д.

Таким чином, головна цінність цієї демонстраційної версії, на наш погляд, полягає в тому, що вона допоможе Вам усвідомити необхідність комплексного підходу до проблеми, відчути специ­фіку і наукоємкість порушених питань.

Ми займалися аналізом безпеки. Приблизно дізналися, що і від кого захищати, але в той же час, поміркувавши, ми дізнаємося, як і на кого нападати (якщо глянути на проблему з іншої точки зору): ніхто не гарантує, що після створення своєї системи безпеки Вам не захочеться змоделювати і реалізувати "навчальне" вторг­нення у свою систему для реальної оцінки ефективності вашої системи захисту, і Вам так чи інакше прийдеться розробляти план цього вторгнення. Ви отримаєте досвід агресора, і як потім він вплине на Вас - невідомо.

Одержуючи "робочу версію" безпеки, Ви отримаєте заодно і повну робочу версію вторгнення.

Перехід до ринкових відносин із властивою їм гострою конку­рентною боротьбою ставить задачу захисту життєво важливих ін­тересів фірми в розряд актуальних. Турбота про процвітання і без­пеку фірми стає необхідністю.

Як показує закордонна статистика, втрати від промислового шпигунства у світі оцінюються десятками мільярдів доларів. Тіль­ки в США з цієї причини в системах захисту таємної інформації приватного сектора зайнято біля 1,5 млн. чоловік, що набагато більше, ніж чисельність державних служб безпеки. На промисло­вому шпигунстві спеціалізуються і наживаються окремі фірми, використовуючи у своїй роботі фахові і найчастіше протизаконні методи добування інформації.

Хто в сучасних умовах може захистити підприємця, забезпе­чити безпеку ділових інтересів підприємства і повернути його влас­ність?

У всякому разі, на сьогоднішній день ми є свідками того, що правоохоронні органи, в силу різних причин, практично втратили здатність вирішувати покладені на них функціональні обов'язки. Або, іншими словами, професійно захищати інтереси підприємців. Це відбулося в результаті постійного реформування органів і за­гального паралічу, що настав в результаті таких розповсюджених „захворювань", як корупція.

Все це означає одне: економічна безпека в умовах функціону­вання різних форм власності - державної, колективної і приватної - вже не може бути забезпечена силами тільки державних право­охоронних органів, в результаті чого представники українського бізнесу залишаються один на один з проблемою захисту своїх жит­тєво важливих інтересів. Залишається одне, об'єднуватися і захи­щати свої інтереси власними силами.

Підприємці повинні вважати себе кланом, який повинен сам відстоювати свої інтереси. їм належить чітко вибудувати і система­тично фінансувати свої інтереси в цьому плані.

Здається, цю істину всі засвоїли, однак, організацію такої ді­яльності кожний розуміє по-своєму, розставляючи пріоритети в цій делікатній справі на свій смак, страх і ризик без врахування напрацьованих професіоналами своєї справи методик впродовж практики, що складається роками.

Аналіз змісту розмов з експертами найбільших комерційних служб безпеки свідчать про те, що багато фірм, зацікавлених в забезпеченні власного захисту, вимушені сьогодні діяти в про­сторі, де немає достатньої нормативної бази, яка регламентує ді­яльність служби безпеки, переліку відомостей, що складають комерційну таємницю, системного підходу до організації безпеки підприємницької діяльності, взаємодії, налагодженого інформа­ційно-аналітичного супроводження засобів безпеки, кваліфікова­них кадрів, практично відсутні науково-обгрунтовані і перевірені практикою механізми та технології забезпечення різних видів безпеки (мається на увазі відсутність напрацьованих методик із забезпечення фізичного захисту персоналу і майна підприємства, забезпечення інформаційної безпеки, захисту комерційної таємниці).

Багато з перерахованих дефектів далекоглядні керівники, що звертаються за порадою до експертів, могли б з користю для спра­ви усунути вже сьогодні (але це, практично, майже не відбува­ється). Таке становище призводить до того, що підприємці губ­лять самі себе.

Сьогодні ефективна безпека підприємницької діяльності, як і всієї національної економіки, уявляється спеціалістам в цій сфері як система заходів, яка забезпечується на таких взаємопов'яза­них напрямках:

  • захист від злочинного світу;

  • захист від порушень закону з тим, щоб самим не потрапити під його санкції;

  • захист від недобросовісної конкуренції;

  • захист від протиправних дій власних співробітників. Цей напрямок дій реалізується на таких ділянках:

  • виробничому (збереження матеріальних цінностей);

  • комерційному (оцінка партнерів, юридичний захист інте­ресів);

  • інформаційному (визначення значимості інформації, порядку надходження, використання, передачі, захисту від викра­дення);

  • кадрового забезпечення.

В силу того, що чинників, що являють загрозу для фірми, до­статньо багато, доцільно всю роботу із забезпечення безпеки координувати з єдиного виконавчо-розпорядницького органу, який називають „службою (відділом) безпеки". Ця служба „тримає ру­ку на пульсі" практично всіх ланок фірми і запроваджує ефек­тивні заходи протидії руйнівним чинникам, використовуючи для цього, за необхідності, не тільки свої сили, але і сили усієї фірми, а в окремих випадках - і сили зовнішніх організацій.

Безпека сучасного комерційного підприємства забезпечується за допомогою таких режимів: конфіденційності і захисту об'єктів інтелектуальної власності, що складає інформаційну безпеку; фі­зичної охорони, тобто забезпечення фізичної безпеки майна і пер­соналу фірми.

За тих умовами, що існують на українському ринку, розрахо­вувати на ефективний захист своїх життєво важливих інтересів підприємець може лише:

  • якщо він здатний організувати процедурно-орієнтований процес, який повинен бути націлений на позбавлення потенцій­ного супротивника інформації про виробничі і торговельні можливості і наміри підприємства, головним чином, шляхом виявлення та усунення індикаторів (тобто демаскуючих ознак, каналів витоку інформації), пов'язаних з плануван­ням і здійсненням підприємницької діяльності;

  • якщо в цьому процесі будуть задіяні всі службовці підпри­ємства, а не тільки служба безпеки.

Ідея методу системного підходу до проблем забезпечення еконо­мічної безпеки полягає в тому, щоб припинити, скоротити або, в крайньому разі, обмежити виток тих часток цінної інформації, які можуть дати конкурентам можливість наперед виявити, що саме в певний момент керівництво фірми планує та здійснює.

На жаль, приходиться констатувати, що у нас майже повністю відсутні такі необхідні для реалізації системного підходу складові, як:

  • достатньо повна законодавча база, що регулює основні відносини у сфері бізнесу, наприклад, у нас недостатньо розви­нуте приватне право і юридичне забезпечення економічної діяльності;

  • відпрацьований механізм економічної реформи на загальнодержавному і регіональному рівні;

  • достатній рівень включення суспільства в процеси економічних перебудов;

  • державна програма боротьби з розповсюдженою у сфері національної економіки корупцією;

  • ефективна національна статистика і контроль.

Сьогодні на ринку України, що має більше тисячі приватних банків, більше трьох тисяч посередницьких фірм і більше одного мільйону малих підприємств, безпека стала таким же товаром, як нафта, газ, метал і інформація. На неї є попит, і до того ж досить значний. У співвідношенні з рівнем розвитку сучасних ринкових відносин і навколишніх умов у країні найбільшим попитом на ринку безпеки користуються послуги із забезпечення фізичного та технічного захисту. Однак, з установленням ринку такого виду послуг, буде звужуватися попит на ці види безпеки і зросте попит на технології і методики захисту комерційної таємниці, послуги із забезпечення інформаційної безпеки, захист від ризику в комер­ційній діяльності, тобто на специфічні навички "контррозвід­ників, розвідників і аналітиків комерційних служб безпеки". Ця тенденція вже визначилася, і в міру її поширення і поглиблення, вірогідно, буде звужуватися число охоронних підприємств і служб безпеки, буде змінюватися зміст і профіль їх роботи, тобто і тут закони ринку будуть дуже жорсткі і багато охоронних під­приємств, які не зможуть перебудувати свою роботу, збанкру­тіють.

У зв'язку з цим, будь-яке ігнорування законів ринкової еконо­міки і потреб економічної безпеки дуже часто призводить до того, що марнуються корисні угоди, укладаються контракти з недобро­совісними партнерами, приймаються на роботу особи з низькими моральними устоями або такими, що являються "підставою" не­добросовісних конкурентів чи навіть організованої злочинності.

Легше, дешевше і корисніше зберігати необхідний рівень еко­номічної безпеки, ніж вести довгі і не завжди перспективні судові процеси, що вимагають значних витрат, намагаючись захистити свої права.

ЛЕКЦІЯ 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]