Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ї КСБКДП2010.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
2.17 Mб
Скачать

3. Умови та порядок примусового вилучення документів

Враховуючи вище означене, необхідно узагальнити окремі нор­ми законодавства України, які регламентують умови та порядок примусового вилучення документів підприємств, їх витребуван­ня, надання за запитами правоохоронних органів.

Чітко регламентовані дії посадових осіб із вилучення докумен­тів під час проведення обшуків та вилучень (за порушеними кри­мінальними справами) статтями 67, 78,101, 102, 127, 177, 178, 179, 180, 181, 183, 186, 189 Кримінально-процесуального кодексу України. Положення статей 251, 255, 256, 260, 262, 264, 265 Ко­дексу України про адміністративні правопорушення чітко регла­ментують обмеження повноважень посадових осіб під час вилу­чення документів (при здійсненні провадження по справах про адміністративні правопорушення).

Цими нормативними актами визначені:

- основа для пошуку та вилучення документів;

- посадові особи, що мають право на примусове вилучення документів;

- перелік документів, що можуть бути вилучені;

- порядок вилучення документів.

Найбільша кількість запитань виникає під час вилучення до­кументів при здійсненні оперативно-розшукових заходів (до пору­шення кримінальної справи чи при провадженні по справах про адміністративні правопорушення). Правові основи в цьому випад­ку закріплені в Законах "Про міліцію", "Про організаційно-право­ві основи боротьби з організованою злочинністю", "Про оперативно-розшукову діяльність". Цими законодавчими актами визначений порядок витребування документів правоохоронними органами шля­хом направлення (поштою, безпосереднім чи іншими способами письмових запитів на ім'я керівника підприємства). Запит офор­млюється і є дійсним тільки за підписом першої посадової особи підрозділу ОВС (керівника, його першого заступника).

За запитом вилучаються копії документів, які можуть бути використані в розкритті та розслідуванні злочинної діяльності. Документи копіюються безпосередньо працівниками правоохорон­них органів в приміщенні суб'єкта господарювання з подальшим завіренням підписами посадових осіб суб'єкта підприємницької діяльності та "мокрою" печаткою. У випадку, коли необхідно здій­снити вилучення оригіналів документів (або документи містять комерційну чи державну таємницю), вилучення здійснюється за санкцією суду. У випадку погрози приховання, знищення чи втра­ти документів вилучення може бути здійснено без санкції суду, але з обов'язковим повідомленням його протягом доби.

Незалежно від змісту документа, про факт вилучення склада­ється акт, копія якого передається посадовій особі підприємства чи громадянину. Форма акту законом не обумовлена.

Посадові особи правоохоронних органів мають право на строк не більше 10 діб опечатувати архіви, каси, службові приміщення.

Працівники правоохоронних органів мають право примусово вилучати у громадян чи посадових осіб документи, які мають ознаки підроблення, заборонені чи обмежені в обігу. Особи, що мають право витребувати документи:

  1. Керівники підрозділів міліції, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність (документи та відомості, що характери­зують діяльність підприємств, а також спосіб життя окремих осіб, які підозрюються у підготовці та вчиненні злочинів, джере­ла та розміри їх доходів). Порядок вилучення не встановлений.

  2. Начальники органів дізнання, слідчих міліції (документи необхідні для перевірки заяв та іншої інформації про злочини, що готуються чи вже вчинені). Законом передбачено отримання та­ких документів не тільки за письмовим, але й усним запитом.

  3. Керівникам спецпідрозділів Міністерства Внутрішніх Справ з боротьби з організованою злочинністю (документи та відомості підприємств, установ чи організацій, в тому числі про операції, рахунки, вклади, зовнішні та внутрішні угоди юридичних чи фізичних осіб). Документи за письмовим запитом надаються негай­но, у випадках, коли це неможливо - протягом 10 діб.

Дещо інший порядок та підстави вилучення документів посадовими особами податкової адміністрації.

Податкова міліція чи податкова адміністрація - інстанції, поза всякими сумнівами, вельми авторитетні і потрібні державі. На жаль, стосунки між податківцями і суб'єктами, на які спрямо­вана їх діяльність, не завжди ідилічні. Ті, хто перевіряють, (а в ролі саме таких виступають податківці) часом перевищують свої правові повноваження, а ті, кого перевіряють, не мають ще до­статнього юридичного досвіду, аби протистояти не завжди закон­ним вимогам.

Тому не зашкодить познайомитися з матеріалами Державної податкової адміністрації України, що роз'яснюють порядок вилу­чення документів у керівника підприємства після підписання акта перевірки представниками податкової інспекції чи податкової мі­ліції.

Вилучення документів здійснюється на підставі постанови, під­писаної начальником Державної податкової адміністрації (або його заступником), в якому вказується, на підставі якої статті Закону "Про податкову службу" у вас вилучаються документи. Згідно з п. 2 "Інструкції про порядок вилучення у підприємств, установ, організацій і громадян посадовою особою Державною податковою адміністрацією документів, що свідчать про прихо­вання (заниження) доходу (прибутку) або приховання інших об'єктів від оподаткування" вилученню підлягають документи, грошові документи, облікові реєстри, плани, рахунки, декларації та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, а також інші довідкові матеріали і розрахунки, за винятком документів, які містять ві­домості, що становлять державну таємницю.

Вилучення документів проводять у присутності посадових осіб підприємства, при цьому вони мають право робити заяви з приводу цих дій, що підлягають занесенню до протоколу вилучення. Поса­дова особа Державної податкової адміністрації, яка проводить ви­лучення документів, одночасно складає спеціальний опис вилу­чених документів і фіксує їх зміст, про що зазначає в протоколі вилучення, оформленому за встановленою формою, Копія протоколу вилучення вручається під розписку керівникам підприємства. З дозволу і в присутності посадової особи Державної податкової адміністрації, яка проводить вилучення, відповідні посадові особи підприємства можуть зробити копії з документів, що вилучають­ся із зазначенням підстави і дати їх вилучення.

Замість вилучених документів у справах підприємства залиша­ються їхні копії або спеціальний опис, який засвідчується підпи­сом посадової особи Державної податкової адміністрації і голов­ного бухгалтера або інших посадових осіб підприємства. Якщо Посадові особи підприємства відмовляються підписуватися, ро­биться позначка про це в протоколі вилучення.

Вилучені документи передаються на збереження до Державної Податкової адміністрації посадовій особі, відповідальній за їх збереження і зберігаються до прийняття рішення керівником Державної податкової адміністрації про їх огляд, перевірку і вивчення.

Згідно з п.16 згаданої інструкції вилучені документи поверта­ються, за рішенням керівників Державної податкової адміністра­ції, підприємствам з підписом про отримання документів, або з відповідною кореспонденцією — поштою. У випадках, коли за рішенням керівників Державної податкової адміністрації вилучені документи передаються правоохоронними органам, про це робить­ся відповідна позначка в протоколі вилучення та в описі вилучених документів.

На вилучених документах податківцям забороняється робити будь-які написи і помітки.

Отже, виходячи з вищеозначеного, можна дійти висновку, що захист конфіденційної та комерційної інформації в нашій державі формально знаходиться на належному рівні — недоліки ж виявляються тільки залежно від ступеня обізнаності посадових осіб чи працівників комерційної структури зі своїми правами та обов'язками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]