Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

6.5. Інвестиції в оборотні активи

Інвестиції в оборотні активи призначені забезпечити запуск виробництва та його ритмічне функціонування протягом всього життєвого циклу. Вони носять довгостроковий характер і в цьому сенсі не відрізняються від інших реальних інвестицій.

На відміну від основного капіталу, оборотні активи спожива­ються в одному виробничому циклі і їх вартість повністю пере­носиться на вартість виготовленої продукції. Вони не беруть учас­ті у створенні вартості, а обслуговують тільки процес обігу товарів.

Інвестиції, вкладені у запаси сировини, основні матеріали, конструкції, вироби та допоміжні матеріали, пальне, запчастини, тару, малоцінні і швидкозношувані предмети, у незавершене виробництво, напівфабрикати власного виготовлення та витрати майбутніх періодів, формують оборотні виробничі фонди. Вони обслуговують процес виробництва і необхідні для грошових розрахунків за товарно-матеріальні цінності і для погашення дебіторської заборгованості.

Інвестиції, вкладені у готову продукцію і виконані роботи, при­значені для реалізації, кошти на рахунках у банках, розрахунках, касі, формують фонди обігу. Вони постійно обслуговують усі стадії

224 TeMa 6

переміщення виробничих і обігових фондів, поступово переходять від однієї стадії кругообігу до іншої, кожного разу повертаючись у свою вихідну грошову форму. Готова продукція - це втілений інвестиційний капітал у вигляді основних виробничих фондів і необхідного виробничого запасу сировини, основних і допоміжних матеріалів.

У будівельних організаціях, як правило, питома вага оборотних виробничих фондів більш як у два рази перевищує питому вагу фондів обігу.

Розмір оборотних коштів будівельної організації залежить від швидкості їх обороту та обсягів виконаних будівельно-монтажних робіт. Чим швидше оборотні кошти переходять з однієї стадії кругообігу в іншу, тим менше часу знаходяться вони в товарній і гро­шовій формі, тим менша сума потрібна будівельній організації. В інвестуванні оборотного капіталу можна виокремити три етапи: ©первісне інвестування при створенні підприємства. Воно базу­ється на формуванні статутного капіталу підприємства; ©підтримка кругообігу капіталу діючого підприємства. Цей етап не потребує довгострокового інвестування коштів, а переважно забезпечується за рахунок короткострокового банківського кредитування;

©інвестування у приріст оборотних активів при розширенні обсягів і масштабів господарської діяльності. Цей етап пе­редбачає пошук додаткових інвестиційних можливостей щодо довгострокових вкладень для збільшення оборотного капіталу підприємства. Джерелами фінансування можуть стати прибуток підприємства, довгострокові кредити банків, фінансова допомога і кошти бюджету.

Для загальної характеристики оборотних активів, що знаходяться у розпорядженні будівельної організації загалом, розраховується загальна норма оборотних коштів о, %) як відношення їхньої середньорічної величини (ОС) до обсягу виконаних і сплачених будівельно-монтажних робіт (ОР) за їхньою кошторисною вартістю:

ОС ОР

х100%

Ступінь використання оборотних коштів характеризується двома основними показниками:

У коефіцієнтом оборотності або числом оборотів коштів за певний період;

Інвестиції у засоби виробництва (реальні інвестиції) 225

> середньою тривалістю одного обороту в днях.

^Коефіцієнт оборотності (К^) розраховується як відношен­ня обсягу виконаних і сплачених робіт до середнього розміру обо­ротних активів, використаних на ці роботи:

К - —

коштів виникає тоді, коли темп зростання обороту у звітному періоді випереджає темп зростання середніх залишків оборотних активів.

Розмір умовної економії ув) за рахунок вивільнення коштів за підсумками року можна визначити за формулою:

-Д2)

ТпліФ)

с&Середня тривалість одного обороту (Д) дорівнює відношенню тривалості обороту в днях (ТОБ) до коефіцієнта оборотності (КОБ):

Т

Д= ОБ

к,

ОБ

ОБ

ОР

При розрахунку показників оборотності оборотних активів враховуються середні залишки і величина обороту відповідного періоду. Розрахунок середніх значень залишків оборотних активів здійснюється за формулою середньої хронологічної: до напівсуми їх значення на початок і на кінець року додають залишки на початок кожного з останніх 11 місяців (з 1 лютого по 1 грудня) і отриманий результат ділять на 12.

При визначенні оборотності коштів за один оборот приймається виручка від реалізації замовнику продукції, тобто виконаних будівельно-монтажних робіт за їхньою кошторисною вартістю, а також вартість реалізованої продукції (послуг) допоміжних виробництв, що знаходяться на балансі підрядної організації, і реалізованої на сторону.

Поряд із загальними показниками оборотності оборотних коштів розглядаються часткові показники за певними елементами - наприклад, за виробничими запасами, незавершеним будівниц­твом тощо. Розрахунками визначається основна частина кожного елемента у загальній тривалості обороту коштів підрядної орга­нізації і, відповідно, розмір вивільнених (або додатково залучених) оборотних коштів у зв'язку з прискоренням (уповільненням) їхньої оборотності за кожним елементом.

Внаслідок прискорення оборотності оборотних коштів відбу­вається вивільнення їх і виникає можливість використання в інших напрямам іні зтиційної діяльності. Вивільнення кої лв може бути абсолютним і відносним. Абсолютне свідчить про скорочення фактичних середніх залишків оборотних коштів за звітний період порівняно із середніми залишками за попередній (базовий) при тому самому значенні обороті або його збільшенні. Відносне вивільнення

226

Т ема 6

деОПГІ(ф) - обсяг будівельно-монтажних робіт на запланований період або фактично виконаний;

Тші(ф)- тривалість планового (фактичного) періоду;

Д\ і Д2- середня тривалість одного обороту (в днях) відпо­відно у звітному і плановому (фактичному) періодах.

За нинішніх умов господарювання через інфляційні процеси найбільш реальним є відносне вивільнення оборотних коштів.

Ш План семінарського заняття

  1. Суть та структура реальних інвестицій. Валові і чисті інвестиції.

  2. Показники, що характеризують реальні інвестиції.

  3. Характеристика капітальних інвестицій як форми реальних інвестицій

та їх структура.

  1. Інвестування в оборотні активи.

  2. Формування ринку основних засобів і нерухомості в Україні.

  3. Економічна оцінка об'єктів реального інвестування та особливості

оцінки об'єктів нерухомості.

Щ Теми рефератів, доповідей і контрольних робіт

  1. Валові і чисті інвестиції, їх роль в економічному розвитку країни .

  2. Джерела фінансування капітальних вкладень в Україні та їх стан.

  3. Особливості та форми реальних інвестицій.

  4. Прогресивні зрушення в структ} рі реальних інвестицій.

  5. Напрями державного реального інвестування в ринковій економіці.

  6. Кризові явища в інвестиційній сфері та шляхи їх подолання.

7. Порівняльна характеристика реальних інвестицій в ринковій економіці.

[ *? ) Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1. Види вартості об'єктів реальних інвестицій. Інвестиції у засоби виробництва (реальні інвестиції) 227

  1. Особливості створення продукції інвестиційного комплексу.

  2. Методи нарахування амортизації.

  3. Витратний метод визначення вартості об'єкта реального інвестування.

  4. Метод капіталізації доходу в оцінці об'єктів нерухомості.

6. Порівняльний (ринковий) підхід визначення вартості об'єктів реального інвестування.

ЩІ Завдання, вправи, тести

. 1. Під терміном "валові інвестиції"розуміють:

  1. грошові кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери;

  2. валові доходи, спрямовані на створення виробничого потенціалу;

  3. придбання нематеріальних активів з метою впровадження інновацій;

4) чисті інвестиції, збільшені на суму амортизаційних відрахувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]