Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

= 52,68(г/?н) _

1

(1 + 0,1)1—-ОД -

Графік погашення позики буде мати такий вигляд (табл. 11.1):

Таблиця 11.1.

Графік погашення позики, гри.

Роки

Внесок за рентою

Виплата процентів

Внесок за основною сумою

Основна сума непогашеної позики

1

57,62

10,00

47,62

52,68

2

57,62

5,24

52,38

0

115,24

15,24

100,00

52,68

Для полегшення розрахунків щодо визначення та факторів майбутньої і поточної вартості звичайної і вексельної ренти використовують фінансові таблиці.

Розв'язування завдань, пов'язаних з визначенням часової вартості грошей, може здійснюватися за допомогою фінансового калькулятора.

На ефективність інвестицій, крім часового фактора, впливає інфляція, яка може зробити непривабливим будь-який інвести­ційний проект. Тому її вплив необхідно врахувати в інвестиційних розрахунках, а саме в таких випадках:

С нарощуванні і дисконтуванні грошових потоків;

Сформуванні ставки відсотків, яка використовується для на­рощування і дисконтування;

•^прогнозуванні рівня доходів від інвестицій тощо.

Введення в інвестиційних розрахунках інфляційного коректора зумовлює виникнення поняття грошової суми за номінальною та реальною вартістю.

# Номінальна сума грошей - це сума, яка не враховує зміни купівельної спроможності грошей і буде отримана інвестором через відповідний період за встановленою нормою доходности

Реальна грошова сума - це оцінка даної суми з враху­ ванням зміни купівельної спроможності грошей унаслідок інфляції, тобто це величина грошової маси, яка була б одер­ жана інвестором за умови, що ціни не зміняться і темп інфля­ ції дорівнюватиме нулю.

Обгрунтування доцільності інвестування ^85

Основними показниками інфляції є:

'Ьтемп інфляції (j);

"^індекс інфляції (і).

Темп інфляції характеризує приріст середнього рівня цін в досліджуваному періоді, а індекс інфляції характеризує зміну індекса споживчих цін ).

Вплив темпу інфляції на ставку доходності розглянемо на основі такого прикладу: нехай інвестор вкладає 1000 грн. у фінан­сові активи, що забезпечує йому дохід за ставкою 20 % річних, отриманий ним за умови, що ціни не зміняться \ j-О. Через рік інвестор одержить суму (Сі):

С, = 1000 * (1 + 0.20) = 1200(грн).

Якщо темп інфляції протягом року становитиме 40%, то нарощена сума коригується з врахуванням інфляції:

С, = 1200 * (1 + 0.40) = №0(грн).

Отже, додаткове нарощування інвестованої суми відбувається таким чином:

С, = 1000 * (1 + 0.20+ 0.40+ 0.20* 0.40) = 1680(грн).

Економічна суть такого перерахунку зводиться до того, що коригуванню на інфляцію підлягає не тільки основна сума грошей, але і відсотковий дохід інвестора.

У загальному вигляді вираз буде таким:

С, =C0(l + ip + j + ip*j) = Ctt(l + ipXl + j). При цьому кінцеве значення норми доходності можна визначити за формулою:

де Ш - інфляційна пряма. Звідси: •

Виходячи з цього номінальна вартість грошей буде розрахо­вуватись за формулою:

С, 0(1 + /)'-А реальна вартість грошей буде визначатись так:

386

Т ема 11

с, - со\

При врахуванні інфляції можливі такі ситуації: Ч>/=_/.• у даному випадку нарощування реальної вартості грошей не відбувається, оскільки приріст їх майбутньої вартості поглинається інфляцією; •Ы>/, при цьому реальна вартість грошей зростає, незважаючи

на інфляцію;

%i<j, реальна майбутня вартість грошей знижується, тобто про­цес інвестування стає збитковим.

Врахування темпів інфляції в інвестиційних розрахунках є складним процесом, так як відбувається на фоні невизначеності. На темпи інфляції можуть впливати суб'єктивні фактори, які слабо піддаються прогнозуванню, тому на практиці одним з найбільш реальних підходів є перерахування вартості інвестованих коштів і суми грошових надходжень із національної валюти в одну із найбільш стійких валют, після чого нарощування та дисконту­вання сум здійснюється без врахування інфляції.

11.4. Методи оцінки ефективності інвестицій, що ґрунтуються на дисконтуванні

При оцінці ефективності інвестиційного проекту обчислення різночасових показників здійснюється шляхом приведення (дисконтування) їх до вартості початкового періоду.

Для оцінки ефективності інвестиційних проектів в сучасній інвестиційній практиці найбільш частіше використовують такі показники (одночасно вони виступають критеріями відбору ефективних інвестиційних рішень):

У чиста теперішня вартість - NPV;

У індекс рентабельності інвестиційного проекту - РІ;

У внутрішня корма доходності інвестиційного проекту - IRR;

>дисконтний термін окупності інвестицій, який враховує зміну вартості грошей в часі (TD);

> інші показники, що відображають інтереси учасників або специфіку проекту.

Жоден з перерахованих критеріїв сам по собі не є достатнім для ухвалення проекту. Рішення про інвестування коштів в проект повинно ухвалюватися з урахуванням значень всіх

Обгрунтування доцільності інвестування 387

перерахованих критеріїв і інтересів всіх учасників інвестиційного проекту. Важливу роль в цьому рішенні повинна відігравати також структура і розподіл в часі капіталу, що залучається для здійснен­ня проекту, а також інші чинники, окремі з яких піддаються тільки змістовному (а не формальному) обліку.

Для оцінки ефективності інвестицій найчастіше використову­ється показник NPV, який дає можливість отримати найбільш узагальнену характеристику результатів інвестування, тобто його кінцеву ефективність в абсолютній сумі (грошових одиницях). В літературі зустрічаються й інші його назви: чиста приведена вартість, чистий приведений ефект, чиста приведена цінність, дисконтні чисті вигоди, дисконтна цінність проекту.

Під чистою теперішньою вартістю розуміють різницю між сумою чистого грошового потоку за період експлуатації інвести­ційного проекту, приведеного до теперішньої вартості шляхом дисконтування, та сумою інвестицій, необхідних для реалізації цього проекту.

Показник NPV розраховується за такими формулами:

а) за умов, що для приведення вигод і витрат використовується одне й те ж значення ставки дисконту:

б) за умов, що приведення вигод і витрат здійснюється за різною ставкою дисконту:

т a Bt

аеДі - вигоди проекту t-року; Bt - витрати (інвестиції) на проект в t-рік; і - ставка дисконту; п - тривалість проекту, роки; Pt - чисті грошові потоки t-року.

в) якщо вигоди і витрати за інвестиційним проектом є незмінними за часовими періодами, що розглядаються, то формула набуває вигляду:

1

Д-В

а за умов, що п —> °°, відповідно

NPV =

388

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]