Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

Т °

0 " п~

Більш точне значення терміну окупності То визначається шляхом послідовного вираховування суми річного прибутку із

загальної суми інвестицій: То = Со П .

Ця формула застосовується за тієї умови, що чисті вигоди за інвестиційним проектом не змінюються в часі, - мають одне й те ж значення для всіх часових періодів. Вимірником чистих вигод виступає показник чистого грошового потоку за інвестиційним проектом.

Загальне правило прийняття проектів за критерієм - показником терміну окупності передбачає, що для реалізації рекомендуються ті інвестиційні проекти, які забезпечують найкоротший період окупності. Водночас окремі підприємства можуть встановлювати певне, прийнятне для себе, значення терміну окупності, яке розглядається як граничне. За міжнародними стандартами середній термін окупності має становити 5-6 років. За цих умов до реалізації не приймаються інвестиційні проекти, термін окупності за якими є більшим від граничної величини.

Показник терміну окупності є різновидом розрахунку точки без­збитковості, бо після закінчення строку окупності проект починає приносити вигоди. Звідси, показник має той недолік, що він не може слугувати за міру прибутковості, оскільки не враховує грошові потоки після строку окупності, а також вартість капіталу проекту.

Він швидше використовується не як критерій ефективності, а як обмежувач для відбору тих інвестиційних проектів, за якими встановлені нормативні терміни окупності.

®Показ)іик порівняльної економічної ефективності інвестицій е.) розраховується за формулою:

Пеіі+НЕнгС0^тп, де С(~ експлуаційні витрати за ми проектом;

Н£- нормативний коефіцієнт ефективності (для окремих

галузей);

Со - загальна сума інвестицій за /-м проектом.

Даний показник використовується для оцінки альтернативних варіантів, коли із декількох проектів необхідно вибрати один, при цьому

перевагу надають тому проекту, де Пеі є найменшим (мінімальним). Обгрунтування доцільності інвестування 375

Традиційні методи використовуються паралельно з методами, що ґрунтуються на принципі дисконтування.

II. Методи оцінки ефективності інвестицій за бухгалтерською звітністю базуються на визначенні 2-х показників рентабельності інвестиційного проекту: балансовій і чистій (бухгалтерська норма прибутку інвестицій).

Балансова рентабельність інвестиційного проекту (Ріб)- це

відношення середньорічного розміру загального прибутку ( ЗП ) до загального обсягу інвестицій (CJ.

от- М

РІО

Чиста рентабельність інвестиційного проекту (Ріг)~ відношення середнього обсягу чистого прибутку iff] до загальної суми інвестицій ):

Іїї-Пп _ЧП ~ С„ ~ Со '

де /7л податкові та процентні платежі.

Для оцінювання ефективності інвестицій може використову­ватись ще середня бухгалтерська ставка доходу (ССД); яка роз­раховується як відношення середньорічного чистого прибутку до

середньорічного обсягу капітальних інвестицій (Со):

a q

Середньорічні капітальні інвестиції визначаються як сума початкової і залишкової вартості активів інвестиційного проекту, поділена на два.

Правила відбору інвестиційних проектів за критерієм середньої ставки доходу передбачають надання переваги інвестиціС-иим проектам, які характеризуються її більшим значенням. Разом з тим, як і у випадку з терміном окупності, може довільно встановлюватися граничне значення середньої ставки доходу. За цих умов до реалізації не приймаються інвестиційні проекти, середня ставка доходу за якими є меншою від величини, яка прийнята в якості граничної.

На відміну від терміну окупності, який ігнорує чисті вигоди в часовому періоді, що знаходяться поза його межами, середня

376

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]