Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

6.3. Формування ринку об'єктів реального інвестування

Капітальні інвестиції освоюються в інвестиційній сфері (сфері капітального будівництва), яка вважається їх виконавцем. Реалізація продукції в інвестиційній сфері - це складний і тривалий процес перетворення авансованого інвестором капіталу у виробничі об'єкти, поступово залучені у процес створення готової продукції інвестиційної сфери - будівель і споруд, які передаються інвестору як засіб погашення авансованого капіталу.

#Інвестиційна сфера - це комплекс галузей і виробництв, фінансово-кредитних установ та інших інституційних суб'єктів інвестиційної діяльності, де обертається довгостроковий інвестиційний капітал з метою розширеного відтворення основних засобів. Продукція інвестиційної сфери поділяється на будівельну та виробничого призначення.

До будівельної продукції відносять: будівельні машини та механізми, обладнання силове та виробниче, транспортні засоби всіх видів, виробничі будівлі та споруди, інші основні засоби (інструменти, контрольно-вимірювальні пристрої, господарський інвентар тощо). Окрім постійно діючих засобів праці в будівництві використовуються й тимчасові будівлі та споруди, які зводяться лише на певний період виконання робіт на об'єктах будівництва.

інвестиції у засоби виробництва (реальні інвестиції)

До продукції виробничого призначення відносять: машини, обладнання, передавальні пристрої, транспортні засоби, вироб­ничий інвентар, інструменти строком служби понад один рік, будівлі, споруди підсобних і допоміжних виробництв, виділених на самостійний баланс, які входять до складу підприємств, орга­нізацій та фірм інвестиційної сфери.

Основою інвестиційної сфери є галузь будівництва, де створюється будівельна продукція. У складі загальногалузевої продукції будівельна продукція є проміжною, оскільки включає об'єкти, на яких ще будуть створюватись матеріальні блага. Така продукція забезпечує у виробничій сфері умови для ефективного використання засобів виробництва, а у невиробничій сфері -матеріально-технічну базу для покращення соціально-побутових та інших умов життєдіяльності. Будівельна продукція є формою інвестиційного товару. Причому вона набуває товарної форми тільки тоді, коли інвестор купує цю продукцію на ринку інвестиційних товарів, незалежно від авансування витрат на її виготовлення виконавцю.

Одержання будівельної продукції є формою вкладення коштів у фізичний (речовий) капітал - основні виробничі засоби. Ця форма має свою специфіку, пов'язану зі специфікою самого будівництва. Структура основних виробничих засобів інвестиційної сфери складається під впливом низки техніко-економічних особливостей будівельного виробництва, технічного прогресу в будівництві, характеру та структури робіт, що виконуються, а також місце­знаходження будівельних організацій та ступеня концентрації будівельного виробництва. Однією з особливостей структури основних виробничих засобів будівельної сфери є високий, порівняно з промисловістю, рівень активної частини фондів - до 70 %.

Це визначає особливості формування будівельної продукції як інвестиційного товару, а саме: закріпленість за певною те­риторією, нерухомість, капіталомісткість, тривалість створен­ня та експлуатації. Ця специфіка визначає особливості обігу будівельної продукції як товару. Товарний обіг будівельної продукції супроводжується не її переміщенням з однієї сфери в іншу, а зміною самих сфер, тобто після здачі в експлуатацію чи прийняття замовником, вона покидає сферу капітального будівництва та набуває форм основних засобів різних видів діяьності національної економіки. Існує своя особлива система, розрахунків за таку продукцію. Будівельні об'єкти оплачуються;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]