Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 10

активності, рентабельності, стану дебіторської і кредитор­ської заборгованості. Більш детальніше ці аспекти вже висвітлені в темі 5.

  1. Визначення стратегічних напрямків формування інвестиційних ресурсів передбачає прогнозування загального обсягу необхідних інвестиційних ресурсів відповідно до стратегічних напрямів і форм реального та фінансового інвестування з диференціацією за окремими етапами стратегічного періоду; оптимізацію структури джерел фінансування, виходячи із забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку.

  2. Формування інвестиційної політики за основними аспектами інвестиційної діяльності, що дозволяє забезпечити інтеграцію цілей і напрямів інвестиційної діяльності з інструментами їх реалізації.

Інвестиційна політика підприємства - форма реалізації його інвестиційної стратегії в розрізі найважливіших аспектів інвестиційної діяльності на окремих етапах її здійснення. На відміну від інвестиційної стратегії загалом, інвестиційна політика формується лише за конкретними напрямами інвестиційної діяльності підприємства і спрямо­вана на досягнення головної стратегічної мети. Формування інвестиційної політики має багаторівневий харак­тер і охоплює:

У політику здійснення реальних інвестицій, яка спрямована на здіснення капітальних інвестицій, інноваційне інвестування та на інвестування приросту оборотних активів;

У політику здійснення фінансових інвестицій, яка охоплює політику інвестування в цінні папери та політику здійснення довго­строкових боргових зобов'язань;

У політику формування інвестиційних ресурсів, яка включає політику формування інвестиційних ресурсів за формами інвести­ційного капіталу і за окремими джерелами його залучення.

8. Розробка системи організаційно-економічних заходів щодо забезпечення реалізації інвестиційної стратегії. У системі цих заходів передбачається формування на підприємстві нових організаційних структур управління інвестиційною діяльністю, створення "центрів інвестицій" різних типів, впровадження нових принципів управління, створення ефективної системи стратегічного інвестиційного контролінгу тощо.

9. Оцінка результативності розробленої інвестиційної стра­ тегії здійснюється за системою спеціальних економічних та інших критеріїв, встановлюваних підприємством (рис. 10.9).

Менеджмент інвестицій 345

При позитивних результатах оцінки розробленої інвестиційної стратегії, що відповідають обраним критеріям і характеру інвести­ційного поведінки, вона приймається підприємством до реалізації.

1. Узгодженість стратегії із

розвитком зовнішнього інвестиційного середовища

2. Узгодженість інвестиційної

стратегії із загальною стратегією

розвитку підприємства

3. Внутрішня Основні критерії оцінки результатив­ності

розробленої інвестиційної

стратегії підприємства

збалансованість

7. Соціальна ефективність реалізації інвестиційної стратегії

інвестиційної політики за

окремими аспектами

інвестиційної діяльності

підприємства

/

6. Економічна ефективність реалізації інвестиційної стратегії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]