Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vovchak Investyvanya (Kn)_ ukr.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Тема 11

> песимістична оцінка;

У допустима (поміркована) оцінка;

У оптимістична оцінка.

Для отримання загальної оцінки розраховують середньозважену величину оцінок, яку скориговують на ймовірність отримання різ­них варіантів оцінок. Після цього оцінку ризику здійснюють за статистичними характеристиками (середньоквадратичним відхиленням, коефіцієнтом варіації тощо).

Різновидом експертних оцінок є метод бальної оцінки, який 'рунтується на формуванні переліку можливих ризикових подій та оцінці їх в балах. Даний метод не дозволяє дати кількісну характеристику рівня ризику, а лише дає можливість вибрати менш ризиковий варіант, виходячи із загальної кількості вистав­лених балів.

Комбінований метод передбачає використання поряд з ста­тистичними методами, експертних методів та методу бальної оцінки.

У прийнятті інвестиційного рішення з боку інвесторів найголов­нішим є визначення оптимального співвідношення між рівнем ри­зику та доходом.

Врахування рівня ризику і дохідності лежить в основі методів аналізу рівня ризику, до яких відносять:

^ аналіз еквівалента визначеності (впевненості);

^ аналіз скоригованих на рівень ризику дисконтних ставок;

^аналіз сценаріїв проекту;

> аналіз імітаційного моделювання Монте-Карло;

У аналіз дерева рішень тощо.

Метод аналізу еквівалента визначеності полягає в тому, що грошовий потік від реалізації проекту поділяється на безпечну (визначену) та ризикову частини. Для цього грошові потоки розподіляють за допомогою якісного аналізу на безпечну суму, потім цю суму дисконтують за безпечною ставкою, в якості якої приймається найбільш сталий рівень доходу від інвестування. Таким рівнем доходу можуть бути проценти за державними облігаціями.

Після цього обчислення еквівалентів визначеності проводиться в такій послідовності:

1- визначають очікувані грошові потоки від реалізації інвести­ційного проекту:

2 - визначають фактор еквівалента визначеності або процент очікуваного грошового потоку, що є безпечним чи певним;

Обгрунтування доцільності інвестування 4 j ]

3 - вираховують безпечні грошові потоки: величина очікуваних

грошових потоків множиться на фактор еквівалента впевненості;

4 - визначають теперішню вартість інвестиційного проекту

шляхом дисконтування безпечних грошових потоків на безпечну дисконтну ставку;

5 - визначають чисту теперішню вартість (NPV) інвестиційного

проекту, для чого від чистої теперішньої вартості безпечних грошових потоків віднімають початкові інвестиції. І якщо значення чистої теперішньої вартості NPV дорівнює нулю або є позитивним, то проект можна ухвалити, а якщо нега­тивним, то проект слід відхилити як такий, що змінюється різко під впливом зміни дисконтних ставок. Метод скоригованих на рівень ризику дисконтних ставок є майже аналогічним до методу еквівалента визначеності з ураху­ванням тієї особливості, що поділ на 2 частини здійснюється не грошового потоку, а дисконтної ставки. З метою врахування спів­відношення між ризиком і доходністю дисконтна ставка поділяється на 2 частини: ©безпечна ставка,

©премія за ризик, яка пов'язана з фактором часу. Безпечна ставка - це процентна ставка, яка сплачується за неризиковані активи чи інвестиції, тобто ті, які мають гаранто­ваний дохід. Вона виступає критерієм для оцінки ризикованості активів.

Премія за ризик - це необхідна норма доходу понад гаранто­ваний дохід від інвестування. Вона покриває інвестору втрати вартості грошей в часі, а також різного роду інфляційні втрати. Показники ефективності інвестицій, якими можуть бути NPV, PI, IRR, перераховується на безпечну ставку і ставку з урахуванням премії за ризик, одержані результати порівнюються за критеріями ефективності показників (правилами NPV, PI, IRR), після чого робляться відповідні висновки.

ФМетод аналізу чутливості проекту використовується для визначення зміни окремих критеріальних показників ефективності інвестиційного проекту (NPV, PI, IRR), залежно від зміни параметрів, які впливають на значення цих показників. З декількох проектів ризикованішими буде вважатись той, в якого більша зміна критеріального показника ефективності інвестиційного проекту. Най­ простішим способом дослідження інвестиційного проекту 417 Тема 11

на чутливість є розрахунок значення NPV за встановленою початковою дисконтною ставкою і новою (зміненою) дисконтною ставкою. Наприклад, можна представити NPV проекту як залежність:

(ціна ] прод.-собівартості 1 прод,) * кількість реалізованої п

NPV=

• дисконтна ставка

родукщї шт. - податки

чиста вартість проекту

Після встановлення залежності між параметрами NPV прово­диться розрахунок нових значень NPV при зміні факторів, а саме: ціни реалізації, собівартості продукції, обсягу реалізації, почат­кових інвестицій, дисконтної ставки.

Після цього здійснюють оцінку впливу зміни факторів на зміну NPV. З цією метою:

^> базове значення NPV порівнюють з новим значенням NPV по кожному фактору;

^знаходять зміну NPV в процентах до базового значення;

^встановлюють рейтинг фактора до ступеня зміни NPV.

Відповідно до того, який фактор найбільш суттєво вплинув на зміну NPV, то тому фактору потрібно буде при подальшому аналізі приділити найбільше уваги, щоб уникнути ризиків у май­бутньому.

Метод аналізу сценаріїв проекту - це аналіз проекту на чутливість реагування очікуваного прибутку до змін у вихідних параметрах, що визначають очікувану доходність та з врахуванням інтервалу значень до цих змін.

При цьому ймовірність одержання результату оцінюється за такими 3 рівнями:

  1. - песимістичний варіант;

  2. - базовий (стриманий) варіант;

  3. - оптимістичний варіант.

Після цього розраховується очікуваний прибуток при песиміс­тичному і оптимістичному варіантах і порівнюють ці значення з очікуваним чи базовим значенням показника NPV.

Для визначення очікуваного прибутку або доходу та ймовір­ності їх одержання використовують експертні оцінки, спостереження або визначені параметри, закладені в інвестиційному проекті.

Аналіз сценаріїв проектів доцільно проводити з використанням комп'ютерної техніки, що дає можливість прорахунку багатьом сценаріїв проекту.

Обгрунтування доцільності інвестування . j,

ФМетод імітаційного моделювання Монте - Карло - це

метод аналізу ризику, за яким моделюються ймовірності майбутніх подій і таким чином визначається прибуток та ризикованість проекту. Даний метод отримав назву від назви міста, де вперше він був використаний при досліджен­ні гри в казино.

Прогнозні розрахунки щодо одержання ймовірних майбутніх результатів називаються імітованими подіями. Імітовані події ви­користовуються для дослідження показників NPV, PI, IRR при різних грошових потоках. Даний метод потребує потужного комп'ютерного забезпечення, оскільки відслідковує дуже багато ситуацій, які 'рунтуються на різних припущеннях значень результативного показника. Комп'ютер дає можливість повторити такі імітовані події десятки разів і отримати тисячні значення показників NPV, PI, IRR. Після цього отримані результати значень обробляються та проводиться їх інтерпретація з метою оцінки найбільш ефективного змодельованого варіанту. В якості міри ризику використовуються одержані варіанти від'ємних значень NPV.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]